Followers

24 May 2014

Tips Blog ; Blog berat? Blog lembab?

Assalammualaikum semua..
Apa khabar korang, harap korang sihat walafiaattt..
Apa aktiviti weekend korang?
Kalau tanya Nadia - takde apa yang istimewa cuma JOB HUNTING !!
Ahaks ! Buat sementara waktu ni - kena kerja lah dulu boh !

Okeh, hari ni nak kongsi pasal tips blog !
Aku tak pro mana, ni pun ilmu baru :)
Alkisahnya - kenapa ada sesetengah blog lambat loading..
Lambat loading menunjukkan blog itu berat (ini terkecuali kalau2 line2 korang xlaju k)
Macam mana ea boleh jadi macam tu?

Sini Nadia nak kongsikan antara sebab2 yang boleh menyebabkan blog kita jadi berat :

1. WIDGET ; macam jam ke, visitor counter ke, gambar slides, pelihare menatang2 tu dll
2. FILES JACASCRIPT ; yang Nadia tahu is marquee text tu - dulu rajin pakai, memang kalut !'
3. GAMBAR ; yes ! dan lebih2 lagi yang jenis berat2 dan beranimasi tu :)
4. VIDEO / MUSIC dan yang sewaktu dengannya lebih2 lagi yang dimainkan secara auto !

Haaa.. dah tu acane nak timbang blog ni berat ke tak?
Jom pergi link ni dan masukkan add korang !
http://www.pagescoring.com/website-speed-test/

Blog Nadia mengambil masa :
24.56
SECONDS

Ok tak?
Korang punya macam mana?


♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

2 comments:

  1. Fiza pun masi baru dlm dunia blog ni, xtau sgt lg camna nak urus blog nak kasi lawa dan pada masa yg sama ringan ja loading ya. Hehe thanks for the tips. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadia kalau layout blog sebelum ade la edit sendiri, yang kali ni pening nak tengok coding so tempah terus :)

      Takp3, nt bila blogwalking boleh belajar macam2 tuto drpd blogger2 yg hebat !

      Delete

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di nadiasyakila.blogspot.com adalah perkongsian dan pendapat peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Elakkan mengulang cetak / salin sesuka hati, untuk perkongsian ilmiah dibenarkan.

Disclaimer #2

Segala penerangan/penulisan/testimoni tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan bertauliah.

Nadia Syakila Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign