Followers

16 July 2017

Masalah Jerawat Belakang Badan & Cara Mengatasinya
























Masalah jerawat pada bahagian belakang badan mungkin remeh bagi sesetengah orang akan tetapi ianya serius kerana boleh menimbulkan ketidak selesaan kepada mereka yang mempunyai masalah ini.

Okey, jerawat adalah tindak balas ataupun reaksi yang timbul akibat daripada akar bulu roma tersumbat dan meradang akibat pengeluaran minyak yang berlebihan.

Pelbagai faktor dikaitkan dengan kehadiran jerawat di belakang badan,
antara faktor yang sering dikaitkan ialah ;

1. Banyak berpeluh

Antara faktor yang sering dikaitkan adalah berpeluh dengan banyak dan kemudian tidak mengambil berat mengenai kebersihan seperti terus tidur tanpa mandi atau tidak mengelap peluh dengan bersih.

2. Resdung 

Seringkali kita mendengar bahawa kebanyakkan mereka yang tidak tumbuh jerawat pada bahagian muka tetapi mempunyai resdung akan tumbuh di belakang badan. 

3. Pemakanan yang tidak sihat

Terlalu banyak pemakanan yang pedas dan berlemak juga boleh menggalakkan pertumbuhan jerawat.

4. Faktor Hormon

Dan ianya kebanyakkan berlaku kepada kaum wanita yang mana pada belasan tahun. Kerana masih subur dan perubahan hormon yang drastik telah berlaku.



Secara semulajadi, masalah ini dapat diatasi dengan ;

1. Mandi dengan sabun dan gosok kulit dengan lembut menggunakan sabun.

2. Kerap menukar baju lebih-lebih lagi pada mereka yang sering berpeluh dengan banyak.
3. Kurangkan atau hindari makanan pedas dan berlemak.

4. Banyakkan makan buah dan sayur-sayuran.

5. Jangan picit jerawat yang ada.

6. Kurangkan stress dan tekanan.

7. Bersenam

8. Menggunakan produk yang sesuai dengan kulit. Dan pastikan anda kenal pasti jenis kulit anda sebelum membuat keputusan untuk memakai apa-apa produk penjagaan kulit.


Atau,
anda juga boleh cuba selesaikan masalah jerawat pada belakang anda dengan rangkaian produk Shaklee iaitu Alfafa Complex dan SR Vita C !!


 

Alfafa Complex membantu mengeluarkan dan mengurangkan toksid di dalam badan, manakala SR Vita C membantu mengawal dan mengurangkan minyak pada kawasan permukaan kulit. 

SR Vita C juga membantu melindungi kulit dan memberikan nutrisi yang diperlukan oleh kulit dan badan. 

Rangkaian ini sangat menjimatkan kerana mampu digunakan selama 2 bulan ke atas dengan hanya sekali pembelian. 


Semoga bermanfaat. 

--------------------------------------------------

--------------------------------------------------
Untuk apa-apa pertanyaan, hubungi saya ;

Nadia Syakila 

013-2408600
Pengedar Sah Shaklee Melaka & Malaysia
Pemilik Spa Bergerak Melaka

## Dengan setiap pembelian produk Shaklee disini anda layak untuk mendapatkan JADUAL PENGAMBILAN VITAMIN - TIPS EKSKLUSIF - KONSULTASI PERCUMA - LAYAK DIJEMPUT KE WHATSAPP GROUP NUTRISI KAMI ☺

--------------------------------------------------
--------------------------------------------------

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

10 July 2017

Awas ! Kenalpasti Tanda-tanda Keracunan Makanan


Antara kata hikmah yang boleh menyentapkan jiwa berkenaan makanan adalah yang sering kita dengar iaitu perut adalah tempat bermulanya penyakit. Pernah dengar? Kata-kata ini sebenarnya menyentap jiwa nadia juga. Iyalah, saya seorang pencinta makanan. 

Bermacam jenis makanan yang ada, dari makanan Melayu, India, Cina - dari dalam ke luar negara. Macam-macam ada. Ada makanan yang sesuai dengan rasa dan perut kita, manakala ada yang tidak. 

Dan ada kala, makanan itu baik - baik sahaja, tetapi mungkin pembuatan dan pemprosesannya menyebabkan ianya menjadi penyakit kepada kita.

Mungkin kerana ubat macam bahan pengawet, pewarna dan sebagainya.
Antara lain pula mungkin makanan yang kita makan tu telah tercemar dengan bakteria atau virus-virus. 

Jadi, mari kita cuba kenalpasti apakah tanda dan gejala keracunan makanan yang selalu ada pada kebanyakkan orang, termasuk nadia sendiri ☺

1. Sakit kepala 

2. Perut memulas dan kejang
3. Cirit birit
4. Mual dan muntah
5. Rasa haus
6. Berpeluh-peluh
7. Rasa senak dan angin


Ini antaranyalah. 
Ada pun lagi yang lebih serius berkemungkinan sehingga ada alergik pada kulit, tiba-tiba pitam atau tidak sedar dan sampai tahap keluar cecair or lendir dari mulut.


.


Dan seterusnya bagaimana cara untuk mengurangkan rasa sakit daripada keracunan makanan tu? Antara cara yang boleh diguna pakai gabungan daripada petua dan nasihat doktor ialah ; 


1. Muntahkan apa yang dah dimakan.

2. Bernafas dengan ''deep'' dan perlahan-lahan.
3. Bersihkan mulut sebersihnya.
4. Minum air secukupnya agar tidak terhidrasi.

Dan sekiranya ianya berterusan dan lebih teruk, segera berjumpa dengan doktor ya. Jangan tunggu-tunggu lagi. Macam yang nadia selalu alami ialah doktor akan berikan ubat sakit perut dan keracunan makanan.


Dan paling teruk, kalau betul-betul sakit - doktor akan berikan suntikan tahan sakit dan inshaaAllah selang 2-3 jam ianya akan lega.


Semoga perkongsian ini bermanfaat. 
Pesanan daripada pesakit sakit perut tegar akibat suka makan apa sahaja ;)
Wassalam.

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

9 July 2017

Pengambilan Vitamin C Berlebihan Mengundang Maut



Antara vitamin yang penting diperlukan oleh badan kita adalah vitamin C.
Vitamin C diguna pakai bagi melancarkan proses pertumbuhan tubuh, dan dalam masa yang sama ia adalah salah satu vitamin yang penting dalam membina pertahanan dan imun badan. 

Dan yang palik menarik, untuk mendapatkan kulit yang fresh, cantik dan flawless, vitamin C juga menyumbang kepada tekstur kulit yang sihat dan muda.

Sungguhpun begitu, pengambilan / dos vitamin C yang berlebihan membahayakan ! Ia boleh membawa maut. 

Apakah bahayanya?






## Sakit Buah Pinggang ##

Akibat daripada berlebihan vitamin C (yang mana bukan sahaja vitamin C malahan vitamin lain) dan kurang air secukupnya menyebabkan buah pinggang menanggung beban berlebihan. 

## Penyakit jantung ##

## Penyakit diabetes ##

## Cirit - birit dan muntah – muntah

## Tubuh menjadi mudah lemah ##

## Kulit menjadi kemerahan ##


Bahaya bukan?

Jadi, sebelum anda mengambil vitamin C untuk apa - apa tujuan pastikan dos yang diperlukan oleh badan dan pilih vitamin C yang berkualiti, selamat dan semulajadi. 

Terima kasih.

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

21 May 2017

Cara Terbaik Mengecilkan Liang Pori Terbuka

Masalah liang pori terbuka adalah masalah yang sering dihadapi oleh kebanyakkan orang terutamanya wanita, betul?

Nadia juga mengalami masalah yang sama, alhamdulillah walaupun masalah si jerawat dah lama tidak menghadirkan diri dengan pengunaan produk penjagaan kulit (luaran) Shaklee tetapi disebab penjagaan/pengurusan muka yang tidak betul menyumbang juga kepada masalah diatas. Silap sendiri kan? Hihi.

Baiklah, jangan cerita banyak.
Kita tengok apakah cara yang terbaik untuk mengecilkan liang pori muka.

1. BERSIHKAN KULIT MUKA SECARA RUTIN

Ya, inilah yang dikatan penjagaan muka yang baik. Bersihkan wajah kita dengan rutin sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Jangan melebih-lebih dan  jangan pula terlalu sedikit. Faham?

Dan yang paling penting, pastikan kita memilih produk penjagaan muka yang betul. Kena tahu jenis kulit muka anda dan produk yang sesuai dengan jenis kulit muka anda. Tak tahu jenis kulit muka anda?

Apa kata kita buat skin analysis (analisa kulit muka) di Spa Bergerak Melaka. 
Ada orang Melaka? Jom whatsapp nadia untuk temujanji 0132408600.

2. TELUR PUTIH

Telur putih mampu mengecilkan liang pori dan dalam masa yang sama memang berkesan untuk membuatkan kulit kita menjadi sangat lembut dan halus.


Caranya mudah, ambil sebiji telur dan asingkan telur putih dan kuning.
Ambil telur putih yang telah diasingkan dan sapukan pada wajah. Biarkan selama 30 minit dan bilas dengan menggunakan air sejuk. Cubalah !



3. LEMON

Lemon mengandungi astringen, iaitu sejenis zat yang mampu mengecutkan liang roma yang terbuka. Selain membantu mengecilkan liang roma, ia juga membantu menegangkan kulit dan liang-liang yang tersumbat. 

Malah, lemon juga membantu mengatasi masalah bintik-bintik hitam pada wajah. Ambil sebiji buah lemon yang telah dikisar atau yang telah dihiris, kemudian sapukan pada muka anda. Biarkan selama 20 minit kemudian bilas menggunakan air sejuk

Wow. Powerful betul lemon ni kan. Untuk detoks boleh, untuk cantikkan kulit muka pun boleh. Terbaik! 

Tips tambahan ialah kita boleh campurkan putih telur dengan lemon juga untuk hasil yang lebih hebat ;)

4. AIS

Caranya sangat-sangat mudah. Ambil kiub ais dan balutkan dengan menggunakan kain, tanpa kain pun boleh. Kemudian, gosokkan / sapukan ais tadi di sekeliling wajah. 

Lakukan pada setiap malam sebelum tidur. Kesannya dapat dilihat selepad 1-2 minggu. Ia juga membantu menghaluskan kulit muka. Ini wajib kena cuba! 



5. LIDAH BUAYA (ALOEVERA)
Lidah buaya juga mampu mengecilkan liang roma yang terbuka dan besar. Ambil titisan air atau isi lidah buaya dan sapukan pada wajah selama lebih kurang 20 minit. Itu kalau bagi yang betul-betul original daripada daunnya.
Tapi kalau tiada, boleh dapatkan mana-mana gel lidah buaya yang sedia ada di pasaran. Oh ya, pastikan berkualiti dan halalan toyyiban ya.
Tambahan lagi, lidah buaya ni sangat mambantu membersihkan dan menyuburkan kulit serta membuang minyak dan kotoran daripada liang-liang yang tersumbat. Jadi peruntukkanlah masa untuknya tau.




6. TIMUN
Timun ya, bukan mentimun. Baiklah, seperti yang kita tahu timun memang sangat elok dan berkhasiat untuk kulit. Memang timun seringkali digunakan untuk menjadi bahan bagi merelakskan muka.
Cara paling mudah ialah potong dan hiris timun dan diletakkan di kulit muka selama 15 minit. Lagi terbaik kalau kita blenderkan timun ni supaya ianya lebih rata dan serap.


Macam mana?
Senang dan mudahkan, yang penting kena disiplin dan buat.
Kalau tak buat tak dapatlah. 

Selamat mengamalkannya.
Pada sesiapa yang nak tahu lebih lanjut berkenaan kulit muka, analisa kulit dan produk penjagaan kulit Shaklee, jom kita pm tepi dengan lebih lanjut.

Sehingga berjumpa lagi,

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

28 March 2017

Keputusan

Assalammualaikum, 
selamat petang dan salam sejahtera untuk semua pembaca blog nadia.
Nadia doakan kalian dalam keadaan sihat dan ceria.

Alkisahnya,
hari ini nadia ingin menulis dan bercerita,
bercerita tentang satu keputusan yang nadia tak jangka-kan.

Sebelum tu, boleh nadia minta doa semua?
Doakan nadia sihat ya.


















Sebenarnya, asbab masalah kesihatan yang begitu merundum selama sebulan ni menyebabkan beberapa orang penting dalam kehidupan nadia bersuara.

Bersuara demi kebaikan diri dan masa hadapan.
Dan orang yang perlu ambil keputusan itu adalah nadia sendiri. 

Pening.

Dalam fikiran rasional sekarang ni pendapat mereka tu tak logik pon actually.
Nadia cuba cakap pada diri yang aku boleh buat, aku boleh pergi tapi suara hati dan refleksi badan dan otak menunjukkan kesan yang berlainan.

Keputusan.

Yes. I made my decision walaupun nadia rasa nadia sangat teruk. Apa yang nadia janjikan, yang nadia canangkan tidak menjadi seperti yang dirancang. Rasa bersalah pada mereka yang terlibat. Rasa malu pada mereka yang telah mendengar cerita dan anganan nadia.

Seteruk-teruknya nadia rasakan sekarang, tapi nadia masih kena buat keputusan dan mengakui kesalahan.

Semoga Allah mudahkan urusan-urusan yang berbaki.
Mudahkan ya Allah.

Jumpa lagi,
Nadia Syakila.

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

21 February 2017

Testimoni Vivix Membantu Memulihkan Luka

Assalammualaikum dan salam sejahtera,
Hai pembaca blog nadiasyakila.blogspot.com - semoga anda dalam keadaan sihat dan ceria.

InshaaAllah, hari ni nadia nak share tentang Testimoni Vivix dalam membantu memulihkan luka kencing manis dan pembedahan.

Okey, belum tahu pasal Vivix? 
Jom berkenalan dulu dengan Vivix disini - INFO VIVIX

KISAH SEBENAR

Ini adalah kisah sebenar dan testimoni nadia sendiri. Sebenarnya dah lama nak share berkenaan benda ni tapi rasa segan pada mulanya sebab ia seolah-olah umpama personal life yang mengaitkan nadia dan emak yang mana menghidap kencing manis, mild parkinson (tidak boleh berjalan / aktif) sehingga menyebabkan some blister dan luka-luka.

Tapi, nadia tak boleh berdiam diri. Nadia kena bagitahu juga sebab nadia tahu ramai anak-anak kat luar sana yang sangat sayangkan mak ayah diorang dan mungkin juga sedang mencari - cari alternatif untuk membantu memulihkan kesihatan keramat tercinta mereka.



Disebabkan mak nadia terlalu lama terlantar (lebih kurang 2 tahun) jadi darah tidak berjalan dengan baik. Di akhir-akhir hayat mak masa tu luka-luka menyerang. Mulanya macam gatal-gatal dan ianya semakin membesar.

Nadia akan terus kongsi rentetan gambar yang nadia edit untuk korang melihat sendiri perubahan dan proses yang berlaku.

Yang tak boleh tengok luka-luka, better not okey :)



Kedua-dua luka mak terjadi di kedua-dua belah kaki. Sebelah kanan (tidak silap nadia) luka di sebelah jari kecik dan sebelah kiri luka di bahagian tumit.

Bila ada kencing manis, benda yang kita umum tahu ia akan mematikan tisu dan isi kita, jadinya tu yang macam bernanah dan isi itu membusuk. Untuk mengelakkan kuman dan luka merebak, pembedahan buang isi perlu dilakukan.

Sangat risau sebenarnya sebab mak waktu tu sangat lemah. Mak memang tak boleh bercakap, kurang sedar - jadinya pembedahan itu sangat berisiko. Tapi alhamdulillah, mak stabil selepas pembedahan.



Ini adalah kai sebelah kanan yang mana sedikit tulang juga perlu dibuang sebab sudah dijangkiti kuman. Masa ni memang nadia berikan Vivix pada emak selang sehari melalui tiub. Nak sangat luka mak cepat sembuh samada di bahagian ini ataupun pada bahagian-bahagian lain.

Dan sangat bersyukur masa tu bila setiap hari luka mak sangat cantik (bak kata doktor lah) sampailah minggu yang ke tiga - luka yang sebesar-sebesar tu naik isi keseluruhannya.

Walapun masa tu, mak sebenarnya dalam keadaan lemah tapi progress membaikpulih luka menunjukkan penambahbaikan.

Sampailah saat mak pergi menghadap Ilahi pada 2 Januari 2016, luka di kedua-dua belah kaki rata habis. Allahuakbar ! Mak pergi dengan tanpa luka yang teruk atau berdarah. Kering semuanya. Alhamdulillah !



Bagi nadia, Allah jadikan Vivix sebaik-baik penawar sebenarnya. Hebat sangat ciptaan Allah pad Vivix Shaklee. Nadia memang cadangkan 200% pada anda yang tercari-cari atau nak usaha nak berikan yang terbaik kepada orang-orang yang anda sayang. 

InshaAllah, VIVIX adalah produk premium Shaklee yang selamat, berkesan dan semulajadi. 

Nadia sangat berbesar hati menanti anda sekiranya terdapat apa-apa pertanyaan berkenaan produk Shaklee yang sangat hebat ini dengan izin Allah.

Nadia tunggu okey.
Boleh hubungi nadia melalui WhatsApp (0132408600) 
Semestinya perhatian istimewa dan konsultasi yang terbaik akan diberikan kepada para pelanggan nadia ;)


Boleh kalau nadia nak minta juga jasa baik pembaca blog nadia ni?
Doakan semoga emak nadia ditempatkan dikalangan golongan orang yang beriman.
InshaaAllah - Al Fatihah.

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

8 February 2017

Si Pencuri Masa Bekerja

Assalammualaikum dan hai hai hello untuk semua !
Apa khabar hari ini ? Nadia harap dalam saat anda semua membaca blog ini anda dalam keadaan positif dan tersenyum. Senyum tige tau!

Baiklah, nadia nak ajak buat survey ringkas sikit ni.

Kalau boleh tolong tolong tolong tinggalkan komen pada entri dibawah jikalau anda tergolong dalam golongan yang nadia akan nyatakan ini.

Anda bekerja? Anda makan gaji?
Anda juga berniaga? (Tidak kisahlah secara part time atau full time)

Jika jawapan anda ya. Boleh tolong hulur tangan pada sahabat sejantina?
Nak salam sebab kita sama. Yeay ! Yeay ! Yeay !

Kita sekategori dan sama.
Nadia juga seorang pekerja yang masih bekerja di bawah majikan.
Dan dalam masa yang sama menjalankan perniagaan Shaklee nadia ni.




Tak kisahlah apa pun senarai alasan yang kita ada untuk bekerja dan berniaga dalam masa yang sama, nadia pasti salah satunya adalah sebab untuk menaikkan taraf kehidupan dan ekonomi kita, setuju?


Bagi nadia, bekerja dan dalam masa yang sama berniaga bukanlah sesuatu yang mudah untuk kita buat. Tapi nadia juga percaya yang ianya tidak susah. Cumanya SANGAT MENCABAR. Dalam pencarian rezeki ni, sebagai orang Islam kita sememangnya sangat bergantung pada KAF BA RA TA ALIF NUN ~ ingat?

Nadia tulis entry ini adalah sebagai muhasabah untuk nadia sendiri dan dalam masa yang sama untuk saling ingat mengingatkan pada anda yang mungkin juga memerlukan peringatan ini.




Menjaga hak sebagai pekerja dan tidak menggunakan masa bekerja untuk berniaga adalah salah satu tanggungjawab kita pekerja. Setuju?

Nadia masa awal-awal dulu masuk kerja, buat juga kesilapan yang sama. Yelah, macam nadia 2 tahun berniaga Shaklee dari rumah masa ikut suami posting then balik semula ke Melaka kerja pulak kan. Jadi ikut suka hati je promosi sana sini kat medium sosial (astaghfirullah) sampailah bos tegur dengan baik. 

Mula-mula tu macam zap! dan sentap tapi bila kita fikirkan semula, one day aku akan jadi bos pada perniagaan aku sendiri, so kita juga taknak pekerja kita buat macam tu kan? Siapa je yang nak. Ha, silakanlah terus mencuri masa dan keberkatan ye !

Jadi cuba dari hari ke sehari untuk belajar membahagikan masa serta cari penyelesaian untuk buat dua benda ni dalam masa yang sama.

Ini adalah CARA DAN TIPS yang nadia sedang guna pakai sekarang.
Mungkin anda boleh follow dan modify yang mana patut dan boleh komen pada nadia untuk penambahbaikan atau ada strategi lagi best okey?




JADUAL WAKTU @ TO DO LIST

Yesza, bagi nadia benda ni adalah core dalam melancarkan urusan kerja dan perniagaan anda. Nadia ada planner yang cantik (custom made by staff tempat kerja untuk semua) yang mana dalam tu ada MONTHLY PLANNER, WEEKLY PLANNER dan DAILY PLANNER. 

Jadinya, memang kita sebagai pekerja cemerlang dan peniaga berjaya kena fulli utilize benda ni. Catat setiap hari apa yang kita perlu buat untuk kerja di waktu pejabat dan apa yang kita kena buat untuk bisnes kita.



BURUNG HANTU BERDISIPLIN

Apa kena mengena dengan burung hantu daaa. Sebenarnya nadia nak cakap, kerja kerja bisnes kita macam nak promosi, nak pm orang, nak tulis blog, nak setel order (yang bukan urgent) semua perlu dilakukan pada waktu malam.

Balik je rumah , tinggalkan semua hal pejabat (AMARAN KERAS DISINI kenalah pastikan dulu semua kerja pejabat selesai kalau boleh dan pastikan masa dipejabat adalah untuk kerja sahajaa) then barulah boleh tinggalkan ye.

Kita je tahu yang kita ni betul 200% tumpu pada hal kerja di pejabat ketika di pejabat tau kalian, so tepuk dada tanya iman ;)
BUFFER SYSTEM

Pergh, ini part paling best. Korang berniaga online? Ada page? Ada instagram?
Ada group yang ada agen or dropship yang korang kena jaga dan motivate selalu. Gunakanlah BUFFER ni untuk korang post macam-macam di medan sosial. Serius ! Sangat membantu !

Nadia memang sangat rely on Buffer ni. Setiap malam nadia akan setup minimum 7 post untuk fb personal nadia. Even ada yang cakap, fb macam akan hide post daripada Buffer, tapi nadia memang gunakan juga. 

Keberkatan tu lebih penting beb.
Mana tahu bila kita jaga keberkatan Allah bagi berganda-ganda order dan beratus customer untuk kita? Allahumma Ameen.
Kalau kat page fb dah memang ada schedule post jadi dah takda masalah, rite?


Dan akhir sekali, nadia bawakan pesanan daripada Optimus Prime.




No sacrifice
No victory

Baiklah, semoga ingatan untuk nadia ini juga menjadi ingatan untuk semua.
Jom kita bekerja keras dari sekarang untuk masa hadapan yang lebih baik.

Nadia doakan anda yang sama macam nadia ni lebih berjaya, kaya dan beriman. Semoga kerja kita terus cemerlang dan bisnes kita terus maju jaya!

Oh ya, tinggalkan komen / link fb bisnes anda.
Mana tahu kalau-kalau nadia perlukan apa yang anda niagakan.

Jangan lupa ADD nadia di FB.
Ingat ya. Ingat SHAKLEE ingat NADIA SYAKILA.

Wassalam ~

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

6 February 2017

Nadia Syakila in 2017



























Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, hai hai dan hello untuk semua 

 dan hai hai untuk sahabat blogger dan pembaca yang sudah lama nadia tak ketemu. Apa khabar? Semoga kalian sihat, sentiasa ceria dan bahagia bersama yang tersayang.

Rindu nak berblog weyh !
Rindu nak share dan mencoret pasal kehidupan, info dan paling penting rindu nak kongsi dengan korang pasal Shaklee ! Banyak benda-benda baru yang nadia belajar dan baru tahu yang nadia nak share dengan korang kat sini.

Banyakkkk yang nak !
Tapi memang kena berperang dan curi masa yang nadia tak dan nak buat.
Salah satunya macam contoh ni. Dah sebulan lebih masuk tahun 2017 tapi baru nak buat post welcoming pasal tahun 2107.

Okaylah kan?
Better late than never. 
Sayang gila nadia biarkan blog ni terbiar je, penat upah buat cecantik kan kan kan.

Okey then.
 Nadia Syakila in 2017 ~ still the same person 
Yet, want to be better and better !

 Masih menjadi PENGEDAR SAH SHAKLEE bagi negeri Melaka dan seluruh Malaysia
 Masih #SayaMakanShaklee dan #SayaJualShaklee dengan setia nak masuk tahun ke 4
 Masih berdua bersama suami tercinta (soon to have baby) doakan ya 
 Masih menjawat jawatan sebagai Pegawai Operasi di syarikat pertama nadia kerja
 Masih comel ~ itu yang pasti, heheheheh

Itulah serba sedikit perkembangan diri nadia untuk / buat masa ini.
Nadia berazam dan akan cuba sungguh2 untuk cari masa mencoret dan share dengan korang macam2 tentang my life, Shaklee, Beauty and Spa dan projek kucing nadia tu.

Okeylah. 
Nak berblog walking jap, lama dah tak exercise. Yeah yeah  

Ps : 
Untuk sahabat blogger, boleh la add nadia di Facebook ye.
Just add friend je kat my personal FB di sini Nadia Syakila 

Sehingga kita berjumpa lagi semua, Assalammualaikum 
Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

6 November 2016

Bahaya B-Complex Shaklee !

Assalammualaikum,
Whoa ! Menakutkan betul tajuk kat atas tu sampai penulis entri ni sendiri takut juga.
Tapi nadia nak bagitahu kat semua ni, janganlah risau. Itu sekadar tajuk entri.

Sebelum tu,
kalau nadia agak - yang akan buka entri ni mesti korang ambil produk Shaklee kan?
Jangan risau tau. InshaaAllah - produk Shaklee ni selamat. Sebelum ianya sampai kepada kita banyak kajian yang dijalankan. Bukan setakat kajian gitu-gitu je tetapi ianya dibuktikan melalui kajian saintifik dan keluar dalam jurnal okey. 

[ Nanti nadia akan kongsikan kajian-kajian tersebut ] 

Dan sekarang nak kongsi berkenaan B-Complex Shaklee kesayangan daku ni.
Kalau anda pengguna B-Complex Shaklee, cuba perhati lepas ambil vitamin ni,
pergi buang air dan anda akan lihat urin anda lebih kuning warnanya berbanding biasa.

Kenapa?
Kenapa?

Mungkinkah sebab ianya ada bahan berwarna?
Ahhhh sudah.



















,Okeylah. Jangan panik. Jangan risau.
Meh nadia nak kongsikan persoalan yang bermain difikiran anda tu.
Kebetulan memang ada perbincangan dan perkongsian diantara keluarga Shaklee kami.
Nadia kongsikan pada semua ;)

Kenapa air kencing jadi kuning ?

B-complex yang bewarna kuning tu lah penyebabnya. Kalau kita ingat balik, masa belajar subjek Sains (tingkatan 2 kot kalau tak silap) 

Kita ada belajar tentang jenis2 vitamin. Ada vitamin larut air dan ada vitamin larut lemak (A, D, E dan K). Betul?

B-complex adalah termasuk dalam vitamin larut air dan ia tidak disimpan di dalam badan, seperti beta-karotena dan vitamin E. Disebabkan sifatnya yang larut air, maka ianya akan dikeluarkan bersama urin apabila tidak diperlukan oleh tubuh. Rite?

Perubahan warna urin bergantung kepada jenis Vitamin B yang anda ambil, tak kiralah apa2 brand sekalipun, termasuklah Shaklee. Vitamin seperti Vitamin B1 (thiamine), Vitamin B3 (niacin) dan juga Vitamin B6 (Pyridoxine) dikenali sebagai berwarna putih dalam bentuk semula jadi mereka. Oleh itu, tiada perubahan ketara dalam warna urin anda. 


Tapi, Vitamin B2 (Riboflavin) adalah berwarna jingga dan oleh itu, ia juga mungkin menjadikan urin anda berwarna jingga / kuning terang.

Jadi tak perlu risau, okay. 

It’s normal. 

Kalau urin korang tak bertukar warna, itu patut korang risau. Maknanya vitamin B korang tak larut air. Tak larut air, macam mana sel2 nak serap? Tapi, kalau korang tak nak warna urin jadi kuning terang, korang minumlah air putih banyak2. Confirm urin korang jadi tiada warna. 

Tak percaya? Sila cuba.

Terjawab sudah.

Semoga memberi manfaat pada semua.
Sehingga kita ketemu lagi.


Nadia Syakila 
0132408600
nornadiasyakila90@gmail.com


Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

17 September 2016

BAHAYA !! Jangan abaikan pemakanan anak-anak anda !

Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh,
Selamat pagi dan salam hari Sabtu untuk semua.

Takut kan tengok tajuk? 
Walaupun nadia masih ontheway menanti Allah kurniakan anugerah anak sendiri ni, 
tapi nadia wajib ambil tahu pasal isu ni. Sebab apa? Sebab inshaaAllah nadia akan ada anak sendiri kan? Soon - doakan tau.


Mendapat anak-anak yang pintar dan sihat adalah impian setiap ibubapa kan.
Banyak sebenarnya TIPS dan PETUA untuk merangsang dan membentuk anak-anak kita supaya sihat dan aktif. Antaranya ialah melalui FAKTOR MAKANAN. setuju ??

Cer check semula cara pemakanan untuk anak-anak kita.
Kalau macam nadia akan check je la pemakanan sendiri. heheeheh.
Sebab masih dalam fasa membetulkan dan mendapatkan diet yang seimbang.
(Itu nanti kita cerita kat entry lain ye. hehehe)


Kanak-kanak biasanya susah nak makan sayur. 
Ada yang berpendapat, ia bermula dari didikan ibu bapa.
Ada ibubapa mengajar anak-anak makan sayur sejak dari kecil. 
Malah, boleh dikatakan - sayur dijadikan finger food buat mereka. Best kan?

Ibu bapa prihatin hendaklah menjaga pemakanan anak-anak.
Memberikan anak-anak makanan yang sihat dan berkhasiat menjadi salah satu aspek dalam menyediakan kehidupan yang baik pada mereka.

Anak-anak perlukan makanan yang sihat dan berkhasiat.
Kerana ia memberi tenaga bagi mereka bergerak aktif , memberi tenaga kepada sel dan organ mereka untuk berfungsi dengan betul , pembinaan dan penggantian sel-sel tubuh mereka , menguatkan imuniti tubuh mereka melawan penyakit sel-sel badan.

Melalui pemakanan juga, kita dapat melindungi anak-anak kita daripada terkena penyakit atau virus yang tidak sihat.




Tips Pemakanan Untuk Membina Imuniti Anak-Anak 

1) Makan makanan yang disarankan oleh piramid makanan. Sekiranya anak suka makan bubur, campurkan sayur, daging, ayam, ikan dan sebagainya dalam buburnya, agar anak-anak mendapat semua khasiat makanan. 

Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK

2) Pengambilan vitamin membantu menguatkan imuniti anak2, terutama multivitamin dan vitamin C. Anak2 yang kurang selera makan terutamanya, berikan multivitamin lengkap dengan soya (Mealshake) kerana 2 sebab: 

-------------------------------
(1) Kurang selera makannya mungkin disebabkan oleh kekurangan vitamin/mineral tertentu, dan 

(2) Bila dia taknak makan, dia kurang zat dari makanan, jadi Mealshake ni boleh membantu 'support' keperluan badannya. 
------------------------------

>>>>> VITAMIN C yang sedap dan mudah dikunyah untuk kanak - kanak <<<<<
>>>>> VITAMIN C yang sedap dan mudah dikunyah untuk kanak - kanak <<<<<
>>>>> VITAMIN C yang sedap dan mudah dikunyah untuk kanak - kanak <<<<<

3) Madu lebah boleh diberikan kepada anak yang melebihi usia 2 tahun (putus susu). Madu lebah mengandungi agen yang membantu menghalang pembiakan bakteria jahat, serta tinggi kalori yang perlu untuk tenaga sel. 


4) Probiotik adalah bakteria baik yang sangat bagus untuk pertahanan badan. Sistem pertahahan badan kita terdiri daripada 2: 

-------------------------------
(1) sel darah putih
(2) bakteria baik dalam usus
-------------------------------

Jadi bekalkan probiotik (fiber) untuk anak-anak adalah sangat bagus bagi menguatkan sistem pertahanan badannya. 

Semoga ilmu yang disampai - sampai ini bermanfaat.
Ni nadia nak share sikit dengan semua TESTIMONI seorang ibu dengan perubahan anaknya.
Minta izin tau.

























Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK

Bersama konsultasi percuma inshaaAllah.
Kalau ada ibu-ibu terutamanya yang nak survey dan nak info lanjut berkenaan rangkaian produk Shaklee untuk anak-anak dan keluarga - boleh je terus hubungi nadia okey.

Nor Nadia Syakila 
Whatsapp  :  013 240 8600
Email  :  nornadiasyakila90@gmail.com

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di nadiasyakila,blogspot.com adalah perkongsian dan pendapat peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Elakkan mengulang cetak / salin sesuka hati, untuk perkongsian ilmiah dibenarkan.

Disclaimer #2

Segala penerangan/penulisan/testimoni tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan bertauliah.

Nadia Syakila Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign