Followers

20 October 2014

Cari kerja secara online, salahke?

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,
Salam 1 Dunia dan Selamat Pagi..
Happy Monday Awesome !

Awal tulis entry pagi ni ? Biasalah, weekend lepas kerja dua-dua hari.
Tak sempat nak tulis entry atau blogwalking pon.
Mohon tinggalkan jejak tapak kaki, tapak tangan anda ye.

Alkisah, tersebutlah kisah.
Hari ni saya nak cerita dan mengomel pasal tajuk entry yakni ;
CARI KERJA SECARA ONLINE, SALAHKAH ?

Kena tiba-tiba Nadia?
Sebab macam ni, saya sekarang sedang aktif menjalankan aktiviti pencarian kerja di Segamat dan Gemas.
Kan Nadia ni nak pindah rumah ke sana. So, memang setiap hari tu akan bukak Facebook group, website dan search pasal kerja/jawatan kosong yang ada.
Memang ramai yang mencari kerja kosong menggunakan medium FB , antaranya begini ;




Ini antaranya lah, tetapi dalam banyak2 post dan komen dalam group tu..
Ada satu isu yang buat Nadia tersentap pon ada, fikir dua tiga kali pun ada..
For me, tiada siapa betul ataupun tiada siapa salah, yang jadi masalah bila kita masing-masing salah faham antara satu dengan yang lain.

Yang si A menganggap si B (yang sedang mencari kerja) macam pemalas bila gunakan medium Facebook sebagai tempat cari kerja... Urgh ! Terasa mak jemah yang membaca.
Tapi A juga ada mengatakan untuk menulis dengan terang dan jelas, bahawa si B ni dah walk in ke merata tempat untuk dapatkan kerja, dan menggunakan medium FB sebagai medium / cara terakhir. Haaaa.. ini relevan !

Pada Nadia, YES ! Kebanyakkan orang jenis memang nak mudah nak makan suap. Cari je kat FB atau Online untuk dapatkan kerja tanpa usaha dengan cara yang lain. Itu memang hampeh!
Tapi ada orang terikat dengan beberapa masalah lain, seperti jauh dari tempat nak kerja. Contoh macam Nadia sekarang, masih berkerja di Melaka dan nak kena cari di Segamat. Memang memerlukan pengorbanan, dan esok saya cuti untuk berjalan-jalan mencari kerja !
Doakan tau :)

Dan ada jugak orang lain menggunakan medium ini bagi jalan yang terakhir selepas berusaha sebaik mungkin secara walk-in.

Whatever you 20cents, it is your preferences.
I do respect, We must respect !
Doakan saya nak IV esok !




♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

6 comments:

  1. Xslh..hihi, btw gudluck IV esok!

    ReplyDelete
  2. salam blogwalking..
    saya dulu pun cari keje dlm online je..hantar resume ke jobstreet,,tengok2 iklan dkt fb, blog..hihi
    good luck interview ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu imm.
      Tak lama lagi generasi anak2 kita, semua dah pakai online je.
      terima kasih dear.

      Delete
  3. Sy tinggal jejak tapak tangan di sini..

    ReplyDelete

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di nadiasyakila.blogspot.com adalah perkongsian dan pendapat peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Elakkan mengulang cetak / salin sesuka hati, untuk perkongsian ilmiah dibenarkan.

Disclaimer #2

Segala penerangan/penulisan/testimoni tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan bertauliah.

Nadia Syakila Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign