Followers

26 December 2013

Kembali bersarang..


7 hari = genap seminggu Nadia tinggalkan blog ini berdebu..
Eh ! Bukan debu biasa.. Debu2 cinta..

Maaflah geng ! Mesti korang menanti apa cerita terbaru eden?
PERASAN !

Beri laluan untuk Nadia exam dulu k :)
Mohon doa dan restu..

Notakaki ; Memang banyak benda nak kongsi ni..
Nantila..

Wassalam..

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

18 December 2013

A month to go..


ok ! Nadia dah mula cuak..
takpe2 , exam dulu ya Nadia..

:)

Korang , ada yang duduk Melaka ?
Jemput datang rumah laaa..
Bila lagi nak berkenalan kan..

Hai Nadia k !
Nadia bg kad nanti..

Mohon Doa dan Restu



Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

16 December 2013

Kepentingan Vitamin dan Fungsinya


Vitamin A
Menjadikan kulit lebih halus dan membantu mengekalkan kesihatan mata.
Sumber: Tembikai, anggur, aprikot, lobak merah, brokoli, keledek, bayam, labu dan telur.

Vitamin B
Mencegah kulit daripada menjadi terlalu berminyak dan berjerawat. Selain itu, vitamin B juga dapat membantu meningkatkan kualiti rambut serta kulit, selain metabolisme badan.
Sumber: Pisang, avokada, kacang, telur, susu, bijiran, ayam, tuna dan kerang.

Vitamin C
Mengurangkan kemunculan parut, luka, dan lebam kerana berupaya menghasilkan kolagen secara semula jadi yang baik untuk kulit. Malah, vitamin C juga baik untuk sistem imun tubuh.
Sumber: Buah-buahan sitrus, beri, epal, tembikai, nanas, tomato, bayam, kubis, capsicum, brokoli.

Vitamin D
Membantu kulit memerangi masalah kekeringan, selain membantu anda memdapatkan tulang dan gigi yang sihat.
Sumber: Anda boleh mendapatkan vitamin D dengan berjemur di bawah sinaran matahari pada waktu pagi (tanpa menggunakan krim pelindung) selama 10-15 minit sebanyak 3 kali seminggu. Selain itu, vitamin D juga boleh diperolehi daripada produk susu dan tenusu, tuna dan salmon.

Vitamin E
Membantu mengurangkan parut, radang dan rengsa pada kulit. Selain itu, vitamin E juga kaya dengan anti oksidan yang baik untuk menangani masalah kulit kering dan tidak bermaya.
Sumber: Jus buah-buahan, asparagus, bayam, brokoli dan kekacang.

Credit to : Wadaah Nasuha's Blog
Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

13 December 2013

Kisah kereta dan perempuan

Assalammualaikum warahmatullahiwabarakatuh !
Apa khabar korang.. moga korang dalam kesihatan yang baik jugak dipermudahkan segala urusan olehNya okeh ! Kalau2 ada masalah, tarik nafas dalam2 - Istighfar dan just jerit dalam hati u ols yang korang BOLEH ATASINYA ! Yes, kau boleh lah kawan...

Hari ni nak merepek apa ? 
Hari ni nak bebel pasal kisah dan perempuan ! Nadia lah tu..
Kira dalam minggu ni nak masuk minggu yang ketiga kereta kesayangan rosak  dan tak bergerak..
Sedih ...


Kenapa ?? Sebab bateri kira kiap habis la.. tak boleh guna lagi dah ..
Sebabnya , Nadia tak pernah check pun bateri dan air baterinya..
Asyik periksa minyak hitam dan air biasa je..
Mana taknya.. sekarang kena tukar bateri baru terus..
Tapi kena tunggu ongkosnya dulu approved by big boss ~~ hehe ! My ayah lah..

Pengajarannya - orang selalu ada STEREOTYPICAL pasal perempuan taktahu pasal kereta..
Mungkin tak semua , tapi kebanyakkan.. gitu ?
Dan Nadia termasuklah orang yang tak tahu..
Tapi Nadia yakin boleh tahan ramai jugak kaum Hawa yang pro pasal benda ni..
Nadia SALUTEEE u olssss !!

so sekarang , siapa yang tak tahu dan tak pernah amik tahu - kita kena amik tahu daripada sekarang okeh ! walaupun takde  lesen kete lagi.. at least d basic thing..

:)

Korang ade tips nak kongsi dengan Nadia pasal kereta ? Drop your comments sayang..

Notakaki - Jangan sampai gini plak dear.. Hihik ! Sorry , usik mengusik je..



Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

10 December 2013

Shaklee : Manfaat Vita Lea aka Multi-vitamin


Assalammualaikum !
Hai kawan ! Hai blogger !
Shaklee lagi ? Aish.. jum la baca sat..
Mana tahu mungkin bermanfaat nanti kalau bukan sekarang..

Ha.. pada yang nak jadi ahli tu , boleh roger laju2 tau..
Jom lah jadi ahli Shaklee sebagai azam tahun baru..
Jom kita bina empayar bersama !

Korang ! Mesti korang selalu dengar pasal multivitamin kan..
Dan korang mesti selalu terdengar juga ramai orang ambil multivitamin..
Dalam Shaklee pon hadooo..
Harga berpatutan dan berbaloi2..

Namanya VitaLea !
Apa fungsi dia ?

Manfaat utama Vita-Lea ialah
  • Penambahan tenaga SEGERA - pemberi tenaga,kecergasan tubuh dan kekuatan mental,sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam asperk pembekajaran mahupun kerja2 seharian
  • Pelengkap nutrisi - Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang,terutamanya mereka yang vegetarian dan anemia.
  • Keupayaan sistem reproduktif - penting bagi kanak2 dan remaja yang sedang membesar
  • Metabolisme - Sangat membantu dalam stimulasi metabolismea dan melambatkan proses penuaan.
  • Elemen Penting pada sel tubuh - Menyediakan asas nutrisi,memastika sel hidup,pertumbuhan sel baru,membantu proses pembesaran,pertumbuhan rambut,otot,kulit,kuku dan hormon,serta menjaga kesihatan tiroid.
  • Melindungi organ - melindungi fungsi buah pinggang,jantung dan hati


Antara fungsi lain Vita-Lea ialah
  • Mengimbangi segala bahan kimia di dalam badan sebagai insuran bagi menampung kepada apa2 pemakanan yang kurang dalam diet.
  • Membantu pengambilan makanan di dalam badan kita supaya lebih berfungsi ( mengoptimumkan fungsi nutrien dr diet harian kita)
  • Membantu meningkatkan kesegaraan otak dan pertahanan terhadap jangkitan
  • Membantu kesihatan secara am

Dan JANGAN TUNGGU LAGI !!
Sms atau whatsapp ke 013 2558600

Shaklee Independent Distributor
Nor Nadia Syakila Jamal
No id - 1028241

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

8 December 2013

Perkahwinan & Permainan


Assalammualaikum Warahamatullahiwabarakatuh !
Apa khabar rakan taulan ? Penyinggah setia ? Pengomen tegar ?
Moga kalian sihat-sihat belaka..

Apa khabarlah agaknya sahabat / saudara mara kita yang dilanda banjir , Nadia setakat tahu update melalui Facebook je.. Ada berita ??

Hari ini , Nadia nak mengomel pasal perkahwinan dan permainan.. Nampak lucah ke tajuk kat atas? Tak.. kan ? Hahah! Siapa rasa lucah bila 1st time terpandang, kena check balik otak tu.. 
Jangan kuning sangat !

Jom masuk intipati..

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجاً لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ 
لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

Dan di antara tanda-tanda (kebesaran)-Nya ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, agar kamu mendapat sakinah padanya, dan Dia menjadikan di antaramu rasa mawaddah dan rahmah. Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda(kebesaran Allah) bagi kaum yang berfikir
AR-RUM : 21


Selalu Nadia renungkan ayat di atas , perkahwinan adalah tanda kebesaran Allah , di dalamnya terdapat sakinah, mawaddah dan rahmah....
Tapi rasanya , rata2 depan mata kita ramai / kebanyakkan pasangan tak menunjukkan betapa bahagianya perkahwinan itu..
Duit tak cukup, bini / suami ada orang lain , anak2 buat hal , dan macam2 lagi..
Sebab apa? 
Apa pendapat kalian ?


Untuk 20 sen Nadia , Nadia berpendapat - perkahwinan bukan permainan yang kita boleh ambil ringan - ia tak mudah namun sangat senang untuk mendapat ganjaran syurga dan ketenangan kalau kita betul2 mengikut apa yang Allah arahkan..

Ini tiada kena mengena antara cinta sebelum kahwin atas selepas.. 
Ini salah satu aspek lain , sebab Nadia pun bercinta sebelum kahwin..
Tapi sejauh mana kita sedar apa kesalahan yang kita dan pasangan buat dan menyesalinya sebelum masuk ke alam perkahwinan...

As we all know, bila ada sesuatu masalah dan ujian yang menimpa kita mesti Allah nak sampaikan hikmahnya.. ye dok ?
Korang faham ? Sebab masa Nadia menulis ni pun rasa macam berbelit2 nak sampaikan..
Konklusinya, jangan tunggu selepas kahwin baru nak berubah - mula daripada sekarang..
Tak kisah la part solat / ibadah ke.. perangai ke.. tabiat ke.. BERUBAH ! untuk menjadi yang lebih baik..

Sebab apa , it will effect our entire family..
Bila kita kahwin, kita bukan sahaja hidup dengan dia, dengan family dia..
Esok2 dah ada anak , kita ni role model dia.. Mesti ada beberapa perkara yang kita tak nak anak kita ikut kita kan? Jadi kalau satu benda tu dah jadi macam kebiasaan, macam mana kita nak berubah?
It definitely change !

Dan Nadia sekarang tengah berusaha !
Pesanan khidmat masyarakat ini Nadia kongsikan untuk semua..
Ia memang untuk diri Nadia jugak..

Love u !

- Another 40 days to go -

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

7 December 2013

Jom Jaga Tulang Belakang

Assalammualaikum geng !
Apa khabar teman ? Tempat kalian masih hujan ke? 
Sejak kebelakangan ni , Nadia rasa macam duduk kat Cameroon Highland bila kat UIA ni..
Sejuk yang amat ! Alhamdulillah !

Okeh , kelmarin Nadia dah cerita pasal Si Ostematrix Shaklee yang best dan mampu untuk menjaga tulang , menguatkan rambut - kuku dan macam2 lagi kebaikannya..

Jangan lupa jengah entri Kebaikan Ostematrix tau !

Hari ni plak - Nadia nak share pasal macam mana nak jaga kesihatan tulang belakang..
Fine ! Memanglah kita dah ambil Oste , tapi still ada penjagaan2 yang kita perlu ambil kira..
Bukan setakat makan Oste je tulang kita ni dijamin sihat sokmo..
Setuju ??

Jadi , jom kita cakna sikit pasal penjagaan tulang belakang yang Nadia ambil daripada blog 


Spine (tulang belakang) anda mempunyai banyak saraf, urat dan ligamen yang bertindak sebagai penghubung ke seluruh badan. Jagalah spine anda dengan baik supaya bukan sahaja bahagian belakang anda sihat malahan seluruh badan sihat dan ceria. Banyak cara mudah anda boleh lakukan untuk menjaga spine daripada cedera atau mengalami komplikasi kesakitan seperti yang saya alami sehingga terpaksa menjalani pembedahan.

1. Biarkan spine anda betul-betul rehat semasa tidur
Semasa tidur semua struktur dalam spine yang telah bekerja kuat sepanjang hari akhirnya berpeluang relaks dan menikmati kenikmatan rehat. Jangan dipaksa lagi spine anda terus bekerja untuk kepentingan anggota badan lain semasa spine perlu rehat. Berlaku adillah kepada spine terutama semasa dia perlu rehat dengan menyempurnakan keperluan rehat untuknya seperti tilam yang sesuai, postur tidur yang betul dan tiada gangguan untuk spine rehat dengan selesa.

2. Pilih Kasut yang Anda Pakai dengan Cermat
Sama ada anda berjalan untuk exercice atau berjalan biasa ke mana-mana kasut yang anda pakai memberi kesan besar kepada belakang anda. Kasut yang anda pakai memberi kesan keseimbangan, kelenturan dan keselesaan ke seluruh badan yang penghubungnya ialah semua struktur di dalam spine. Kasut yang baik menjaga bukan sahaja kaki yang memakainya malahan membantu spine dan badan kekal pada jajarannya. Ia juga membantu mengelak daripada ketegangan urat saraf dan kemungkinan kecederaan.

3. Latihan untuk Abdomen dan Belakang
Satu daripada aspek utama kesihatan spine yang baik ialah latihan (exercice). Latihan yang baik untuk menyihatkan spine ialah pergerakan terancang abdomen dan bahagian belakang badan. Latihan mudah 20 hingga 30 minit sehari secara rutin sekurang-kurangnya tiga kali seminggu semasa spine sihat atau sebelum terjadi seperti saya membantu mengelak atau meminimum kecederaan spine.

4. Duduk Tegak dengan Sokongan
Semasa duduk disc atau pelapik antara tulang belakang bahagian bawah atau pinggang atau lumber menerima beban tiga kali lebih besar daripada semasa berdiri. Jadi duduk yang lama lebih-lebih lagi dalam postur yang tidak betul dengan postur spine boleh mengakibatkan sakit belakang/pinggang dan kaki yang disebabkan oleh sciatica atau referred pain. Duduk lama di kerusi pejabat menyebabkan postur spine berubah daripada postur asal menyebabkan disc berada dalam keadaan tidak seimbang menerima beban dan boleh slip atau tergelincir dari tempatnya. Jika anda perlu duduk lama di pejabat letaklah alat sokongan kepada lumber anda supaya pistur spine kekal seperti asal.

5. Enjoy Faedah Urutan
Urutan yang baik boleh merehatkan urat saraf (muscles) dan melegakan stress. Urutan teraputik bukan sahaja memperbaiki kelenturan dan mengurangkan tekanan malahan memperbaiki aliran darah dan meningkatkan aras endorphin dalam bloodstream. Endorphin ialah bahan kimia dalam badan yang menyebabkan kita rasa sedap badan. Urutan yang baik didapati di mana-mana termasuk kerusi, tilam dan katil urut yang dijual di pasaran yang boleh dipakai di rumah atau pejabat atau tempat awam.

Kesimpulan
Topik yang saya bincang di atas adalah cara mudah untuk membantu spine anda yang masih sihat sebelum terjadi seperti yang saya alami. Bagi orang seperti saya yang telah menjalani pembedahan spine dan sedang menjalani pantang larang selepas pembedahan tentulah tidak semua cara boleh dilakukan sebelum mendapat nasihat pakar. Namun saya akan jadikan peringatan dan amalan apabila sembuh nanti.

Mampu buat macam ni ??

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

5 December 2013

Banjir 2013


Jangan lupa doakan mereka..
Allah ..
Bantulah mereka..

:')

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

Shaklee : Kebaikan Ostematrix

Sering sakit pinggang, lenguh badan, kebas kaki dan gigi goyang? 

Itu antara tanda awal anda kekurangan kalsium dalam diet harian anda. Kalsium sangat penting, terutamanya bagi ibu menyusu, ibu mengandung, ahli sukan dan juga warga emas.

Nak tahu kalsium terbaik di pasaran? Semestinya Ostematrix Shaklee.
 Kenapa Ostematrix shaklee terbaik di pasaran?
Ini kerana Ostematrix Shaklee formulanya unik. Mengandungi kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, zinc, kuprum, magnesium dan boron. Semua nutrien di atas sangat perlu dalam suatu tablet kalsium bagi memastikan penyerapannya 99% dalam badan kita, dan menghalang endapan sesetengah mineral.
Kebanyakkan kalsium di pasaran tidak menepati kandungan di atas, sebab itulah kenapa, bila anda mengambil osteomatrix shaklee, anda akan dapat merasa kesan yang sangat cepat dan menakjubkan! 

Siapa yang perlu ambil kalsium ni? 
Individu yang mengalami sakit pinggang, sakit lutut dan sendi. 
Individu yang sering mengalami kebas kaki / tangan terutamanya pada waktu malam. 
Ibu-ibu mengandung, terutamanya yang sering mengalami kebas kaki. 
Ibu-ibu menyusu yang sememangnya memerlukan jumlah kalsium yang tinggi. 
Individu yang sering keletihan dan kerap outstation, dimana kalsium membantu mengurangkan keletihan. 

Manfaat utama Ostematrix Shaklee ialah: 
Menguatkan tulang, kuku, gigi dan sistem saraf. Ia juga boleh membantu merawat tulang retak, kuku rapuh, eczema, kekejangan dan gusi berdarah. 
Membantu mengatasi kekejangan dan kebas-kebas. Pengambilan ostematrix sebelum tidur dapat membantu mengurangkan kebas-kebas, kejang, sakit sendi dan juga artristis. 
Mengurangkan stress, di mana ostematrix membantu mengimbangi tekanan darah, menenangkan saraf, menggalakkan tidur lena dan membantu mood swing serta sakit kepala. 
Mengurangkan masalah haid. Kajian menunjukkan dengan pengambilan 1000 mg kalsium dan magnesium serentak, ia akan meringankan sakit semasa waktu haid dan membantu pembuangan air kecil. 
Membantu mengurangkan hiperaktiviti perut dan masalah gastrik. 
Membantu atlet sukan, membekalkan kalsium dan mineral penting dalam tubuh. Justeru, pergerakkan dan aktiviti lasak dapat dilakukan dengan selesa dan mudah. 

* These statement have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease. 

Credit Info

Ostematrix sangat penting badan kita , lebih2 lagi untuk mereka yang jenis tak minum susu..
Macam Nadia ni haa...

^_^


Sms atau whatsapp ke 013 2558600

Shaklee Independent Distributor
Nor Nadia Syakila Jamal
No id - 1028241

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

4 December 2013

Idea Hadiah Perkahwinan

Assalammualaikum Warahamatullahiwabarakatuh !
Hai teman , hai kawan , hai blogger..
Semoga korang dalam keadaan sihat sentiasa..
Patutlah Nadia rasa yang macam ramai je yang tinggalkan jejak.. Baru Nadia perasan yang Nadia ada sponsor 2 segmen GA di blog rakan2 blogger.. Bukan daripada Nadia as a personal , yet daripada admin online shop SHAKLEE WARDROBE !

Thanks yah !
Baiklah, hari ni - Nadia nak mengomel pasal Hadiah Perkahwinan..
Yela.. musim2 cuti sekolah ni - banyak betul masjid dibina.. Moga bercinta sampai syurga Nadia doakan..
Dan pasti , kita sebagai teman2 - akan kebingungan.. nak beri hadiah apeee ye..
Jom kongsi idea !

Ini adalah hasil pencarian daripada google dan blog blogger 
lain tau :)


1. Barangan Elektik
2. Barangan Hiasan rumah
3. Buku Alam Perkahwinan
4. Bedsheets / Comforter
5. Pinggan Mangkuk
6. Minyak wangi
7. Pakej Percutian (Honeymoon)

Dan macam2 lagi ikut ketebalan poket kalian..
Hadiah ni sesuatu yang kita beri dengan hati yang tulus dan ikhlas..
Digalakkan memberikan hadiah yang bermanfaat kepada si pengantin untuk memulakan hidup baru..

Jadinya , dengan izinNya - walimah Nadia bakal menjelang dalam sebulan lagi..
BOLEH SAYA REQUEST HADIAH ??

^__^


Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

3 December 2013

Hello December


Selamat Datang Disember...
Ada sahabat blogger yang bakal mendirikan rumah tangga di musim cuti sekolah ni ?
Barakallahulakuma..

Yang lain2 , apa perancangan kalian ?
Cuba komen sikit..
Tinggalkan jejak tau dear...

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

29 November 2013

Manfaat Nutriferon Shaklee

Credit pic to Mummy Myra Wardrobe

Assalammualaikum & Hello Readers !
Baiklah , seperti yang saya janjinkan , nak sambung lagi cerita pasal NUTRIFERON SHAKLEE kan..
Baiklah , dalam entri kali ini - kita akan cerita pasal kenapa produk Shaklee yang femes ni berbeza dengan jenama2 yang lain..
Haa.. mai rapat , kak Jemah nak cerita ni..


Dalam satu kajian makmal baru2 ini, Nutriferon telah menunjukkan yang ia memberi 
kesan secara positif terhadap sel-sel pembunuh semulajadi (NK) – sokongan tambahan bagi 
penemuan hebat dalam sains sistem imun.

1. Meningkatkan tahap interferon secara semulajadi – saintis telah mengenalpasti interferon 
sebagai satu faktor penting penyumbang kepada fungsi imun yang sihat. Nutriferon adalah 
satu-satunya supplemen tambahan di US yang dihasilkan oleh immunologist yang 
menjumpai interferon yang meningkatkan pengeluaran interferon di dalam badan secara 
semulajadi.

2. Dihasilkan oleh individu yang menjumpai Interferon - Dr. Yasuhiko Kojima, imunologi 
dunia yang terkenal yang telah menemui interferon pada tahun 1954, telah melakukan 
penyelidikan berdedikasi selama empat puluh tahun untuk mencari sebatian semulajadi yang 
akan memberi rangsangan kepada pengeluaran interferon. Nutriferon daripada Shaklee 
adalah satu-satunya supplemen perlindungan di US.


3. Penyelidikan selama 40 tahun – selepas 40 tahun melakukan ujian yang teliti dan 
melibatkan percubaan bertan-tan kandungan sebatian semulajadi dan herba, Dr. Kojima 
membangunkan campuran unik empat elemen berkuasa sayur-sayuran yang meningkatkan 
pengeluaran semulajadi interferon badan.

4. Campuran interferon yang dipatenkan – elemen tumbuh-tumbuhan penggalak. NutriFeron 
mempunyai MACH, 1 campuran interferon drpd ekstrak tumbuhan yg telah dipatenkan 
formula ekslusif yang mengandungi ekstrak labu, ekstrak safflower, ekstrak benih Asian 
Plantain dan ekstrak bunga Japanese Honeysuckl

5. Disokong oleh 4 kajian klinikal ke atas manusia- 4 kajian klinikal yang dikeluarkan 
mengesahkan kesihatan luarbiasa dan sokongan imunisasi hasil manfaat daripada campuran
ekstrak proprietari yang ditemui di NutriFeron.

6. Formula eksklusif dilindungi oleh tiga paten - Nutriferon disokong oleh tiga paten dan 
hanya boleh didapati melalui Shakee dan Independent Distributor Shaklee sahaja. Formula
yang unik dan berpaten ini hanya eksklusif di Shaklee.

7. Dibuat menepati piawaian kualiti yang terbaik – supplemen tambahan yang berkesan
, NutriFeron telah melalui ujian sistematik yang ketat untuk keselamatan, kesucian, potensi, 
dan prestasinya.

SHAKLEE adalah jenama yang boleh dipercayai, dengan izinNya , it safe , works dan yang paling penting nature ! Apapun yang kita nak dalam kehidupan ni , kita kena usaha dan usaha pilih yang terbaik oke !!

Untuk segala pertanyaan dan maklumat lanjut2
ROGER2 je Nadia oke !!
Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

26 November 2013

Tingkatkan Sistem Imun


Jom cakna dan ambil tahu tentang sistem IMUN ?
Apa ea menatang IMUN ni ?
Sorry bahasa kasau :)


Sistem Imun adalah sistem pertahanan manusia sebagai perlindungan terhadap infeksi dari makromolekul asing atau serangan organisme, termasuk virus, bakteri, protozoa dan parasit.

FUNGSI SITEM IMUN

• Penangkal “ benda” asing yang masuk ke dalam tubuh.
• Untuk keseimbanagn fungsi tubuh terutama menjaga keseimbangan komponen tubuh yang telah tua.
• Sebagai pendeteksi adanya sel-sel abnormal, termutasi, atau ganas, serta menghancurkannya.

Sistem imun tidak dapat dibentuk dalam waktu yang singkat. Respon imun tubuh alamiah terhadap serangan pathogen baru akan muncul dalam waktu 24 jam.


Jadinya, kalau sesorang itu imunnya lemah - dia mudah terkena penyakit macam batuk selsema dan sebagainya..

BAIK !!
Katakanlah , kita tak nak amik suplemen bagai , tapi still nak kuatkan sistem imun diri kita dan keluarga..
Macam mana caranya ? Nak kena makan apa ? Nak kena buat apa ?

1. Yogurt Kefir - Kebanyakan yogurt dan boleh dikatakan hampir kesemua kefir atau produk susu fermentasi mengandungi probiotik yang merupakan bakteria baik. Bakteria ini mengubah sistem imun di dalam saluran pencernaan bertindakbalas terhadap mikro organisma. Probiotik dapat membantu masalah cirit-birit dan masalah berkaitan usus. Menurut Mayo Clinic, probiotik juga mampu mengurangkan keterukan selsema dan demam selsema.

2. Teh hitam/teh hijau - Teh hijau dan teh hitam mengandungi polifenol iaitu sejenis anti oksida tumbuhan yang membantu mencegah radikal bebas di dalam tubuh. Kajian yang dilakukan Universiti Harvard mendapati mereka yang minum lima cawan teh hitam dapat menghindarkan daripada jangkitan seperti virus.

3. Bawang putih - Bawang putih selalunya digunakan di dapur untuk memasak, namun ia juga membantu mencegah penaykit. Ia mengandungi sebatian sulfur iaitu alisin yang bertindak sebagai agen antibakteria dan antivirus. Cara terbaik untuk mendapatkan manfaat daripada bawang putih ialah dengan mengambilnya secara mentah.

4. Oren/sayuran berubi - Labu, ubi keledek dan buah oren tinggi dengan kandungan beta karotena bagi menghasilkan vitamin A. Diet yang rendah beta karotena boleh melemahkan sistem imun, jadi pastikan anda mengambil sumber-sumber makanan tersebut bagi memastikan tubuh anda dilengkapi dengan nutrien yang diperlukan.

5. Tiram - Hidupan laut ini merupakan sumber terbaik untuk zink selain nutrien seperti omega-3, selenium dan zat besi. Zink penting dalam pembentukan sel darah putih dan paras zink yang rendah boleh memberikan implikasi negatif terhadap sistem imun. Selain tiram, zink boleh didapati pada sumber makanan lain seperti daging lembu dan ayam.

6. Jus lobak merah – Jus carrot mambantu menguatkan imuniti, memperbaiki pencernaan, menormalkan metablisme dan membantu untuk membawa berat badan kembali normal (menggalakkan penurunan berat badan) jus carrot (segar)- satu ubat yang sangat baik semulajadi untuk mengukuhkan dan meningkatkan fungsi organisma hidup semua. Dalam bahasa yang mudah: penggunaan sistematik jus lobak memberikan tubuh anda ke dalam keadaan "bersedia."

Wahhh.. banyaknya... apa lagi , bolehlah cuba ya..
Nak lagi mudah ? Leceh la..

Ambil je NUTRIFERON SHAKLEE ok..
Nak info lebih lagi ? Mai sini..

Wassalam !!




Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

Shaklee : Apa itu Nutriferon??

Assalammualaikum !
Salam Sejahtera !

Baiklah , hari ni nak membebel lagi pasal Shaklee..
Series ! Tak tipu ! Banyak lagi produk2 Shaklee ini , cuba tengok list yang saya buat kat sebelah kiri tu ? Itu baru sikit..
Korang setia je kat blog ini , tunggu !!

Baiklah , secara ringkasnya , entri kali ini nak mengomel pasan NUTRIFERON , apa benda ni ye ? Saya pun mula2 tak tahu apa benda ni - yet ! Ilmu dan segala info perlu digali tau !

PILIHAN YANG LEBIH BAIK 
untuk MENINGKATKAN IMUN BADAN !!

Ini kelebihan Nutriferon ! Ok , biasanya zaman2 la ni , kita mudah terdedah dengan pelbagai kuman , bakteria dalam erti kata lain pelbagai penyakit.. kan?

Kalau pergi sana sikit , balik2 sat lagi demam dan mula rasa tak sedap badan. Jadi , disamping pelbagai suplemen2 Shaklee khususnya atau jenama lain secara amnya , ia membantu untuk meningkat imun / pertahanan badan kita..
Jadi buat apa kita perlu ambil ubat seperti panadol , pain killer agak kerap bila mana kita tahu ia tak baik untuk buah pinggang kita..

Jom kita tengok 8 FUNGSI NUTRIFERON ? 

1. Mengukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari - ia adalah satu-satunya interferon
semulajadi di dunia. kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu untuk
merangsang dan meningkatkan keseluruhan sistem imun badan dengan menghubungi
pembunuh semulajadi dalam badan untuk tindakan: T-sel, B-sel, dan macrophage.

2. Melawan kanser & tumor - interferon semulajadi mengandungi polisakarida aktif yang
merangsang dan mengaktifkan immunoglobulin untuk melawan tumor dan sel-sel kanser.
Juga, ia boleh mengurangkan ketidakselesaan semasa rawatan kemoterapi.

3. Melindungi dari influenza - ia mengimbangi reponses imun alahan alam sekitar dan pencemaran udara, berkesan melindungi kemudaratan oleh pelbagai virus, mikrob, yang termasuk demam, selsema, alahan, keradangan dan influenza.

4. Meringankan tekanan dan kelesuan - membantu mengatasi kelesuan yang disebabkan oleh kebimbangan, tekanan, keletihan, dan gaya hidup aktif.

5. Melambatkan penuaan - formula unik Nutriferon merangsang pengeluaran macrophage dalam usaha untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman pesat. Oleh itu, sel-sel menjadi lebih sihat.

6. Mengurangkan infeksi oleh pesakit2 hepatitis B & C - keberkesanan Nutriferon dalam memerangi virus boleh mengurangkan jangkitan dan mengurangkan sebarang ketidakselesaan, misalnya, kembung, mual, dan lain-lain muntah pesakit Hepatitis B dan C.

7. Mempertingkatkan Menopous - Membantu masalah yang timbul kerana menopaus seperti darah tinggi, kolestrol tinggi, peredaran darah dan pelbagai masalah lain.

8. Mempertingkatkan PMS - Terbukti secara klinikal untuk meningkatkan gejala-gejala yang disebabkan oleh ketidakseimbangan endokrin sistem iaitu menstrual cramps, sakit-sakit belakang, tender breasts, jerawat, keresahan, masalah tidak dapat tidur dan mood swing.


GREAT kan?
Dah tu , siapa yang disarankan untuk ambil NUTRIFERON ni ?
Kanak2 boleh ? Umur berapa ? Wanita ? Lelaki ? Muda ? Tua ? Eh.. perempuan mengandung?
Takpe2 , teruskan bertanya sebab saya pun nak belajar...

1. Sesiapa sahaja yang berumur melebihi 12 tahun yang gaya hidupnya amat sibuk, tekanan gaya hidup menyebabkan system imun individu ini seringkali mengalami serangan yang berterusan

2. Individu yang ingin proaktif di dalam mengoptimumkan respons imun mereka terhadap iritasi alam sekitar dan juga pencemaran udara

3. Individu yang ingin mengekalkan prestasi sistem imun mereka di tahap yang maksimum

4. Individu yang berumur, yang sedemikian terdedah kepada kekurangan imuniti

5. Individu yang diet mereka tidak optimum

6. Individu yang sering tertekan/hidup dalam tekanan

7. Individu yang gaya hidupnya tidak/kurang aktif

8. Bayi yang menyusu susu ibu (ibu yang ambil)

9. Kanak2 bawah 1 tahun -12 tahun boleh ambil mengikut dose yang disarankan
    (sedikit nutriferon anggaran hujung sudu kecil dan dicampur dengan air)

10. Ibu menyusu boleh ambil, tetapi Ibu mengandung TAK BOLEH

11. Memang digalakkan ambil untuk mereka yang ada sakit autoimune 
       (sekumpulan lebih daripada 100 jenis penyakit di mana sistem imun badan menyerang sel baik )

Wah.. ini antara suplemen yang kita perlu ambil untuk anak2 dan makayah kita..
Untuk kita pun boleh..

Jom jaga kesihatan keluarga , jangan dilupa , dengan zaman yang moden sekarang ni ..
Semua perlukan duit , nak masuk hospital pon kena bayar , better kita bayar dan jaga dulu okeh..
Dengan izinNya..

:)

Nota kaki ; Nadia akan update lagi pasal NUTRIFERON Shaklee , kenapa kena pilih SHAKLEE? 
Bagaimana cara pemakanan dia ? So stay tuned ! Dan cari je segala info kat sidebar sebelah k !

Untuk pertanyaan lanjut , survey ke ape..
Terus roger2 Nadia di..

Shaklee Independent Distributor
Nor Nadia Syakila Jamal
1028241
013 2558600 (SMS / WHATSAPP)

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

25 November 2013

Kesenangan

Assalammualaikum Warahamtullahiwabarakatuh..
Apa khabar teman2 ??
Nadia masih lagi di Melaka ini.. tak dapat nak balas jejak dan follow korang..
Guna phone je ni untuk update entri..
Sekarang ni , pukul 1.41 pagi.. Mata Nadia masih lagi tak mengantuk walaupun siang tadi betul2 penat..
Ada benda yang bermain di fikiran..

Just wanna share something with all of you guys..
Sekali lagi nak buat pengakuan berani mati dengan korang..
U ols tahu something , satu ketika atau masanya dahulu - Nadia memang terfikir yg hidup ini memang tak perlukan duit. Kita hanya perlukan kasih sayang untuk bahagia dan senang...
Memang itu yang Nadia selalu fikirkan dulu..

Namun segalanya berubah bila Nadia melihat realiti..
Iya..
Duit tak boleh beli segalanya...
TETAPI segalanya perlukan duit..

Selalu ingat kata En. Tunang ,
Nak buang air pun kena bayar..
Pensyarah pun pernah kata , kalaulah udara yang kita sedang hirup ni boleh orang simpan - nescaya kita pun perlukan duit untuk bernafas..

Zaman sekarang , orang cari duit bukan sebab nak kaya semata - mata..
Tapi sebab benda tuh dah jadi macam satu kemestian.
Dan kadang2 itu pun masih tak cukup..
Keadaan sungguh menyesakkan kan ??

Series ! Nadia nak jadi orang yang senang..
Senang untuk hulurkan bantuan..
Senang untuk bayarkan zakat..
Senang untuk belikan kelengkapan mak ayah , ubati mak ayah..
Senang nak sponsor anak2 buah Nadia yang mana satu ketika dulu ayah2 diorang pernah sponsor Nadia.
Dan Nadia nak senang untuk menyenangkan mereka2 yang lain..

Nadia sedang berusaha mencapainya..
Doakan Nadia berjaya dan takkan sekali berbangga dan menyombong diri dengan pemberian Allah ni nanti..

























Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

24 November 2013

Tips Diet

(1) Sebelum mula pastikan kita mengambil ukuran badan seiring dengan timbang berat badan. Diet ni tak semestinya akan turun berat badan dulu sebab ada individu yang badan shape on dulu baru die turun berat badan.

(2) Kena konsisten dan jangan ingat boleh turun berat badan dalam sehari..Letak target jangka pendek 3 BULAN. 

(3) Stagnant period = normal untuk long term diet. Cuma continue diet seperti biasa sebab badan sedang shape on semasa stagnant period. 

(4) WAJIB ambil SARAPAN. Kita tidur lebih kurang dalam 6-8 jam dan sepanjang tempoh tu perut jadi berasid. Paling kurang bangun pagi tu, alas dengan segelas air untuk neutralkan asid tu. SARAPAN ni jadi penanda aras untuk tenaga sepanjang hari yea. 

(5) JANGAN SKIP MEAL - Kalau jenis nak mengunyah je, makan banyak kali tapi kuantiti sedikit. Dinner kalau tak mahu makan berat, ambil light meal walaupun sekadar biskut atau buah-buahan. Ini untuk elakkan badan bertukar kepada “starving mood” 

(6) Ambil NASI sekurang-kurangnya sekali sehari. Saya tak setuju dengan diet tanpa nasi sebab badan kita perlukan karbohidrat. Nasi adalah lebih baik daripada roti, mee dan pasta. 

(7) AIR KOSONG / PUTIH sekurang2nya 1 LITER sehari , ia terpulang juga kepada berat badan , lagi berat badan lagi banyak air putih diperlukan..

(8) Portion plate jaga : Separuh pinggan nasi +1/4 Sayur + 1/4 lauk..
Kalau lapar, tambah lauk dan sayur..Bukan tambah nasi yee..

(9) Snack between meal tu boleh sahaja tapi ambillah buah-buahan / dried fruits - benda2 berkhasiat..

(10) Ambil buah SEBELUM makan bukan sebagai dessert sebab ini kan sunnah yang mana hikmahnya dapat melancarkan sistem perkumuhan..


Selamat berdiet Nadia !!
Selamat berdiet kawan2..
XOXO..

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

20 November 2013

IIUM Convocation - 29th

Assalammualaikum Warahamatullahiwabarakatuh ..
Hello Holla kawan-kawan blogger ? Jauh blogwalking tak hari ini ?
Macam mana pulak dengan kesihatan ? Moga sihat2 selalu tau..

Okeh ! Hari ni Nadia nak membebel pasal Majlis Konvokasi yang ke 29 di UIAM..
Jom tengok gambar , sambil bercerita !


Inilah both of my BEST FRIEND DUNIA AKHIRAT 
si ALIA (si comel) dan si ECHAH (si kenting)
yang selamat menjadi 
graduan UIAM dalam bidang Sains Politik..
Aku sayang korang sangat2..
Dua olang ini , sangat lapatt..
Tapi kalau time gaduh manja - dasaaat !
Dasat macam mana ? Hahaha.. no komen..
Sama baju diorang ? Padahal tak plan pon..
Moga mereka sukses dalam kehidupan dunia akhirat..



Ini pulak my BFDA aku lagi dua orang..
Camwhore ? Memang.. haruslah.. si gadis manis..
Ada yang nak kenal ?
Maaf - on the way bina masjid sudah..
Si Sinar Nenek (gelaran dia) dari Penang - kos Sosiologi
Samalah dengan Si Penyu ni.. haha.. nama dia Seha.. dari KL..


Dan lagi.. antara teman2 kesayang kami yang turut menjayakan photoshoot diorang..
Sebelah kiri salah seorang BFDA Nadia juga - known as Ain Amira from N9..
Dia sekali lah dengan Nadia grad Oktober tahun depan..

Yang sebelah kanan pulak , our miss Photographer !!
Sister Alyaa !! Cantik okeh gambar dia..


 Here we are !! Nampak tak Nadia yang paling belakang ?
Saya pemalu orangnya - nanye nak sorokkan lemak2 tuh.. hahaha..
Bantai saje..
TOLONG abaikan muka Alia yang sangat mengantuk tu ok !

Alhamdulillah , kami berlima masih lagi kekal bersahabat walaupun macam2 benda yang dah kami lalui..
Nadia akui , setiap daripada kami ada kelemahan dan kekuatan masing2..
Semakin lama kami bersama , semakin banyak lidah tergigit , semakin kami faham tentang diri antara satu dengan lain..

Dan sekarang , buang yang keruh ambik yang jernih..
TOLERANSI tunggak utama..
Bukan setakat dalam persahabatan dalam apa jua perhubungan !

DAN 

Sejujurnya , jeles tengok orang grad - tapi takpa !
My time will come, amin ya Allah !

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

19 November 2013

Shaklee : Kebaikan Omega Guard



KHASIAT SHAKLEE OMEGA GUARD : MINYAK IKAN TERBAIK DUNIA
Anda memerlukan Omega Guard ini sekiranya:-
--------------------------------------------------------
~ Ada penyakit asma dan lelah kerana Omega berperanan
mengelakkan kesejukkan.
~ Ingin menurunkan berat badan kerana Omega
menggalakkan pembakaran lemak dan mengelakkan
pembentukan lemak.
~ Mempunyai penyakit gout kerana Omega mengelakkan
imflamation pada sendi-sendi dan langkah berjaga-jaga
supaya bengkak itu tidak membesar.
~ Ada penyakit kulit seperti alahan seafood, resdung,
ekzema dan gegata.
~ Penghidap penyakit jantung dan darah tinggi
~ Penghidap kanser.
~ Ingin meningkatkan daya tumpuan dan mengingat
seperti pelajar, kanak-kanak, ibu mengandung dan
ibu menyusu.
~ Mengalami sakit dan keradangan sendi.
~ Anda mengalami kebas-kebas tangan, kesejukkan kaki
dan tangan terutama wanita lewat 50an.

Omega adalah asid lemak perlu yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh badan sebaliknya perlu diambil melalui pemakanan seharian. Tahukah anda bahawa masih banyak khasiat Omega3 yang kurang anda sedari! Sedangkan zat ini amat baik untuk kesihatan anda!!

Omega 3 terdiri daripada EPA dan DHA. Tahukah anda akan kebaikan bahan-bahan ini?

EPA MENCEGAH
---------------------
Kanser
Pembekuan Darah
Pembekuan Lemak dalam Darah
Kadar Kolestrol berlebihan
Penyakit Jantung
Tekanan Perasaan
Tekanan Darah Tinggi


TUGAS DHA
-------------------
Mencegah Radang Sendi
Mencegah Asma
Meningkatkan Daya Seks
Mengelakkan Kanser PAYUDARA, USUS, PANKREAS DAN PROSTAT
Mencegah Penyakit Kulit
Mengelakkan MIGRAIN ,RASA KEBAS DI ANGGOTA BADAN SERTA KESEJUKKAN PADA KAKI DAN TANGAN.


Sumber OMEGA3 ?
------------------------
Telur
Ikan salmon
Ikan Tuna
Ikan sardin
Ikan bilis
Ikan makarel


Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
------------------------------------
OmegaGuard Shaklee terdiri daripada 7 asid lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA (Eicosa Pentaenoic Acid), DHA (Docosa Hexaenoic Acid), ALA dan lain-lain lagi. Satu hidangan OmegaGuard (3 biji) menyediakan 990mg Asid Lemak Omega-3.


Ultratulen & Bergred Farmaseutikal
--------------------------------------------
Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari 3 molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghlangkan pencemaran termasuk logam berat, merkuri, kadmium dan sebagainya yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.

Sms atau whatsapp ke 013 2558600

Shaklee Independent Distributor
Nor Nadia Syakila Jamal
No id - 1028241

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

Jom tenangkan hati


:)


Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

18 November 2013

Emas Putih

Assalammualaikum Wbt !

Hah.. korang , hari ni Nadia nak jadi mak jemah..
Meh sini nak cerita korang kenal tak blogger ini Uzu ?
Or mungkin lebih dikenali dengan blognya Emas Putih ??

Korang mesti kenal , sebab bagi Nadia dia femes..
Dulu selalu lepaking blog dia , tengok tutorial dia..

Eh ! Memang selalu la..
Ingat lagi amik tutorial tukar chat fb kat blog dia lah..

Tak sangaka dia datang jengah blog Nadia dan tinggalkan jejak..
Yuhu.. terkujat makk...

Terima kasih Uzu !!


Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

16 November 2013

Shaklee : Kelebihan Vitamin E



Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh !
Hari ini , cik senah.. tu dia.. nak kongsi cerita pasal vitamin E..
Apa yang penting sangant dengan vitamin E untuk badan kita..

Jom kita tengok , apa kelebihan Vitamin E pada dalaman dan luaran kita..

- Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
- Memperbaiki peredaran darah
- Memperbaiki tisu
- Melindungi paru paru dari pencemaran udara
- Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan
- Mengurangkan parut & masalah jerawat
- Mengurangkan tekanan darah
- Membantu dalam pencegahan penyakit katarak
- Meningkatkan prestasi atlit dengan mengendurkan otot kaki dari kekejangan
- Mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan menguatkan dinding kapilari
- Menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat
- Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk)
- Merendahkan kadar kolesterol
- Membantu mencegah pertumbuhan abnormal sel terutama kanser
- Meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki
- Juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri
- Membantu kawasan gelap areola mengecil dan warna puting menjadi cerah semula
- Membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual
- Mengatasi masalah kedinginan dalam perhubungan suami isteri di kalangan ibu menyusu

Banyakkan ? Untuk dapatkan vitamin E secukupnya dalam seharian kita / dalam pemakanan kita seseorang tu perlu mengambil kuantiti makanan di bawah -

1 kg benih gandum || 500ml minyak safflower || 8kg bayam || 500g badam

Agak2 larat tak ?
Hihihi - kalau badam tu boleh tahan lagi..
Jangan risau2 , dapatkan Vitamin E Shaklee , via tablet je..


Apa yang membuat Shaklee berbeza ?

Ia dibuat dari minyak soya organik dan minyak biji gandum yang kaya dengan Vitamin E, diekstrak d-alpha tocopheryl, d-alpha tocopherol yang aktif secara fisiologi dan digabung dengan 8 jenis Vitamin E (alpha, beta, gama, delta). Ianya adalah vitamin E yang paling lengkap dipasaran.
Mengandungi 10mg selenium semulajadi yang membantu tubuh kita menyerap vitamin E, memelihara mebran sel, sel darah merah dan tisu tisu otot. Ianya juga adalah penyahtoksik semulajadi logam berat seperti raksa, kadmium dan mengukuhkan anti oksidan dan melindungi retina.

Series , kena dapatkan sebotol untuk diri sendiri / family..

Sms atau whatsapp ke 013 2558600

Shaklee Independent Distributor
Nor Nadia Syakila Jamal
No id - 102824

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

Aku dan Bonus

Assalammualaikum Warahamatullahi Wabarakatuh..
Salam Sejahtera , Hello and Hi !!

Apa khabar korang ? Sihat tak ? 
Ada yang convo hujung minggu ni ? Kawen ? Tunang ?
Allahuakbar , salah seorang kawan sekampus Nadia di UIAM telah kehilangan emak , ayah , nenek dan adik bongsunya dalam kemalangan di Kubang Kerian..
Al Fatihah...

Alhamdulillah ! Dah hampir masuk 3 bulan bercinta dengan Shaklee..
Dah dua kali bonus merasa..
Di bulan September - Nadia tak dapat banyak pun , untuk beli diri sendiri..
dapatlah RM 30.00 ++ 
Jadilah kan , siapa nak bagi woii RM 30 macam tu je..
RM 1 belum tentu orang bagi..

Bulan Oktober pulak - Alhamdulillah , sales meningkat up to RM 358.60..
Memang seronok sangat2.. nak tahu sebab apa..
Ini boleh dikatakan macam gaji sendiri yang mana kali ini dapat masukkan mak ayah ASTRO dapat bagi diorang duit belanja sikit !!

10 x ganda tuh...
Meh sini tengok..


Mesti korang tertanya2 , macam mana boleh buat duit dengan Shaklee ?
Shaklee ni apa ye ? Untuk tahu apa itu Shaklee, sedikit sebanyak cerita Nadia dengan Shaklee - jengah sini
Nak further info terus ke www.shaklee.com.my

Ok untuk bonus , once korang dah jadi ahli korang boleh buat pembelian produk2 Shaklee dan nikmati harga ahli.. bukan tu aje.. sambil membeli even untuk makan sendiri dan mencecah point tertentu korang akan dapatlah bonus tu untuk bulan itu..

Makan sendiri pun boleh dapat bonus..
Nadia bagi contoh ;

Beli produk Shaklee kali pertama berharga RM660 pada bulan Jun
Korang akan dapat KEAHLIAN PERCUMA seumur hidup
dan BONUS untuk bulan tu around RM 30 ++

Katakan korang nak berniaga la kan.. memang serius nak buat Shaklee..
Promo je kat FB , Blog , sedara mara , kawan2..
Katakan bulan seterusnya bila korang dah makan sendiri orang mesti tertanye2, biasanya korang akan secara tak langsung punya promo.. so alang2 tahu , baik bagi langsung je..

Dapat 1000 point - korang boleh dapat bonus RM 500.00
Siapa nak bagi ??

INI SERIES !
Dia ada banyak step lagi , itu lepas jadi ahli (sekiranya dalam family Nadia) - kita akan sama2 untuk susun strategi , kongsi tips dan sebagainya..

Jom join ahli !!
Alang2 kot2 korang ada intention nak cari makanan tambahan ke apa kan..

Macam mana cara ? 
Ginii..



Anything nak tanya , nak join , nak order barang Shaklee ke apa..
Terus contact Nadia melalui FB / Phone / Whatsapp

Personal FB - Nor Nadia Syakila Jamal
FB Page - Shaklee Wardrobe
Contact no - 013 2558600

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

15 November 2013

Shaklee : Manfaat Lecithin


[ Manfaat Lecithin - bukan setakat untuk kuruskan badan ]

Assalammualaikum wbt bloggers !
Hari ini nak kongsi perihal si Lecithin ni..
Yela, kebiasaannya ramai customer atau saya sendiri ambil Lecithin untuk kuruskan badan.
Yup , sebab fungsi utama dia antaranya untuk bakar lemak dalam badan kita ni..

Tapi sebenarnya lebih daripada tu..
Jom rujuk entri daripada our PM Kak Cery kita..



Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan .. contoh buat kek…yg basic tu mcm tepung gula telur..kalo dak..tak jadi kek tu..haa gitulah.Lecitin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soybeans …dan tahukah anda ~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin…dan yang menariknya..Lecitin Shaklee adalah bersumberkan dari soybean… i likeee…Dan tgh2 mlm ni saya nak share 13 kelebihan tentang Lecitin yang anda perlu tahu.. ;-

1. Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak2 yg lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras … Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini
2. Kenapa org yang nak kurus suke lecitin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian… Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.

3. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan….Banyak faktor seperti bahan2 kimia daripersekitaran yg tercemar,bahan2 metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2…jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecitin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,
4. Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.…

5. Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin

6. Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria.Disamping itu, struktur lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida

7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan…

8.Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..
9. Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema

10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.

11. Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.

12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.

13. Lecithin, bersama unsur2lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya plak mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan


Serius ! Memang banyak fungsi Lecithin - itu yang bestnya dengan Shaklee , setiap suplemen tidak terkhusus hanya pada satu fungsi..

Jom dapatkan Lecithin sekarang..

Sms atau whatsapp ke 013 2558600

Shaklee Independent Distributor
Nor Nadia Syakila Jamal
No id - 1028241

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

14 November 2013

Kisah Kahwin



Jabir bin Abdillah r.a. menyatakan Rasulullah bersabda:
“Barang siapa di antara remaja berkahwin dalam usia muda, maka menangislah syaitan. Dan ia (syaitan) mengeluh: aduh celaka aku, agamanya telah terpelihara dari godaanku’.” (HR. Ibnu ‘Addi)


AllahuaA'lam , masih berbaki lebih kurang 65 hari..
Tapi Nadia terasa dugaannya , benda kecil boleh jadi salah faham..
Walaupun tak besar sangat..

Syaitan saja tak nak bagi halal ya.. takpe ! Nadia akan bersabar !
Korang ada pengalaman ??

Tolong doakan kami ya..
Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

Wedding Wire

Assalammualaikum Warahmatullahiwabarakatuh !
Apa khabar korang ? Moga dalam kesihatan yang baik.. Dan ceria2 selalu..
Korang ! Takpe ke nak cerita pasal kahwin lagi ?
Kalau korang rasa loya2 , pening2 lalat nak muntah dan sebagainya..
Sila NYAH daripada blog ini..
Itu HAK anda..

Haha - aci tak ?

Okey, hari ni nak mengomel pasal WEDDING WIRE..
Tahu tak ?
Kalau tahu ke tak tahu tak.. Nadia nak cerita jugak ..
Wedding Wire ni kira macam website untuk persiapan perkahwinan tapi basically semua vendor tu dari overseas - boleh lah nak ambil mak andam ke pelamin daripada sana kalau kayo...

Yang Nadia sukanya sebab ada wedding website dia yang cantik2 belako..
Sebenarnya - website dia ni tak terkenal sangant di kalangan2 kita orang Melayu ni..
Korang boleh je taip kat google - perkahwinan wedding wire dan akan keluar beberapa pilihan..

Macam2 korang boleh letak, sekapur sirih la.. album gambar , pelan , buku tetamu dan macam2..
Eh.. korang tengok la sendiri..

Dis is mine..
Tapi sekarang masih private.. 66 days to gooooo !!
Korang , mohon doa dan restu korang terus ya..



Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

12 November 2013

Shaklee : Kebaikan Vivix




Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.

Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine,Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Apa itu Polifenol ? Polifenol adalah kelompok zat kimia yang ditemukan pada tumbuhan. Zat ini memiliki tanda khas yakni memiliki banyak gugus fenol dalam molekulnya. Polifenol berperan dalam memberi warna pada suatu tumbuhan seperti warna daun saat musim gugur. Pada beberapa kajian disebutkan bahwa kelompok polifenol memiliki peran sebagai antioksidan yang baik untuk kesihatan. Antioksidan polifenol dapat mengurangi risiko penyakit jantung dan pembuluh darah dan kanser.Terdapat penelitian yang menyimpulkan polifenol dapat mengurangi risiko penyakit Alzheimer. Polifenol dapat ditemui pada kekacang, teh hijau, teh putih, anggur merah, anggur putih, minyak zaitun, coklat hitam, dan delima. Kadar polifenol yang lebih tinggi dapat ditemukan pada kulit buah seperti pada anggur, epal, dan jeruk.


Bahan2 yg terkandung di dalam Vivix :

1- Anggur Muskat (Muscadine)
dikenali sebagai anggur nombor satu di Amerika kerana kebaikannya yang boleh membuatkan kulit bertambah muda serta memberi kesihatan berpanjangan.
Anggur muskat dan bijinya adalah sumber terbaik antioksidan, mempunyai ciri antiradang..
mempunyai 40 kali ganda lebih polifenol beranding anggur lain.
terbukti berfaedah bagi kesihatan kardiovaskular*, menurunkan tahap gula dalam darah selain melambatkan proses penuaan.
mengandungi asid ellagik (satu pythonutrien yg tdk dijumpai pada anggur2 lain)
Asid ellagik berfingsi MEMBANTU mhentikan kimia penyebab kanser, anti-virus dan anti-bakteria

* Kardiovaskular : Sistem peredaran darah dalam tubuh manusia yang terdiri daripada jantung, paru-paru, salur darah, darah dan otot.sumber--> http://ms.wikipedia.org/wiki/Kardiovaskular

2- Elderberi
tumbuhan lasak tanah lembap di sepanjang tepi jalan dan sungai hanya di Eropah dan Amerika Utara.
digunakan sekian lama dalam perubatan tradisional bagi mengubati asma, sembelit, artritis dan selesema
antioksidan yang kuat dan melindungi sel daripada kerosakan disebabkan toksin alam sekitar, diet tidak seimbang serta tekanan.

3- Polygonum Cuspidatum
sejenis pokok saka terbesar di Asia
sumber semula jadi resveratrol sama seperti yang terdapat pada kulit anggur merah dan biji anggur merah
kandungan resveratrol membantu memperlahankan proses penuaan, merendahkan kolesterol, merendahkan tekanan darah dan mengurangkan lebihan lemak yang tidak diperlukan tubuh

4- Lobak Ungu
sumber vitamin A terbaik
mengandungi fitokimia ANTHOCYANIN iaitu sejenis antioksidan yg kuat dan tertinggi yg MEMBANTU anti-bakteria, anti-radang penyakit, mengurangkan penyakit koronari (risiko penyakit jantung) serta bagus utk penglihatan.

_____________________________________



Vivix™
Supplemen anti penuaan terbaik di dunia kerana ia adalah suplemen pertama di dunia yg mampu menembusi DNA manusia.

BAGAIMANA?? 


Melindungi & Memperbaiki sel DNA manusia --> setiap hari sel tubuh diserang hampir sejuta serangan yg mampu merosakkan DNA. Serangan ini akan merosakkan pengkalan data genetik (kanser boleh terjadi), mengganggu fungsi sel dan usia kita.
Mengawal genetik & seterusnya mbantu melambatkan penuaan sel
Membantu meningkatkan tenaga dlm sel --> tenaga dlm tubuh ditingkatkan dengan pembentukan mitokondria yg baru ( mitokondria adalah penjana tenaga dlm tubuh)
Melambatkan Pembentukan AGE (anvanced glycation end products) --> Penimbunan AGE akan menyebabkan kerosakkan sel. Ramuan vivix 10x leih kuat dr resveratrol mampu melambatkan penbentukkan AGE.

Dapatkannya sekarang untuk yang tersayang !
Whatsapp / Sms - 013 2558600

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di nadiasyakila,blogspot.com adalah perkongsian dan pendapat peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Elakkan mengulang cetak / salin sesuka hati, untuk perkongsian ilmiah dibenarkan.

Disclaimer #2

Segala penerangan/penulisan/testimoni tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan bertauliah.

Nadia Syakila Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign