Followers

28 March 2017

Keputusan

Assalammualaikum, 
selamat petang dan salam sejahtera untuk semua pembaca blog nadia.
Nadia doakan kalian dalam keadaan sihat dan ceria.

Alkisahnya,
hari ini nadia ingin menulis dan bercerita,
bercerita tentang satu keputusan yang nadia tak jangka-kan.

Sebelum tu, boleh nadia minta doa semua?
Doakan nadia sihat ya.


















Sebenarnya, asbab masalah kesihatan yang begitu merundum selama sebulan ni menyebabkan beberapa orang penting dalam kehidupan nadia bersuara.

Bersuara demi kebaikan diri dan masa hadapan.
Dan orang yang perlu ambil keputusan itu adalah nadia sendiri. 

Pening.

Dalam fikiran rasional sekarang ni pendapat mereka tu tak logik pon actually.
Nadia cuba cakap pada diri yang aku boleh buat, aku boleh pergi tapi suara hati dan refleksi badan dan otak menunjukkan kesan yang berlainan.

Keputusan.

Yes. I made my decision walaupun nadia rasa nadia sangat teruk. Apa yang nadia janjikan, yang nadia canangkan tidak menjadi seperti yang dirancang. Rasa bersalah pada mereka yang terlibat. Rasa malu pada mereka yang telah mendengar cerita dan anganan nadia.

Seteruk-teruknya nadia rasakan sekarang, tapi nadia masih kena buat keputusan dan mengakui kesalahan.

Semoga Allah mudahkan urusan-urusan yang berbaki.
Mudahkan ya Allah.

Jumpa lagi,
Nadia Syakila.

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

21 February 2017

Testimoni Vivix Membantu Memulihkan Luka

Assalammualaikum dan salam sejahtera,
Hai pembaca blog nadiasyakila.blogspot.com - semoga anda dalam keadaan sihat dan ceria.

InshaaAllah, hari ni nadia nak share tentang Testimoni Vivix dalam membantu memulihkan luka kencing manis dan pembedahan.

Okey, belum tahu pasal Vivix? 
Jom berkenalan dulu dengan Vivix disini - INFO VIVIX

KISAH SEBENAR

Ini adalah kisah sebenar dan testimoni nadia sendiri. Sebenarnya dah lama nak share berkenaan benda ni tapi rasa segan pada mulanya sebab ia seolah-olah umpama personal life yang mengaitkan nadia dan emak yang mana menghidap kencing manis, mild parkinson (tidak boleh berjalan / aktif) sehingga menyebabkan some blister dan luka-luka.

Tapi, nadia tak boleh berdiam diri. Nadia kena bagitahu juga sebab nadia tahu ramai anak-anak kat luar sana yang sangat sayangkan mak ayah diorang dan mungkin juga sedang mencari - cari alternatif untuk membantu memulihkan kesihatan keramat tercinta mereka.



Disebabkan mak nadia terlalu lama terlantar (lebih kurang 2 tahun) jadi darah tidak berjalan dengan baik. Di akhir-akhir hayat mak masa tu luka-luka menyerang. Mulanya macam gatal-gatal dan ianya semakin membesar.

Nadia akan terus kongsi rentetan gambar yang nadia edit untuk korang melihat sendiri perubahan dan proses yang berlaku.

Yang tak boleh tengok luka-luka, better not okey :)



Kedua-dua luka mak terjadi di kedua-dua belah kaki. Sebelah kanan (tidak silap nadia) luka di sebelah jari kecik dan sebelah kiri luka di bahagian tumit.

Bila ada kencing manis, benda yang kita umum tahu ia akan mematikan tisu dan isi kita, jadinya tu yang macam bernanah dan isi itu membusuk. Untuk mengelakkan kuman dan luka merebak, pembedahan buang isi perlu dilakukan.

Sangat risau sebenarnya sebab mak waktu tu sangat lemah. Mak memang tak boleh bercakap, kurang sedar - jadinya pembedahan itu sangat berisiko. Tapi alhamdulillah, mak stabil selepas pembedahan.



Ini adalah kai sebelah kanan yang mana sedikit tulang juga perlu dibuang sebab sudah dijangkiti kuman. Masa ni memang nadia berikan Vivix pada emak selang sehari melalui tiub. Nak sangat luka mak cepat sembuh samada di bahagian ini ataupun pada bahagian-bahagian lain.

Dan sangat bersyukur masa tu bila setiap hari luka mak sangat cantik (bak kata doktor lah) sampailah minggu yang ke tiga - luka yang sebesar-sebesar tu naik isi keseluruhannya.

Walapun masa tu, mak sebenarnya dalam keadaan lemah tapi progress membaikpulih luka menunjukkan penambahbaikan.

Sampailah saat mak pergi menghadap Ilahi pada 2 Januari 2016, luka di kedua-dua belah kaki rata habis. Allahuakbar ! Mak pergi dengan tanpa luka yang teruk atau berdarah. Kering semuanya. Alhamdulillah !



Bagi nadia, Allah jadikan Vivix sebaik-baik penawar sebenarnya. Hebat sangat ciptaan Allah pad Vivix Shaklee. Nadia memang cadangkan 200% pada anda yang tercari-cari atau nak usaha nak berikan yang terbaik kepada orang-orang yang anda sayang. 

InshaAllah, VIVIX adalah produk premium Shaklee yang selamat, berkesan dan semulajadi. 

Nadia sangat berbesar hati menanti anda sekiranya terdapat apa-apa pertanyaan berkenaan produk Shaklee yang sangat hebat ini dengan izin Allah.

Nadia tunggu okey.
Boleh hubungi nadia melalui WhatsApp (0132408600) 
Semestinya perhatian istimewa dan konsultasi yang terbaik akan diberikan kepada para pelanggan nadia ;)


Boleh kalau nadia nak minta juga jasa baik pembaca blog nadia ni?
Doakan semoga emak nadia ditempatkan dikalangan golongan orang yang beriman.
InshaaAllah - Al Fatihah.

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

8 February 2017

Si Pencuri Masa Bekerja

Assalammualaikum dan hai hai hello untuk semua !
Apa khabar hari ini ? Nadia harap dalam saat anda semua membaca blog ini anda dalam keadaan positif dan tersenyum. Senyum tige tau!

Baiklah, nadia nak ajak buat survey ringkas sikit ni.

Kalau boleh tolong tolong tolong tinggalkan komen pada entri dibawah jikalau anda tergolong dalam golongan yang nadia akan nyatakan ini.

Anda bekerja? Anda makan gaji?
Anda juga berniaga? (Tidak kisahlah secara part time atau full time)

Jika jawapan anda ya. Boleh tolong hulur tangan pada sahabat sejantina?
Nak salam sebab kita sama. Yeay ! Yeay ! Yeay !

Kita sekategori dan sama.
Nadia juga seorang pekerja yang masih bekerja di bawah majikan.
Dan dalam masa yang sama menjalankan perniagaan Shaklee nadia ni.




Tak kisahlah apa pun senarai alasan yang kita ada untuk bekerja dan berniaga dalam masa yang sama, nadia pasti salah satunya adalah sebab untuk menaikkan taraf kehidupan dan ekonomi kita, setuju?


Bagi nadia, bekerja dan dalam masa yang sama berniaga bukanlah sesuatu yang mudah untuk kita buat. Tapi nadia juga percaya yang ianya tidak susah. Cumanya SANGAT MENCABAR. Dalam pencarian rezeki ni, sebagai orang Islam kita sememangnya sangat bergantung pada KAF BA RA TA ALIF NUN ~ ingat?

Nadia tulis entry ini adalah sebagai muhasabah untuk nadia sendiri dan dalam masa yang sama untuk saling ingat mengingatkan pada anda yang mungkin juga memerlukan peringatan ini.




Menjaga hak sebagai pekerja dan tidak menggunakan masa bekerja untuk berniaga adalah salah satu tanggungjawab kita pekerja. Setuju?

Nadia masa awal-awal dulu masuk kerja, buat juga kesilapan yang sama. Yelah, macam nadia 2 tahun berniaga Shaklee dari rumah masa ikut suami posting then balik semula ke Melaka kerja pulak kan. Jadi ikut suka hati je promosi sana sini kat medium sosial (astaghfirullah) sampailah bos tegur dengan baik. 

Mula-mula tu macam zap! dan sentap tapi bila kita fikirkan semula, one day aku akan jadi bos pada perniagaan aku sendiri, so kita juga taknak pekerja kita buat macam tu kan? Siapa je yang nak. Ha, silakanlah terus mencuri masa dan keberkatan ye !

Jadi cuba dari hari ke sehari untuk belajar membahagikan masa serta cari penyelesaian untuk buat dua benda ni dalam masa yang sama.

Ini adalah CARA DAN TIPS yang nadia sedang guna pakai sekarang.
Mungkin anda boleh follow dan modify yang mana patut dan boleh komen pada nadia untuk penambahbaikan atau ada strategi lagi best okey?




JADUAL WAKTU @ TO DO LIST

Yesza, bagi nadia benda ni adalah core dalam melancarkan urusan kerja dan perniagaan anda. Nadia ada planner yang cantik (custom made by staff tempat kerja untuk semua) yang mana dalam tu ada MONTHLY PLANNER, WEEKLY PLANNER dan DAILY PLANNER. 

Jadinya, memang kita sebagai pekerja cemerlang dan peniaga berjaya kena fulli utilize benda ni. Catat setiap hari apa yang kita perlu buat untuk kerja di waktu pejabat dan apa yang kita kena buat untuk bisnes kita.



BURUNG HANTU BERDISIPLIN

Apa kena mengena dengan burung hantu daaa. Sebenarnya nadia nak cakap, kerja kerja bisnes kita macam nak promosi, nak pm orang, nak tulis blog, nak setel order (yang bukan urgent) semua perlu dilakukan pada waktu malam.

Balik je rumah , tinggalkan semua hal pejabat (AMARAN KERAS DISINI kenalah pastikan dulu semua kerja pejabat selesai kalau boleh dan pastikan masa dipejabat adalah untuk kerja sahajaa) then barulah boleh tinggalkan ye.

Kita je tahu yang kita ni betul 200% tumpu pada hal kerja di pejabat ketika di pejabat tau kalian, so tepuk dada tanya iman ;)
BUFFER SYSTEM

Pergh, ini part paling best. Korang berniaga online? Ada page? Ada instagram?
Ada group yang ada agen or dropship yang korang kena jaga dan motivate selalu. Gunakanlah BUFFER ni untuk korang post macam-macam di medan sosial. Serius ! Sangat membantu !

Nadia memang sangat rely on Buffer ni. Setiap malam nadia akan setup minimum 7 post untuk fb personal nadia. Even ada yang cakap, fb macam akan hide post daripada Buffer, tapi nadia memang gunakan juga. 

Keberkatan tu lebih penting beb.
Mana tahu bila kita jaga keberkatan Allah bagi berganda-ganda order dan beratus customer untuk kita? Allahumma Ameen.
Kalau kat page fb dah memang ada schedule post jadi dah takda masalah, rite?


Dan akhir sekali, nadia bawakan pesanan daripada Optimus Prime.




No sacrifice
No victory

Baiklah, semoga ingatan untuk nadia ini juga menjadi ingatan untuk semua.
Jom kita bekerja keras dari sekarang untuk masa hadapan yang lebih baik.

Nadia doakan anda yang sama macam nadia ni lebih berjaya, kaya dan beriman. Semoga kerja kita terus cemerlang dan bisnes kita terus maju jaya!

Oh ya, tinggalkan komen / link fb bisnes anda.
Mana tahu kalau-kalau nadia perlukan apa yang anda niagakan.

Jangan lupa ADD nadia di FB.
Ingat ya. Ingat SHAKLEE ingat NADIA SYAKILA.

Wassalam ~

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

6 February 2017

Nadia Syakila in 2017



























Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, hai hai dan hello untuk semua 

 dan hai hai untuk sahabat blogger dan pembaca yang sudah lama nadia tak ketemu. Apa khabar? Semoga kalian sihat, sentiasa ceria dan bahagia bersama yang tersayang.

Rindu nak berblog weyh !
Rindu nak share dan mencoret pasal kehidupan, info dan paling penting rindu nak kongsi dengan korang pasal Shaklee ! Banyak benda-benda baru yang nadia belajar dan baru tahu yang nadia nak share dengan korang kat sini.

Banyakkkk yang nak !
Tapi memang kena berperang dan curi masa yang nadia tak dan nak buat.
Salah satunya macam contoh ni. Dah sebulan lebih masuk tahun 2017 tapi baru nak buat post welcoming pasal tahun 2107.

Okaylah kan?
Better late than never. 
Sayang gila nadia biarkan blog ni terbiar je, penat upah buat cecantik kan kan kan.

Okey then.
 Nadia Syakila in 2017 ~ still the same person 
Yet, want to be better and better !

 Masih menjadi PENGEDAR SAH SHAKLEE bagi negeri Melaka dan seluruh Malaysia
 Masih #SayaMakanShaklee dan #SayaJualShaklee dengan setia nak masuk tahun ke 4
 Masih berdua bersama suami tercinta (soon to have baby) doakan ya 
 Masih menjawat jawatan sebagai Pegawai Operasi di syarikat pertama nadia kerja
 Masih comel ~ itu yang pasti, heheheheh

Itulah serba sedikit perkembangan diri nadia untuk / buat masa ini.
Nadia berazam dan akan cuba sungguh2 untuk cari masa mencoret dan share dengan korang macam2 tentang my life, Shaklee, Beauty and Spa dan projek kucing nadia tu.

Okeylah. 
Nak berblog walking jap, lama dah tak exercise. Yeah yeah  

Ps : 
Untuk sahabat blogger, boleh la add nadia di Facebook ye.
Just add friend je kat my personal FB di sini Nadia Syakila 

Sehingga kita berjumpa lagi semua, Assalammualaikum 
Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

6 November 2016

Bahaya B-Complex Shaklee !

Assalammualaikum,
Whoa ! Menakutkan betul tajuk kat atas tu sampai penulis entri ni sendiri takut juga.
Tapi nadia nak bagitahu kat semua ni, janganlah risau. Itu sekadar tajuk entri.

Sebelum tu,
kalau nadia agak - yang akan buka entri ni mesti korang ambil produk Shaklee kan?
Jangan risau tau. InshaaAllah - produk Shaklee ni selamat. Sebelum ianya sampai kepada kita banyak kajian yang dijalankan. Bukan setakat kajian gitu-gitu je tetapi ianya dibuktikan melalui kajian saintifik dan keluar dalam jurnal okey. 

[ Nanti nadia akan kongsikan kajian-kajian tersebut ] 

Dan sekarang nak kongsi berkenaan B-Complex Shaklee kesayangan daku ni.
Kalau anda pengguna B-Complex Shaklee, cuba perhati lepas ambil vitamin ni,
pergi buang air dan anda akan lihat urin anda lebih kuning warnanya berbanding biasa.

Kenapa?
Kenapa?

Mungkinkah sebab ianya ada bahan berwarna?
Ahhhh sudah.



















,Okeylah. Jangan panik. Jangan risau.
Meh nadia nak kongsikan persoalan yang bermain difikiran anda tu.
Kebetulan memang ada perbincangan dan perkongsian diantara keluarga Shaklee kami.
Nadia kongsikan pada semua ;)

Kenapa air kencing jadi kuning ?

B-complex yang bewarna kuning tu lah penyebabnya. Kalau kita ingat balik, masa belajar subjek Sains (tingkatan 2 kot kalau tak silap) 

Kita ada belajar tentang jenis2 vitamin. Ada vitamin larut air dan ada vitamin larut lemak (A, D, E dan K). Betul?

B-complex adalah termasuk dalam vitamin larut air dan ia tidak disimpan di dalam badan, seperti beta-karotena dan vitamin E. Disebabkan sifatnya yang larut air, maka ianya akan dikeluarkan bersama urin apabila tidak diperlukan oleh tubuh. Rite?

Perubahan warna urin bergantung kepada jenis Vitamin B yang anda ambil, tak kiralah apa2 brand sekalipun, termasuklah Shaklee. Vitamin seperti Vitamin B1 (thiamine), Vitamin B3 (niacin) dan juga Vitamin B6 (Pyridoxine) dikenali sebagai berwarna putih dalam bentuk semula jadi mereka. Oleh itu, tiada perubahan ketara dalam warna urin anda. 


Tapi, Vitamin B2 (Riboflavin) adalah berwarna jingga dan oleh itu, ia juga mungkin menjadikan urin anda berwarna jingga / kuning terang.

Jadi tak perlu risau, okay. 

It’s normal. 

Kalau urin korang tak bertukar warna, itu patut korang risau. Maknanya vitamin B korang tak larut air. Tak larut air, macam mana sel2 nak serap? Tapi, kalau korang tak nak warna urin jadi kuning terang, korang minumlah air putih banyak2. Confirm urin korang jadi tiada warna. 

Tak percaya? Sila cuba.

Terjawab sudah.

Semoga memberi manfaat pada semua.
Sehingga kita ketemu lagi.


Nadia Syakila 
0132408600
nornadiasyakila90@gmail.com


Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

17 September 2016

BAHAYA !! Jangan abaikan pemakanan anak-anak anda !

Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh,
Selamat pagi dan salam hari Sabtu untuk semua.

Takut kan tengok tajuk? 
Walaupun nadia masih ontheway menanti Allah kurniakan anugerah anak sendiri ni, 
tapi nadia wajib ambil tahu pasal isu ni. Sebab apa? Sebab inshaaAllah nadia akan ada anak sendiri kan? Soon - doakan tau.


Mendapat anak-anak yang pintar dan sihat adalah impian setiap ibubapa kan.
Banyak sebenarnya TIPS dan PETUA untuk merangsang dan membentuk anak-anak kita supaya sihat dan aktif. Antaranya ialah melalui FAKTOR MAKANAN. setuju ??

Cer check semula cara pemakanan untuk anak-anak kita.
Kalau macam nadia akan check je la pemakanan sendiri. heheeheh.
Sebab masih dalam fasa membetulkan dan mendapatkan diet yang seimbang.
(Itu nanti kita cerita kat entry lain ye. hehehe)


Kanak-kanak biasanya susah nak makan sayur. 
Ada yang berpendapat, ia bermula dari didikan ibu bapa.
Ada ibubapa mengajar anak-anak makan sayur sejak dari kecil. 
Malah, boleh dikatakan - sayur dijadikan finger food buat mereka. Best kan?

Ibu bapa prihatin hendaklah menjaga pemakanan anak-anak.
Memberikan anak-anak makanan yang sihat dan berkhasiat menjadi salah satu aspek dalam menyediakan kehidupan yang baik pada mereka.

Anak-anak perlukan makanan yang sihat dan berkhasiat.
Kerana ia memberi tenaga bagi mereka bergerak aktif , memberi tenaga kepada sel dan organ mereka untuk berfungsi dengan betul , pembinaan dan penggantian sel-sel tubuh mereka , menguatkan imuniti tubuh mereka melawan penyakit sel-sel badan.

Melalui pemakanan juga, kita dapat melindungi anak-anak kita daripada terkena penyakit atau virus yang tidak sihat.




Tips Pemakanan Untuk Membina Imuniti Anak-Anak 

1) Makan makanan yang disarankan oleh piramid makanan. Sekiranya anak suka makan bubur, campurkan sayur, daging, ayam, ikan dan sebagainya dalam buburnya, agar anak-anak mendapat semua khasiat makanan. 

Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK

2) Pengambilan vitamin membantu menguatkan imuniti anak2, terutama multivitamin dan vitamin C. Anak2 yang kurang selera makan terutamanya, berikan multivitamin lengkap dengan soya (Mealshake) kerana 2 sebab: 

-------------------------------
(1) Kurang selera makannya mungkin disebabkan oleh kekurangan vitamin/mineral tertentu, dan 

(2) Bila dia taknak makan, dia kurang zat dari makanan, jadi Mealshake ni boleh membantu 'support' keperluan badannya. 
------------------------------

>>>>> VITAMIN C yang sedap dan mudah dikunyah untuk kanak - kanak <<<<<
>>>>> VITAMIN C yang sedap dan mudah dikunyah untuk kanak - kanak <<<<<
>>>>> VITAMIN C yang sedap dan mudah dikunyah untuk kanak - kanak <<<<<

3) Madu lebah boleh diberikan kepada anak yang melebihi usia 2 tahun (putus susu). Madu lebah mengandungi agen yang membantu menghalang pembiakan bakteria jahat, serta tinggi kalori yang perlu untuk tenaga sel. 


4) Probiotik adalah bakteria baik yang sangat bagus untuk pertahanan badan. Sistem pertahahan badan kita terdiri daripada 2: 

-------------------------------
(1) sel darah putih
(2) bakteria baik dalam usus
-------------------------------

Jadi bekalkan probiotik (fiber) untuk anak-anak adalah sangat bagus bagi menguatkan sistem pertahanan badannya. 

Semoga ilmu yang disampai - sampai ini bermanfaat.
Ni nadia nak share sikit dengan semua TESTIMONI seorang ibu dengan perubahan anaknya.
Minta izin tau.

























Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK

Bersama konsultasi percuma inshaaAllah.
Kalau ada ibu-ibu terutamanya yang nak survey dan nak info lanjut berkenaan rangkaian produk Shaklee untuk anak-anak dan keluarga - boleh je terus hubungi nadia okey.

Nor Nadia Syakila 
Whatsapp  :  013 240 8600
Email  :  nornadiasyakila90@gmail.com

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

11 September 2016

CINCH VS ESP | YANG MANA SATU LEBIH SESUAI UNTUK KURUS?

Assalammualaikum,
Salam Aidiladha buat semua - terutamanya untuk pembaca-pembaca tersayang.
Okey, hari ni nadia nak share dengan semua with short dan precise berkenaan perbezaan CINCH dan ESP.

Korang pernah cuba ? Pernah tengok ?
Haaaa, pada siapa yang belum tu, meh nadia share.




ESP (Energizing Soy Protein) 

ESP adalah sumber protin soya non-GMO yang mengandungi 9 asid amino penting(histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan and valine) yang diperlukan badan. Badan kita tak menghasilkan asid amino tau, jadi kita kena ambil dari sumber luaran - dan pastikan sumber luaran tu benar2 berkualiti. Sep sikit okey !!

Kenapa asid amino penting? Dan kenapa kena cukup 9? Untuk info, asid amino ni adalah unit asas bagi protin. Semua asid amino ni ada tugasnya masing-masing. Pembentukan sel, hemoglobin, perlindungan otot, pemulihan tisu, pembentukan kolagen dan elastin kulit, peningkatan daya tumpuan adalah antara fungsi asid amino.

Untuk kurus dan turunkan berat badan, protin memainkan peranan yang penting kerana proses pembakaran lemak memerlukan protin dan karbohidrat. Tak cukup protin, bukan lemak yang dibakar, tapi anda bakal kehilangan jisim otot yang lebih penting untuk nak dapatkan shape yang cantik. Mana nak cun kalau kurus sebab tak makan nasi tapi otot-otot menggeleber kan. 





Cinch Shake 

Cinch Shake adalah 'meal replacement' dan memang merupakan sebahagian dari program diet sihat shaklee. Maknanya bila tiba waktu makan, boleh gantikan Cinch Shake instead of makan nasi sebab setiap hidangan Cinch Shake menyumbang sebanyak kira-kira 270 kalori, 35 gram karbohidrat, 24 gram protein, 3 gram lemak dan 6 gram serat makanan larut. Nah, lengkap seperti 1 hidangan nasi dan lauk.

Cinch diperkaya dengan LEUCINE. Apa kepentingan leucine untuk kurus? 
Fungsi utama leucine adalah mengekalkan otot semasa berdiet. Bila otot kekal, metabolisme kita tinggi, jadi kita boleh maintain berat badan sebab otot sentiasa bekerja untuk bakar lemak. Kalau otot hilang, nak bakar lemak dengan apa? Itu yang terjadinya Yo-Yo Effect. Turun berat badan tapi lepas tu cepat je nak naik balik. Lepas tu kita usahalah semula nak kurus, penat la kan ! Pening kepala kalau gitu jadinya.

Jadi memang boleh kurus bila amik Cinch?

Jawapan yang ini pun mudah juga. YA. Dengan syarat, konsisten, disiplin dan lakukan pergerakan otot kerana leucine lebih berkesan bila bertindak dalam keadaan otot sedang bekerja, jadi proses pembuangan lemak akan lebih efisien. Jangan lah minum CInch Shake lepas tu gi bantai nasi 2 pinggan.

Dan benda yang paling asas dalam menurunkan berat badan adalah bersenam. Bersenam lah sekurang-kurangnya 3x seminggu. Takde istilah kurus tanpa senaman dan jaga pemakanan. Kurus bukan semata untuk cantik tapi apa yang penting untuk sihat sebab kegemukan boleh mengundang banyak penyakit bahaya yang boleh membawa maut.

Diringkaskan beza di antara ESP dan Cinch dalam gambar diatas.
Sekali dengan Mealshake tu perbandingan dia, hehehe !

 Jadi mana yang sebetulnya diambil untuk kurus, ESP atau CINCH SHAKE?

Jawapannya adalah berdasarkan kepada perbandingan kandungan dan fungsi bagi keduanya, CINCH SHAKE adalah pilihan yang lebih baik jika betul anda SERIUS nak kurus. Cuma jika anda merupakan ibu yang menyusu badan, disarankan pengambilan ESP kerana ibu menyusu memerlukan kalori lebih tinggi dari mereka yang tidak menyusu dan juga kandungan kalsium lebih tinggi dalam ESP berbanding Cinch Shake.

Semoga bermanfaat kepada semua ;)
Yang nak terus order dengan nadia pun boleh. Nadia akan berikan konsultasi terbaik.
InshaaAllah - jangan lupa add FB dan follow IG. 

Wassalam.

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

22 August 2016

6 Tips Hilangkan Penat Bekerja

Assalammalaikum,
selamat malam awak.

Adakah awak - awak yang buka entri kali ini tergolong di dalam orang yang bekerja macam nadia ni ? Kalau betul, yes ! Minta tangan sep sikit ye.

Percaya atau tidak, 
apa pun kerja yang kita buat, apa pun jawatan yang kita pegang - kita pasti akan letih dan penat secara fizikal (mental jangan kasi koyak tau..hehe) sebab Allah dah siapkan sistem badan kita ni bukan yang boleh berkerja 24 jam. Setuju?

Inilah dia rakan sekerja nadia sekarang kecuali Tuan Fadli Aziz tu ye.
Dari kiri Adillah, Izzati, Puan Rosfazila (MY BOSS), Ain dan Nadia Comel. Eh!

Okey. Okey.
Tak nak bebel panjang. Jom tengok tips hilangkan penat setelah seharian bekerja.
Kredit artikel kepada Pengantin.com 

1. Minum air limau

Dapatkan beberapa biji limau dan perahkannya bersama secawan air putih. Sebaiknya air suam kerana ia akan lebih memberi keselesaan kepada tubuh apabila anda nikmatinya. Jangan campurkan gula, hanya perahan air limau sahaja sudah memadai. Jika tidak suka dengan limau nipis atau limau kasturi, gunakan lemon sebagai alternatif. Amalkan setiap hari, ia bukan sahaja untuk menghilangkan penat badan bahkan untuk mengempiskan perut juga buat anda yang terasa di bahagian perut agak buncit.


2. Mandi air panas

Sediakan air panas suam untuk anda siramkan ke bahagian badan, tidak perlu kuantiti yang banyak. Tetapi pastikan air itu tidak terlampau panas dan sesuai untuk kulit anda. Jika tidak mempunyai alat pemanas air hanya masak air dan campurkan bersama air siraman anda nanti. Selain itu, air panas juga sesuai untuk anda rendamkan ke kaki kerana rasa panasnya akan melegakan sakit kaki anda setelah seharian mengenakan kasut bertumit tinggi atau berdiri. Sedikit sebanyak ia akan melancarkan aliran darah anda ke kepala dan mengurangkan keletihan badan serta sakit kepala.


3. Bersenam

Luangkan sedikit masa untuk bersenam ,jika tidak berkesempatan hanya lakukan aktiviti di rumah seperti mengemas dan juga menanam. Ini kerana pengeluaran peluh ketika melakukan aktiviti seperti ini membantu badan anda untuk berfungsi dengan lebih baik. Dalam masa yang sama memberi otak anda oksigen yang lebih banyak kerana aktiviti kerja di pejabat yang berhawa dingin contohnya boleh mengurangkan penggunaan fungsi otak dengan baik. Jadi dengan cara ini, adalah satu latihan yang baik.


4. Minum air teh hijau

Air teh yang diamalkan oleh masyarakat cina ini sebenarnya amat baik, air teh yang berwarna hijau dan tidak mempunyai gula. Terdapat banyak anti-oksida yang membantu untuk menyegarkan tubuh dan minda dalam masa yang sama. Ia juga dapat mengurangkan kadar gula di dalam darah.





5. Urutan

Urutan untuk seluruh badan adalah sangat penting untuk tubuh anda. Tetapi jangan amalkan urutan seluruh badan dengan kerap kerana akan terdapat kesan negatif terhadap aktiviti itu. Sebaiknya sebulan 2 kali sahaja anda amalkan urutan untuk badan daripada bahagian kepala sehinggalah kepada urutan kaki. Selain melancarkan darah, ia juga menyegarkan tubuh anda.

> Wanita - wanita sekitar MELAKA yang nak dapatkan urutan relaks boleh hubungi Nadia tau. Ha ! Lupa la tu yang nadia ni ada spa bergerak dan lulusan terapi kecantikan. Save no jangan tak save.

6. Nutrisi yang cukup

Nutrisi dan vitamin yang cukup dalam badan sangat penting dalam membolehkan sistem badan kita bekerja dengan efisien dan sihat. Kalau nutrisi tidak mencukupi, badan akan dipenuhi dengan toksik serta tidak mendapat makanan yang ia perlukan. Dah tu macam mana nak recharge tenaga setelah seharian berkerja? Betul?




Wow - banyak betul tips yang kita boleh praktikkan ye dak? Macam nadia sendiri antara tips yang nadia amalkan ialah dengan pengambilan teh hijau (tapi tak original lah, beli yang dalam tin je.. boleh tak?) selain itu pengambilan suplemen tambahan Shaklee macam kat atas ni. 

Haaa, tang tu nadia kena komen lebih sebab testimoni nadia sendiri. Sangat - sangat berbeza bila ambil set vitamin kat atas. Bila nutrisi badan dah cukup - badan akan cergas - mood akan happy dan inshaaAllah kerja akan berjalan dengan LANCAR. 


=================================================
Ok kawan - kawan.
Kalau korang eager gila nak tahu pasal set ni.
KLIK LAJU - LAJU >>>>>> SAYA NAK JADI PEKERJA CEMERLANG
=================================================

Semoga kita dapat menjadi pekerja yang cemerlang, beriman, sihat dan produktif.
Amin ya Allah ;) Jom rehatkan diri, tidur yang cukup pun penting untuk hilangkan penat tau - Bismillah !

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

19 August 2016

Nadia Syakila still here !

Assalammualaikum,
hai semua !

Ada yang merindu coretan nadia tak?
Again - lama betul puan nadia menyepi.
Macam biskut pulak. Tapi takpe, niat untuk terus berblogging tetap ada.

InshaaAllah sampai jadi blogger berjaya, kan kan kan?

Just a quick update,
to inform that im still here.

Still doing Shaklee business,
still a beauty and spa trainer,
and now a career woman.

Stay tuned tau -
Banyakkkk nak share ni.

Wassalam ❤

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

15 November 2015

Tips Menjaga Orang Yang Sakit / Uzur

Assalammualaikum,

Apa khabar anda? Dimana sahaja anda berada, moga anda dalam keadaan sihat, ceria dan segala anda dipermudahkan serta diberkati oleh Allah SWT.

Lama rasanya tak berceloteh dalam blog ni, walaupun kadang-kadang idea yang mencurah-curah bila tak diterjemahkan di atas kertas, biasanya berkemungkinan besar untuk hilang.

Ok, tutup cerita update blog.
Hari ni nadia lebih kepada nak share benda yang nadia pon baru tahu dan belajar,
sikit sebanyak ditambah juga dengan pengalaman diri yang sangat sedikit.
Semoga ada manfaat untuk kalian dan diri nadia jugak.

SAKIT.
Ada ke orang nak yang nak sakit ye?
Rasanya semua orang tak lalui pengalaman sakit ni. Sebutan sakit tu pon dah cukup untuk mengerutkan kening-kening dan mengedutkan dahi kita.

Tetapi Allah berikan sakit sebagai satu ujian. Satu cubaan.
Namun yang pasti  Allah tidak menjadikan sesuatu kejadian / perkara itu sia - sia.
Hikmahnya pasti akan terselit jua.

Sakit yang Allah SWT berikan bukan sahaja menguji sang pesakit, malahan menguji jugak insan-insan terdekat dengan si pesakit. Seperti mak ayah, suami atau isteri, adik beradik ataupun kawan-kawan.




Nadia dan keluarga kerap kali diuji Allah dengan situasi ini. Alhamdulillah, sebesar mana pun cabaran yang kami lalui, belum lagi sampai tahap merasakan ia beban dan alangkah untuk menyerahkan tanggungjawab itu kepada pihak lain.

Arwah Along pernah menetap di hospital sehingga 3 bulan.
Ayah dan mak juga kerap kali dimasukkan wad atas kondisi kesihatan yang tidak menentu.
Nadia sendiri pernah masuk wad disebabkan slip disc beberapa bulan lepas.

Alkisahnya, bukan berkisar tentang pesakit, tetapi berkisar dengan orang yang menjaga pesakit. Seperti yang kita tahu, menjaga orang sakit bukanlah satu tanggungjawab yang mudah dan senang. Ia sangat memerlukan kesabaran dan ketabahan yang tinggi. 

Dan tidak dinafikan juga, ia memerlukan kemahiran2 tertentu seperti menukar lampin, menyalin pakaian dan sebagainya ~ dan perihal ni kita boleh belajar daripada pihak hospital dan jua dalam internet je. Cek jangan tak cek.

Ini mak nadia, Januari 2015 ni genap 2 tahun mak lebih banyak habiskan masanya di atas katil.
Beberapa bulan lepas, ingatan mak makin lama makin lemah. Dia hanya ingat orang yang selalu ada dengan dia sahaja. Doakan mak nadia moga sembuh ye? 

Jadi, sekiranya kita berperanan untuk menjadi penjaga orang sakit, tidak kisahlah kepada mak ayah , suami / isteri atau anak - anak bahkan sesiapa sahaja. Jom cuba amalkan2 tips tips dibawah -

1. Ubah cara berfikir
Yakin bahawa semua penyakit bukanlah sebagai musibah kepada pesakit. Perbanyakkan berdoa supaya penyakit yang ditimpakan kepada pesakit adalah kafarah dari Allah SWT.
Ia bukan setakat mencuci dosa pesakit, bahkan kita juga yang menjaganya.

Dan sekali sekala, jika berasa tertekan. Cuba meletakkan diri kita pada orang yang sakit. 
Jadi kita akan lebih bertolak ansur dan sabar dalam melaksanakan tugas-tugas.

2. Jangan berputus asa mancari penawar kepada penyakit

Yakin bahawa setiap penyakit pasti ada ubatnya. Sabda Rasulullah SAW dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Dawud:


"Berubatlah, maka sesungguhnya Allah tidak meletakkan penyakit kecuali Allah menyediakan baginya ubat, kecuali satu penyakit, iaitu tua" 

Macam nadia sendiri, buat masa sekarang nadia ~ kami sekeluarga tengah berusaha untuk sembuhkan mak dengan pengambilan Vivix Shaklee. Mak ada kencing manis dan darah tinggi sebelum ni, dan ambil Vivix dalam tempoh 2 - 3 bulan. Kencing manis mak stable.
Alhamdulillah.

3. Perbanyakkan berdoa, bersihkan hati dan perkukuhkan amalan
Berdoa agar Allah SWT mengembalikan nikmat kesihatan kepada pesakit yang dijaga. Berdoalah juga agar Allah SWT kurniakan kita kekuatan dan kesabaran yang berterusan sepanjang menjaga pesakit. Hanya dengan mengingati Allah SWT hati kita akan menjadi gembira dan ikhlas dalam memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan.

4. Sesekali tukar suasana untuk menceriakan pesakit
Tempatkan pesakit di bilik yang mempunyai pengudaraan dan pencahayaan baik. Hiasi bilik dengan pokok atau bunga yang menjadi kegemaran pesakit. Anda juga boleh memakaikan mereka dengan pakaian kegemaran atau lain-lain aksesori yang boleh menceriakan mereka. 


Mak semasa raya 2015, raya tahun ni kali pertama mak tak keluar bilik.
Masa ni mak boleh duduk je kat katil. Tapi masa ni mak masih ingat, masik boleh berborak.
Sayang mak <3

5. Senyumlah dengan ikhlas
Tentu akan meningkatkan mood pesakit bila melihat sekuntum senyuman manis dan ikhlas dari anda. Senyum juga dengan ikhlas kerana ganjaran menjaga orang sakit sangat besar. Kalau ziarah pun, ada hadis mengatakan 7000 malaikat mendoakan kita, inikan pula saat kita menjaga mereka, kan kan ? Lebih2 lagi kalau mak dan ayah ! 


6. Membuat lawak dan banyakkan berbual-bual tentang benda yang gembira
Amat sukar untuk membuat lawak kepada pesakit yang sedang bersedih, marah yatau tertekan. Cuba gunakan cara lain seperti menonton video kelakar atau membuka youtubeceramah yang kelakar.  

Berbual tentang perkara2 atau isu2 kesukaan pesakit. Macam mak nadia, suka sangat
cerita pasal bunga, masak dan macam2 lagi. Bila kacau mak dan senyuman terindah terukir di bibir mak. Allah, manisnya ! nikmatnya. 

7. Cari dan selongkar barangan lama
Tunjukkan kepada pesakit kejayaan yang pernah mereka raih satu ketika dulu melalui gambar lama atau muzik. Ini dapat menaikkan semangat mereka. 

Kalau bab ni, ayah la win nak ingatkan pada mak. Nak2 lagu P.Ramlee. hehe.

8. Sentuhan
Belailah pesakit dengan penuh kasih sayang. Berikan sokongan dan perhatian kepada mereka kerana mungkin emosi mereka menjadi lemah ketika sakit. 


Kredit - FatehatulKashifa
Olahan - Nadia Syakila

Selamat mencuba kepada semua,
termasuk kepada diri nadia sendiri.

InshaaAllah, nanti ada masa nadia akan kongsi lagi cerita macam mana kedua2 abang 
nadia menjaga mak, ayah dan seorang mak sedara yang ada strok di rumah. Dan nadia membantu mereka yang mana termampu. Moga dapat memberi manfaat :)

Tunggu tau !
Wallahua'lam.


Doakan mak nadia sembuh seperti sediakala macam ni.
Rindu masakan dia, rindu celoteh dia. Rindu.

Moga Allah mudahkan urusan mak dunia dan akhirat,
ameen ya Allah.

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di nadiasyakila,blogspot.com adalah perkongsian dan pendapat peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Elakkan mengulang cetak / salin sesuka hati, untuk perkongsian ilmiah dibenarkan.

Disclaimer #2

Segala penerangan/penulisan/testimoni tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan bertauliah.

Nadia Syakila Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign