Followers

21 June 2014

Tips Perkahwinan Jarak Jauh

Assalammualaikum..
Terima kasih kerana sudi menjawab..
Terima kasih jugak sebab sudi blogwalking sampai ke mari..
Jangan lupa Google+ Nadia..

Ok then, hari ni - topik bebelan Nadia best..la kot?
Pasal Perkahwinan Jarak Jauh (PJJ) ataupun kadang2 ada orang gelar Pasangan Hujung Minggu..
Well.. ini khas untuk orang dah kahwen ye, jangan dok kekapel laut selam..
Relek dulu der dan sis - esok dah kawen lagi best..




















Macam yang korang perasan, Nadia dan suami sejak nikah bulan Jan lepas - kami sempat duduk sebumbung dalam 2 minggu je..
Lepas tu terus duduk asing2, dan sekarang dia sedang berkursus di Perak..
Tapi Alhamdulillah, lepas raya ni - kami akan duduk bersama..
Adalah sebab2 penting yang kami 'terpaksa' duduk sama..
Alhamdulillah !

Tak nak bebel bebanyak - jom kita tengok tips PJJ / PHM untuk mengeratkan kasih dan sayang..
I ambil dari sini tau..

Tips pertama : Rajinlah berhubung
Dunia yang penuh canggih kini, memberi kemudahan besar kepada anda berhubung yang jauh di mana. Bagi yang berjauhan tapi masih berada di dalam negara yang sama. Itu memudahkan lagi anda berhubung antara satu sama lain. Tanyakan khabar. Tanyakan makan minum pasangan anda. Lakukan seolah anda berada di depan mata mereka. Kalau ada masa, selain dengan berhubung melalui mesej, apa kata video call dengan pasangan anda. Bukan kah comel begitu?

Tips kedua : Kejutan untuk yang tersayang
Untuk menambah manis hubungan cinta anda, cuba sesekali kejutkan pasangan anda dengan sesuatu di luar jangkaan mereka. Kerana anda masih berada di dalam negara yang sama, cuma beza negeri sahaja. Tidak lah ambil masa dua hari untuk sampai ke satu-satu destinasi. Bas ada, kapal terbang ada. Tempah tiket, dan kejutkan pasangan dengan kehadiran anda. Seperti muncul di pejabatnya tiba-tiba. Atau mungkin anda boleh pulang ke rumah terlebih dahulu, lakukan persiapan romantik di rumah seperti penuhkan wangian, pasangkan lilin, mainkan muzik romantik dan anda juga boleh kejutkan pasangan dengan memasak untuk mereka. ‘Dinner for two’ yang dilakukan khas oleh anda sebenarnya lebih bermakna dan dihargai berbanding anda membayar orang atau memilih untuk makan malam di luar.

Tips ketiga : Raikan hari istimewa dengan pasangan

Meskipun anda sibuk dengan urusan kerja/belajar. Luangkan masa bersama di hari istimewa anda dan pasangan. Cuba untuk pulang dan raikan bersama. Cuba ketepikan tugas, luangkan sehari untuk pasangan. Sebenarnya untuk anda yang terikat dengan komitmen ini, hari minggu anda juga dikira hari istimewa. Kerana hari itulah yang anda boleh luangkan bersama. Kerana itulah hari yang kedua pasangan bercuti, dan itulah juga kenapa ia dipanggil pasangan hujung minggu.

Tips keempat : Jujur terhadap pasangan
Tanpa mengira di mana anda berada, tips paling penting dalam mengukuhkan institusi keluarga adalah bersikap jujur. Jujur dengan setiap apa yang dilakukan. Kerana setelah anda berdua mengikat tali perkahwinan, sebenarnya tiada rahsia yang tersembunyi diantaranya. Berlaku jujur dan terus terang dengan setiap apa yang berlaku. Meskipun adakala kebenaran itu menyakitkan, tapi amat penting terutamanya apabila anda diberi kepercayaan penuh oleh yang tersayang. Si dia berhak mengetahui segala yang tersembunyi. Ada yang mengadu pada admin, katanya demi menjaga hati yang tersayang, ada yang perlu dirahsiakan. Cuma admin lontarkan satu soalan, apakah perasaan anda jika insan yang anda percaya dan sayang, seseorang yang berjanji sehidup semati memilih untuk tidak jujur dengan anda, alasan untuk menjaga hati. Adakah alasan itu diterima? Dengan kejujuran dalam satu satu hubungan, akan berjaya tanpa kira di mana anda berada.

Tips kelima : Percaya pada pasangan
Penting untuk terapkan rasa kepercayaan itu terhadap pasangan anda. Percaya pada mereka, jangan memilih untuk mencabar ego dengan menyoal kembali kebenaran yang telah diberikan. Kuatkan hati, percaya kepada ikatan yang kalian bina. Meskipun berhadapan dengan komitmen yang memerlukan anda berjauhan dengan pasangan, jangan pernah ada rasa sangsi. Kerana dengan rasa itu, boleh menjatuhkan rasa ragu-ragu dan terus menjadikan anda rasa tidak senang berjauhan dan sering memikirkan perkara negative yang tidak baik bakal berlaku. Mohonlah petunjuk dari Yang Maha Esa agar dipermudahkan segalanya.

InshaaAllah - boleh dipraktikkan ni..
Ada masa 2-3 bulan lagi untuk jadi PJJ..
Lepas tu , nanti Nadia kongsi plak tips lain okeh !

Yang masih PJJ bertabahlah..
Yang duduk bersama hargailah..
Yang bujang ? Piii kaweeenn laaahhh oi..

Apa2pun status kita, semoga Allah mudahkan segala urusan yang seterusnya..
Amin..

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

20 June 2014

Nutriferon Shaklee - Peranan Interferon

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera !
Apa khabar orang kampung - harap kalian sihat sejahtera..
Hari ini tak nak menceceh banyak, hari nak sampaikan ilmu..

Pasal apa? Pasal Nutriferon Shaklee..
Apakah dia - secara kesimpulannya Nutriferon ini adalah makanan tambahan untuk menguatkan sistem pertahanan badan..

Jom dapatkan sistem pertahanan yang kuat dengan Nutriferon Shaklee 
Jom mulakan !

NutriFeron Shaklee mempunyai fungsi utama yang unggul iaitu menguatkan sistem imun (pertahanan badan) dan juga mengalakkan penghasilan sistem pertahanan badan ni dengan semula jadi..

Secara ringkasnya, NutriFeron mengandungi kombinasi hebat tumbuhan semulajadi yang mana segala proses semua semula jadi dan selamat tau !

- Biji labu
- Biji plantago
- Bunga Japanese Honey Suckle
- Bunga Safflower

Jom lihat kandungan terperinci NutriFeron Shaklee

* Kenapa yakin sangat dengan KESEMULAJADIAN SHAKLEE? 
Sebabnya - produk2 Shaklee bukan sahaja diperiksa kualiti nya beribu2 kali tapi di uji juga kepada manusia betul - takda guna tikus ke apa ye..

Dan dari produk NutriFeron ni sendiri , penciptanya Yasuhiko Kojima - seorang saintis Shaklee mengambil masa 40 tahun untuk hasilkan NutriFeron ni..
Dan produk ini hanya dipatenkan oleh Shaklee..
Kalau jumpa jenama lain, haa.. tak sama macam Shaklee tau !!

NUTRIFERON = INTERFERON

Sekarang ni , nak masuk kelas pre-biology kejap..

PERSOALAN ;
Apa proses yang berlaku saat kita ambil NutriFeron?
Apa maksud NutriFeron dapat menguatkan sistem imun ni?
Apa itu INTERFERON pulak?

Tak perlu pening.
Meh den cerita dengan bahasa santai.

Interferon adalah sejenis elemen penting dalam sistem pertahanan badan kita..
Peranannya adalah seperti '' bapa alarm'' dan juga ''laksamana perang'' dalam sistem pertahanan kita ni lah.

BAPA ALARM;
Saat 1 sel diserang - alarm kecil akan dibunyikan - signal akan dihantar ke bapa alarm

LAKSAMANA PERANG;
Lepas je dia dapat signal , dia terus inform pada seluruh sistem untuk berjaga dan menghalang dulu virus secara sendiri SEMENTARA dia akan mengarahkan pulak ASKAR yang kuat dan gagah untuk menyerang virus dalam masa yang cukup pantas !

Haaa.. gitu ! 
Jadinya - kalau kita atau anak2 kecil kita ni kerap sakit , demam , selsema ke apa..
Kena check2 balik si bapa alarm dan laksaman perang tu..

Inilah kepentingan NUTRIFERON !
Kadang2 kan dengan pemakanan dan persekitaran - kita tak dapat memberikan nutrisi yang cukup dalam penghasilan interferon ni..
So macam mana?

Kena dapatkan satu NUTRIFERON dirumah anda !
Hanya dengan harga RM 181.25 (Harga Pasaran)
30 sachets

* Jom dapatkan harga ahli dengan penjimatan sehingga 25% dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee

Hubungi kami ;
Shaklee Independent Distributor [1028241]
Nor Nadia Syakila & Muhd Zanudin
013 2558600
FB : Nor Nadia Syakila
FB Page : http://facebook.com/gudangvitamin
nornadiasyakila90@gmail.com

 
Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

18 June 2014

Perihal Susah Senang

Hari ni,
aku betul-betul nak meluahkan rasa..
mungkin rasaku ini ntah apa-apa..
cuma aku tak mampu menahan bebanan jiwa..

Perihal susah,
susah dimengertikan..
perihal senang,
lain diterjemahkan..

Tersempit - terhimpit..
sesak !

Untuk mendapatkan sesuatu yang lain,
kebiasaannya engkau terpaksa mengorbankan sesuatu yang lain pula..
Dan ini yang sedang aku lakukan..

Kawan,
mohon kau doakan..
sekalipun aku tak terangkan..
doakan !

Agar langkah ini diteruskan..
agar bahu ini kuat menahan..
agar hati sentiasa kental..

InshaAllah !

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

17 June 2014

Bengkel Nutrisi Shaklee Melaka [2014]

Assalammualaikum Warahmatullahiwabarakatuh !
Salam Sejahtera - Salam Satu Malaysia
Apa Nadia nak mengomel hari ini ? Mestilah kena ada cerita besh baru boleh kongsi kan..

Hujung minggu lepas adalah hujung minggu pertama Nadia cuti weekend setelah
2 minggu kerja tanpa henti, mesti penat kan? Badan haruslah penat tapi yang pasti kene ENJOY !
Jadinya, Sabtu lepas bersamaan 14 Jun - Nadia ambil masa untuk merelaxkan diri di Bengkel Nutrisi Shaklee Melaka 2014 yang sangat2 best dan exclusive !

Kenapa best dan exclusive? Selain bayaran yang murah hanya RM40 tetapi segala service dan catering adalah selayak harga RM100 ke atas..
Padat dengan ilmu lagi, ehhh ! memang sangat best !
Tak wajib pun pergi - tapi as Nadia sebagai pengedar No 1 Shaklee Melaka yang sah dan owner Kedai Shaklee Melaka kena pergi kelas ni untuk tolong para pelanggan dan anak2 Shaklee Nadia..

Nadia tak nak jadi pengedar yang setakat nak lakukan dan kenalkan produk Shaklee macam tu je..
Nadia kena ada ilmu, tahu fakta - baru boleh bagi konsultasi yang terbaik untuk kalian..
InshaAllah..

Haa.. kan dah mengomel lebih2..
Hahaha, yang pasti - bengkel sebegini dianjurkan oleh Shaklee adalah untuk memberitahu segala info yang betul dan sahih mengenai Shaklee dan produk2nya..

Jom jengah dan like kejap page Shaklee Malaysia - at least korang boleh dapat updates !
Nak join ahli dan nak dapatkan produk Shaklee kena cari dia ni tau !

Dah2 - jom cecuci mata dengan pic2 yang ada..
Kredit to warga Sparkles & Dreams yang snap gambaru ya..

ESP dan Performance Drink diletakkan untuk kami..
Boleh minum sampai puas dari pagi sampai petang..
Apa kebaikan Performance Drink (PD) dapat mengembalikan tenaga yang hilang, boleh minum harian..

Yeay ! Jom mula kelass ! Dapat buku latihan :)

Sesi pembentangan ! I ols jadi presenter terlajak tau !
Alhamdulillah, dapat hadiah :)

Minum lagi dan lagi.. Memang best sangat !
Dari kiri Kak Fiza (warga Sparkles) Kak Ita (warga Sparkles) Saya dan my Shaklee's mom - Coordinator Farah !

Makan time ! Haha - memang saya sedang menikmati pon..


Dua gambar diatas adalah pakar Nutrisi daripada Shaklee..
Dari kiri ialah Puan Sara dan Cik Puan Charlotte
Sangat baik dan peramah mereka berdua ni..

Dan ini saya !
Senior Supervisor to be in July 2014
Coordinator to be in Disember 2014
Dan juga..
WORKING AT HOME HOUSEWIFE / MOM
with..
5 ANGKA INCOME
doakan tau??

Psstttt ; Teringin nak tahu pasal Shaklee? Teringin nak join biz Shaklee?
Terus roger Nadia ye, jom kita kongsi impian.. Just follow your heart dear..
Lelaki perempuan semua boleh dan akan dapat peluang yang sama..
Save my no 013 2558600

Wassalamm ~~

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

15 June 2014

Sahabat macam belon


Assalammualaikum semua, apa khabar ?
Selamat berhari minggu - harapnya korang tengah tersenyum gembira sekarang ni macam saya..
Eh, ada masalah? Tetap tersenyum sayang oh hoi ! Masalah ini yang akan mematangkan kita tau..

Waaa.. rindu my blog buruk - dah lama tak menulis, dah lama juga tak blogwalking..
So, jom menulis entry simple di hujung minggu..

Rindulaaa.. rindu pada suami memang confirm, Nadia tengah menghitung hari..
Tapi rindu pada kawan2 sekolah, kawan2 universiti dan yang lebih kurang sama waktu dengannya..
Sejak dah habis belajar dan dah ramai yang kahwin ni, sangat jarang bersua muka..
Nasib baiklah teknologi hebat kan, boleh wassapp !

But then, wassap pon jarang2 sebab mungkin masing2 terikat dgn kerja..
Antara kawan2 yang aku rindu ialah NAFAS termasuk Hanisah Comel
Kawan universiti Nadia ni, series weh.. macam2 benda yang kami dah lalui bersama - still, I never can pay semua budi baik yang diorang pernah curahkan pada Nadia, sampai mati pon. Hanya Allah dapat balas.. contoh macam tolong dalam persediaan perkahwinan ku.. salah satunya part hantaran !
Dah tengok tak? > Hantaran Part 1 < > Hantaran Part 2 <
Semoga diorang elok2 + baik2 je..

Tiba2 teringat bait2 kenangan kata2 yang pernah dilontarkan kepada mereka..
Mungkin korang pon boleh kot kalau nak bagi kat kawan2 korang..

Ahh.. rindunya.. tak lupa kawan2 lain, masa di bangku sekolah macam Anoi, Faezah, Farah dan lain2..
Semua pakat kawen dan ada yang dah ada anak dah pon.. Moga Allah permudahkanlah urusan diorang..
Macam Farah.. jeng2 still tak berengang dengan dia sebab dia mak Shaklee Nadia - so masih lagi berhubung dengan dia, erkkk ! Nadia pengedar Shaklee la.. Jengah sini cepat , tengok barang Shaklee dan dapat konsultasi PERCUMA > Pengedar Shaklee No 1 Melaka <

Rindu sangat dengan mereka, seronok melihat mereka bahagia..
Nadia mungkin bukan kawan terbaik mereka, tapi Nadia akan doakan yang terbaik untuk mereka dan buat yang terbaik untuk mereka sekiranya diperlukan, InshaaAllah..

Biar Nadia tak mampu ikat mereka macam belon diatas, asalkan aku tahu aku adalah belon yang telah diikatkan ketat - inshaAllah !

Doakan kawan2 Nadia yee...

Wassalam ~~
Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

3 June 2014

Kem Easy Add Math - SPM 2014


KEM SMART LEARNING : EASY ADD MATHS (MATEMATIK TAMBAHAN) SPM 2014
(Eksklusif kepada ibubapa yang ingin membantu melonjakkan keputusan Add Maths anak dari E kepada A)
(Eksklusif kepada pelajar-pelajar yang ingin mendapatkan A dengan cara pembelajaran yang mudah) 

Tarikh : 7-8 JUN 2014 (Sabtu-Ahad)
Masa : 8.30 pagi - 5.00 petang
Tempat : Auditorium Seri Negeri, Ayer Keroh, Melaka 

Kepada ibubapa yang mempunyai anak-anak yang masih terkial-kial dengan Matematik Tambahan sedangkan peperiksaan semakin hampir, hadiahkanlah dengan kursus ini. 

===================================
IBU BAPA TERUJA ANAK DARI 'D' ------> 'A' DALAM MATEMATIK TAMBAHAN.
===================================

Pelajar bangga Matematik Moden dapat 'A'
Tapi bila sampai ke Matematik Tambahan, sampai dapat E pun ada.
Bukan hanya pelajar-pelajar di sekolah harian biasa, pelajar sekolah berasrama penuh pun ramai mengalami masalah ini.

Sayang jika dibiarkan.

Penceramah kami kata, mereka bukan tak pandai, cuma belum tahu teknik yang betul. Bila dapat KUASAI TEKNIK MUDAH, A pasti dalam tangan. Insha Allah!

KEM EASY ADD MATHS INI DIPERKENALKAN KERANA PELAJAR SERING MENGANGGAP MATEMATIK INI SUSAH DAN MEMBOSANKAN!!

:: Belajar Matematik Tambahan memang pening. Ramai anak-anak yang 'sangkut' di Matematik Tambahan dalam SPM mereka walaupun Matematik Moden mendapat gred yang bagus.

:: Ada juga yang minat tetapi bila buat asyik salah sahaja sehingga membuatkan mereka akhirnya bosan dan kecewa.

:: Tambahan pula kelas Matematik sering sangat serius dan membosankan sehingga membuatkan mereka mengantuk dan tidak faham apa yang guru ajarkan.

:: Senior seringkali memberitahu hal-hal yang negatif tentang Add Maths sehingga minda bawah sedar pelajar akhirnya bersetuju bahawa Matematik Tambahan itu susah.

Tetapi dengan KEM Easy Add Maths ianya BERBEZA.
Mereka PASTI akan mengatakan Matematik Tambahan menjadi MUDAH dan Menyeronokkan selepas menghadiri KEM EASY ADD MATHS.

Rebutlah Peluang Cuti Sekolah Ini untuk mengalami keseronokan bersama Matematik Tambahan

====================================
BAGAIMANA HENDAK MENDAFTAR
====================================

MAKLUMAT LANJUT DAN PENDAFTARAN
SILA HUBUNGI : Puan Ila 019-3345686 / Puan Nadia 013 2558600

Cepat daftar sekarang !
Kem ini adalah anjuran bersama MAJLIS AGAMA ISLAM MELAKA bersama JRS Training and Event Management :)

Jengah kami di sini > JRS Event <
Dan sini > Kem Smart Learning <

Psssssttttt ; Jom dapatkan juga makanan tambahan untuk anak2 kita / diri sendiri yang bergelar pelajar..
Jom cek kejap kat sini > Makanan tambahan untuk pelajar bijak <

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

2 June 2014

Alam Pekerjaan


Assalammualaikum Wbt !
Apa khabar rakan blogger ? Moga kalian sihat selalu..
Dah banyak dah blog yang dah blogwalking ?
Ke cuci mata kat shopping online ni ?

Nak cari baju, maxi, dress orang2 pempuan yang cantik tak ? 

Ataupun nak dapatkan produk Shaklee atau nak join ahli atau poon nak tanya macam2 pasal Shaklee ? Kenalah pulak datang sini > Set Shaklee / Gudang Vitamin <

-------------------------------------------------------
Okeh, back to the focus.. Alam pekerjaan?
Nadia dah kerja ke? Yes, I am !
31 Mei adalah tarikh aku lapor diri sebagai seorang pekerja (as pembantu peribadi / tadbir)
kepada my boss - Puan Rosfazila di JRS Training and Event Management..

Syarikat apa ni ? Well, dari namanya korang boleh agakkan?
Macam konsultant ataupun dalam erti kata lain company yang menganjurkan dan menguruskan pelbagai majlis , training , latihan dan sebagainya..

Untuk masa sekarang, Nadia dah timba pengalaman untuk menolong mengendalikan Easy English Workshop UPSR dan Insha Allah, minggu depan Easy Add Math untuk SPM..
Series, kalau korang ada adik2 ataupun ada kenal siapa2 yang ade anak yang ada ambil peperiksaan penting boleh lah terjah cepat ke 

Gaji ? Alhamdulillah - secukupnya tapi pengalaman dan ilmu memang tidak terbanding dengan harga.. Puan Ila ni sangat lembut + baik orangnya , tapi dia firm tau ! So - dont play2 !

ISU MENARIK ! Nadia adalah staff pertamanya, haha..
Memang dalam pejabat tu memang kami berdua je ada.. Sekiranya dia ada kerja luar atau menguruskan anak2 - aku just stay alone :)

---------------------------------------------------------------

Perasan tak - ada satu entry tu Nadia ada cerita yang Nadia tak nak kerja dan nak buat Shaklee je..
Kalau korang perasan la - kalau tak perasan, mai jengah sini 

Nak dipendekkan cerita, ada beberapa alasan kukuh menyebabkan Nadia kena jugak keluar bekerja, mungkin nanti akan diceritakan di entry lain, tapi just nak cakap yang walau macam mana pun..
 DEAR SHAKLEE, IM STILL LOVE YOU !!

Semuanya masih beroperasi macam dulu..
Nak tahu macam mana Nadia kenal Shaklee - cepat tekan link ni !!

Doakan aku ya !
Moga semua yang Nadia rancangkan selari dengan perancangan Allah !

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di nadiasyakila.blogspot.com adalah perkongsian dan pendapat peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Elakkan mengulang cetak / salin sesuka hati, untuk perkongsian ilmiah dibenarkan.

Disclaimer #2

Segala penerangan/penulisan/testimoni tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan bertauliah.

Nadia Syakila Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign