Followers

19 May 2014

Alkisah ; Kerja Rumah

Assalammualaikum & Salam Sejahtera,
Rakan bloggers, googles dan readers! Eh, ada ke orang baca ? InshaAllah - adalah peminat setia..
Nadia harap korang sihat dan walafiat tau !

Ini entri di tengah malam - terasa mencurah2 nak cerita..
Nak cerita pasal apa? Nak cerita pasa KERJA RUMAH !
Apa benda ni woi ? Ini bukan homework yang cikgu kasik, ini kerja2 rumah sebagai seorang suri rumah..

R u ready for membaca apa yang aku nak merepekkan?

As a housewife buat masa ni, Nadia memang terikat dengan banyak kerja rumah sebenarnya..
Yeah! Rumah tak ramai orang pun tapi disebabkan rumah banyak ruang yang terbuka jadi ia akan selalu dihinggapi perkataan yang dikenali ramai sebagai HABUK.

Dan untuk perkara yang kedua, sebelum ni dalam projek Kucing, Nadia ade cerita pasal kucing yang banyak tu kan - dan sehingga kini rumahnya masih belum dibina dan ia mem POO POO di merata tempat dan sekali lagi membersihkan POO POO nya termasuk dalam senarai kerja rumah yang perlu Nadia lakukan.

Seriesly, mula2 Nadia memang rasa penat dan sakit kepala gila bila fikir benda ni. Tapi, betullah ada pepatah mengatakan, better ko tengok orang yang lagi susah daripada ngko.
For me, kerja2 rumah macam ni belum lagi penat untuk dibandingkan dengan suri rumah yang ada anak2 dan berkerja. Betul tak? Mesti ada diantara korang yang kerja sambil jaga anak - tak gitu?

Sokay ! Im not tired ! Im enjoy doing this - aku sedang mengubah setting mindaku lah !




Dan, Nadia keluarkan satu jadual harian untuk buat kerja rumah..
Korang.. percayalah ! Bagi Nadia - Nadia tak mampu buat semua kerja rumah dalam sehari :)
Kena bahagikan masa dengan bisnes jugakkan ?
SUPER MOM inshaAllah mampu !

Pelan jadualnya macam ni ;
Isnin - Bersihkan sawang + sapu rumah + mop lantai
Selasa - Sapu laman + tanam pokok <apa2 kerja rumah yang outdoor>
Rabu - Basuh baju + iron baju untuk seminggu + lipat baju dsb (baju Nadia tak banyak)
Khamis - Kerja membasuh ! Basuh karpet + basuh bilik air dsb
JUMAAT - CUTI ! Sunnah kan berehat2 dan sambil beribadah di hari Jumaat
Sabtu - Bersihkan aircond + kipas + lampu + tingkap dan yang sepatutnya
Ahad - apa2 pon boleh asalkan kemas :)

Macam mana? Ok tak?
Korang doakan Nadia sukses dalam mendisplinkan diri ekot jadual ni ya :)
Taaaaadaaa..

Wassalamm ~~

♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

1 comment:

  1. yes mmng penat. lagi2 kalau lepas kemas tu ade je adik nak sepahkan rumah tu lagi. erhhhh -.-

    ReplyDelete

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di nadiasyakila.blogspot.com adalah perkongsian dan pendapat peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Elakkan mengulang cetak / salin sesuka hati, untuk perkongsian ilmiah dibenarkan.

Disclaimer #2

Segala penerangan/penulisan/testimoni tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan bertauliah.

Nadia Syakila Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign