Followers

28 August 2013

Kerja VS Kerjaya

Assalammualaikum teman..

Sedang blogwalking kah?
Aku in the way nak habis - tu yang update dengan entry ni..
Terima kasih pada kawan2 blogger yang singgah dan follow sini..
Jazakallahukhairan kathiraaaa...

Kali ni nak cerita pasal Episod Kerja vs KerjayaBagi aku kerja dan kerjaya adalah dua perkara yang berbeza..
Kerja kau boleh buat walaupun kau tak nak buat..
Tapi kerjaya - biarlah kerja tu orang tak ramai buat - tapi kau enjoy dengan apa yang kau buat untuk sara hidup kau..
Itu definisi aku [ kalau tak setuju , terpulang dan kalau nak makna betul , pi bukak kamuih nuh ]

InshaAllah, moga2 dipermudahkan segala urusan - Januari tahun depan aku bakal menamatkan pengajian aku di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia..
Dan aku rasa, bila nak-nak ending ni - mesti ramai memikirkan pasal kerja..

Mana nak cari - kena tak dengan pilihan hati dan sebagainya..
Aku pun dalam keadaan runsing dan dalam erti kata lain - aku lebih banyak rasa nervous aka debauu !



Ayah aku, dia lain kot daripada yang lain..
Dia lebih suka aku berkerja sendiri - sebab dia pun bekerja sendiri sejak umur dia dalam 30-an..
Aku memang minat dan suka berkerja sendiri - lebih2 lagi aku memang teringin nak bukak pusat pendidikan aku sendiri [ macam gempak ] seperti taska, tadika, pusat tuisyen, tarbiyah dan sebagainya..

Dan inshaAllah, ia membuatkan aku seronok..
Namun, apa yang menebeskan ialah - bila kau berkerja sendiri - kau yang akan creat gaji kau..
Kerja lebih - dapat gaji lebih - dan perlu berjimat cermat :)

Mampukah?
InshaAllah ! Boleh!

So - kalau korang2 ada mana2 lubang / supplier2 yang menyediakan peluang2 bisnens pada orang2 muda macam aku dan kau bolehlah letakkan link di bawah , terima kasih banyak korang..

P/s : Sebelum aku terlupa - mungkin ada orang tak setuju bekerja sendiri, aku hormat. Korang mungkin ada strategi sendiri - semoga kita berjaya dengan apa yang kita lakukan :)

Jazakumullah.
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

6 comments:

  1. insyaALLAH amiin..:)
    samala..tamat pengajian taun depan jgk..hehe good luck ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih awak :)
      samela kite merentasi masa ke fasa seterusnya..
      gud luck to you too..

      Delete
  2. semoga berjaya walau apapun yang dilakukan :)
    mesti seronok kan tak lama g abis study hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin ya Allah...
      Seronok memang seronok tapi takut dan berdebar :)

      Delete
  3. iA apa saja kerja yg kita buat selagi niat kita betul pasti akan berjaya..all da best ye :)

    ReplyDelete

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di nadiasyakila,blogspot.com adalah perkongsian dan pendapat peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Elakkan mengulang cetak / salin sesuka hati, untuk perkongsian ilmiah dibenarkan.

Disclaimer #2

Segala penerangan/penulisan/testimoni tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan bertauliah.

Nadia Syakila Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign