Followers

15 November 2015

Tips Menjaga Orang Yang Sakit / Uzur

Assalammualaikum,

Apa khabar anda? Dimana sahaja anda berada, moga anda dalam keadaan sihat, ceria dan segala anda dipermudahkan serta diberkati oleh Allah SWT.

Lama rasanya tak berceloteh dalam blog ni, walaupun kadang-kadang idea yang mencurah-curah bila tak diterjemahkan di atas kertas, biasanya berkemungkinan besar untuk hilang.

Ok, tutup cerita update blog.
Hari ni nadia lebih kepada nak share benda yang nadia pon baru tahu dan belajar,
sikit sebanyak ditambah juga dengan pengalaman diri yang sangat sedikit.
Semoga ada manfaat untuk kalian dan diri nadia jugak.

SAKIT.
Ada ke orang nak yang nak sakit ye?
Rasanya semua orang tak lalui pengalaman sakit ni. Sebutan sakit tu pon dah cukup untuk mengerutkan kening-kening dan mengedutkan dahi kita.

Tetapi Allah berikan sakit sebagai satu ujian. Satu cubaan.
Namun yang pasti  Allah tidak menjadikan sesuatu kejadian / perkara itu sia - sia.
Hikmahnya pasti akan terselit jua.

Sakit yang Allah SWT berikan bukan sahaja menguji sang pesakit, malahan menguji jugak insan-insan terdekat dengan si pesakit. Seperti mak ayah, suami atau isteri, adik beradik ataupun kawan-kawan.




Nadia dan keluarga kerap kali diuji Allah dengan situasi ini. Alhamdulillah, sebesar mana pun cabaran yang kami lalui, belum lagi sampai tahap merasakan ia beban dan alangkah untuk menyerahkan tanggungjawab itu kepada pihak lain.

Arwah Along pernah menetap di hospital sehingga 3 bulan.
Ayah dan mak juga kerap kali dimasukkan wad atas kondisi kesihatan yang tidak menentu.
Nadia sendiri pernah masuk wad disebabkan slip disc beberapa bulan lepas.

Alkisahnya, bukan berkisar tentang pesakit, tetapi berkisar dengan orang yang menjaga pesakit. Seperti yang kita tahu, menjaga orang sakit bukanlah satu tanggungjawab yang mudah dan senang. Ia sangat memerlukan kesabaran dan ketabahan yang tinggi. 

Dan tidak dinafikan juga, ia memerlukan kemahiran2 tertentu seperti menukar lampin, menyalin pakaian dan sebagainya ~ dan perihal ni kita boleh belajar daripada pihak hospital dan jua dalam internet je. Cek jangan tak cek.

Ini mak nadia, Januari 2015 ni genap 2 tahun mak lebih banyak habiskan masanya di atas katil.
Beberapa bulan lepas, ingatan mak makin lama makin lemah. Dia hanya ingat orang yang selalu ada dengan dia sahaja. Doakan mak nadia moga sembuh ye? 

Jadi, sekiranya kita berperanan untuk menjadi penjaga orang sakit, tidak kisahlah kepada mak ayah , suami / isteri atau anak - anak bahkan sesiapa sahaja. Jom cuba amalkan2 tips tips dibawah -

1. Ubah cara berfikir
Yakin bahawa semua penyakit bukanlah sebagai musibah kepada pesakit. Perbanyakkan berdoa supaya penyakit yang ditimpakan kepada pesakit adalah kafarah dari Allah SWT.
Ia bukan setakat mencuci dosa pesakit, bahkan kita juga yang menjaganya.

Dan sekali sekala, jika berasa tertekan. Cuba meletakkan diri kita pada orang yang sakit. 
Jadi kita akan lebih bertolak ansur dan sabar dalam melaksanakan tugas-tugas.

2. Jangan berputus asa mancari penawar kepada penyakit

Yakin bahawa setiap penyakit pasti ada ubatnya. Sabda Rasulullah SAW dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Dawud:


"Berubatlah, maka sesungguhnya Allah tidak meletakkan penyakit kecuali Allah menyediakan baginya ubat, kecuali satu penyakit, iaitu tua" 

Macam nadia sendiri, buat masa sekarang nadia ~ kami sekeluarga tengah berusaha untuk sembuhkan mak dengan pengambilan Vivix Shaklee. Mak ada kencing manis dan darah tinggi sebelum ni, dan ambil Vivix dalam tempoh 2 - 3 bulan. Kencing manis mak stable.
Alhamdulillah.

3. Perbanyakkan berdoa, bersihkan hati dan perkukuhkan amalan
Berdoa agar Allah SWT mengembalikan nikmat kesihatan kepada pesakit yang dijaga. Berdoalah juga agar Allah SWT kurniakan kita kekuatan dan kesabaran yang berterusan sepanjang menjaga pesakit. Hanya dengan mengingati Allah SWT hati kita akan menjadi gembira dan ikhlas dalam memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan.

4. Sesekali tukar suasana untuk menceriakan pesakit
Tempatkan pesakit di bilik yang mempunyai pengudaraan dan pencahayaan baik. Hiasi bilik dengan pokok atau bunga yang menjadi kegemaran pesakit. Anda juga boleh memakaikan mereka dengan pakaian kegemaran atau lain-lain aksesori yang boleh menceriakan mereka. 


Mak semasa raya 2015, raya tahun ni kali pertama mak tak keluar bilik.
Masa ni mak boleh duduk je kat katil. Tapi masa ni mak masih ingat, masik boleh berborak.
Sayang mak <3

5. Senyumlah dengan ikhlas
Tentu akan meningkatkan mood pesakit bila melihat sekuntum senyuman manis dan ikhlas dari anda. Senyum juga dengan ikhlas kerana ganjaran menjaga orang sakit sangat besar. Kalau ziarah pun, ada hadis mengatakan 7000 malaikat mendoakan kita, inikan pula saat kita menjaga mereka, kan kan ? Lebih2 lagi kalau mak dan ayah ! 


6. Membuat lawak dan banyakkan berbual-bual tentang benda yang gembira
Amat sukar untuk membuat lawak kepada pesakit yang sedang bersedih, marah yatau tertekan. Cuba gunakan cara lain seperti menonton video kelakar atau membuka youtubeceramah yang kelakar.  

Berbual tentang perkara2 atau isu2 kesukaan pesakit. Macam mak nadia, suka sangat
cerita pasal bunga, masak dan macam2 lagi. Bila kacau mak dan senyuman terindah terukir di bibir mak. Allah, manisnya ! nikmatnya. 

7. Cari dan selongkar barangan lama
Tunjukkan kepada pesakit kejayaan yang pernah mereka raih satu ketika dulu melalui gambar lama atau muzik. Ini dapat menaikkan semangat mereka. 

Kalau bab ni, ayah la win nak ingatkan pada mak. Nak2 lagu P.Ramlee. hehe.

8. Sentuhan
Belailah pesakit dengan penuh kasih sayang. Berikan sokongan dan perhatian kepada mereka kerana mungkin emosi mereka menjadi lemah ketika sakit. 


Kredit - FatehatulKashifa
Olahan - Nadia Syakila

Selamat mencuba kepada semua,
termasuk kepada diri nadia sendiri.

InshaaAllah, nanti ada masa nadia akan kongsi lagi cerita macam mana kedua2 abang 
nadia menjaga mak, ayah dan seorang mak sedara yang ada strok di rumah. Dan nadia membantu mereka yang mana termampu. Moga dapat memberi manfaat :)

Tunggu tau !
Wallahua'lam.


Doakan mak nadia sembuh seperti sediakala macam ni.
Rindu masakan dia, rindu celoteh dia. Rindu.

Moga Allah mudahkan urusan mak dunia dan akhirat,
ameen ya Allah.

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

22 October 2015

Ucapan Selamat Ulangtahun Kelahiran Buat Suami Tercinta


Selamat Ulangtahun Kelahiran yang ke 29,
buat suami tercinta , inshaaAllah dunia dan akhirat Muhamad Zanudin.

Semoga Allah kurniakan abang umur yang panjang, badan yang sihat, hati yang tenang, rezeki yang melimpah ruah dan ketabahan untuk menghadapi ujian di kehidupan dunia ini. Dan dengan bertambah usia abang, moga bertambah juga keimanan dan kesabaran serta kecintaan pada Pencipta.

Terima kasih kerana sudi menjadi seorang suami yang terbaik buat ayang,
dengan izin Allah biar bersama dunia dan akhirat kelak sampai ke syurga.


Tiada hadiah yang istimewa untuk di berikan di hari lahir abang kali ni, 
sekadar sekalung doa yang berpanjangan di setiap waktu agar abang dirahmati Allah selalu, kasih sayang dan cinta yang mengalir sentiasa untuk insan bergelar suami pada diri ini heart emoticon


ILYSM sayang !

------------------------------------------
Tidak lupa, jutaan terima kasih kepada mak yang berhempas pulas telah melahirkan seorang suami dan menantu yang baik ini, terima kasih dan al fatihah untuk arwah abah kerana membesarkan seorang lelaki yang budiman untuk orang disekelilingnya.
Semoga mak dan abah sentiasa dibawah rahmat Allah, 
dari dunia sampai akhirat !

------------------------------------------

Mohon doa dan restu keluarga, saudara mara, sahabat handai serta teman2 dan kenalan berpanjangan ya. Terima kasih semua.

Wallahua'lam , wassalam.

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

21 October 2015

Kebaikan Sauna

Assalammualaikum,

Apa khabar semua ? Semoga kalian dalam keadaan sihat dan ceria !
Dan senantiasa dibawah lembayung rahmat Allah SWT.

SAUNA , siapa kat sini suka bersauna ?
Especially yang wanita ni la, best kan. Rasa ringan je badan walaupun masa tengah sauna tu peluh macam baru lepas mandi. hohoho !

Nak cerita ni, excited sangat sebab kelmarin baru sampai set sauna untuk spa nadia.
Nadia memang dah lama nak beli sauna ni untuk spa nadia, lepas survey sana sini terus buat keputusan beli daripada Lazada je. Sebab apa ? Murah tau.



Berbanding harga di Magicboo, harga Lazada jauh lebih murah. Nadia beli yang ni RM300 termasuk kos penghantaran + sauna + kerusi dan pengurut kaki. Tapi yang lagi best, ada diskaun sebab guna CIMB Master Card harga jatuh sampai RM250 je, gilak lagi best tu.

Okey, sebelum menceceh lagi jauh.
Nadia nak share kebaikan dan manfaat kita bersauna ni.
Segala info dibawah ni nadia ambil daripada blog Kevin Zahari dan randomly in Google k.


Sauna bantu bakar lemak atau air? 
Apa kebaikannya?

Masih ramai yang tidak tahu bahawa bersauna merupakan satu amalan yang bagus untuk kesihatan badan. Selain dapat menenangkan fikiran dan mengurangkan tekanan, jika diamalkan selalu, sauna juga membawa banyak manfaat terhadap tahap kesihatan fizikal.

Ritual atau rutin yang dilakukan semasa bersauna berbeza mengikut kesesuaian diri masing-masing. Namun konsep asas bagi terapi bersauna adalah untuk meningkatkan suhu badan dengan duduk dalam sebuah bilik panas yang lazimnya berada pada suhu 180 darjah Fahrenheit. 
Selepas 10 hingga 20 minit, iaitu apabila haba bilik itu mulai menjadi terlalu panas, seseorang itu akan menyejukkan badan samada dengan masuk ke dalam kolam renang atau mandi. Selepas berehat seketika, seseorang itu akan kembali ke bilik sauna dan rutin ini boleh diulang sekerap mungkin.


Prinsip utama dalam terapi sauna adalah untuk membuatkan badan berpeluh dengan banyak kerana ini akan dapat membantu mendetoksifikasi badan, menenangkan minda dan bakar kalori pada masa yang sama.


Prinsip utama dalam terapi sauna adalah untuk membuatkan badan berpeluh dengan banyak kerana ini akan dapat membantu mendetoksifikasi badan dan menenangkan minda. 

Antara manfaat amalan bersauna kepada kesihatan diri adalah seperti berikut:

Mengurangkan stres – stres boleh menyebabkan kesihatan fizikal merosot. Malah ada banyak penyakit yang bersangkut-paut dengan stres. Haba dari sauna mengurangkan ketegangan otot dan merangsang penghasilan endorfin, satu kimia semulajadi yang dihasilkan dalam otak yang bertindak sebagai penahan sakit. Endorfin ini akan menjadikan seseorang itu merasa lega dan tenang.

Melegakan otot – Penghasilan endorfin semasa sauna dapat melegakan kesakitan yang dialami oleh pengidap artritis serta mereka yang mengalami ketegangan otot selepas bersenam. Kenaikan suhu badan dalam sauna menyebabkan saluran darah mengembang. Hasilnya, peredaran darah akan meningkat dan ini akan membantu proses penyembuhan semulajadi badan.

Kulit yang sihat dan berseri – sewaktu melakukan sauna, aliran darah ke kulit akan meningkat dan ini akan menyediakan lebih banyak nutrien di bawah kulit dan permukaan tisu. Hasilnya, kualiti kulit akan bertambah baik secara beransur-ansur.
Detoksifikasi – haba yang dijana oleh badan sewaktu bersauna dapat menyingkirkan toksik yang berada di bawah kulit melalui peluh. Setiap hari kita terdedah kepada toksin samada dalam makanan atau persekitaran kita. Sauna dapat membantu badan kita mengdetoksifikasikan toksin tersebut.

Hipertermia – apabila badan terdedah kepada haba yang tinggi, badan akan berada dalam keadaan seakan-akan sedang demam. Keadaan “demam” ini akan merangsang proses penyembuhan semulajadi badan. Hasilnya, sistem imunisasi badan akan menghasilkan lebih banyak sel darah putih yang berfungsi melawan penyakit dan antibodi untuk menghapuskan virus dan patogen-patogen lain.


Membakar kalori – Proses berpeluh mengunakan banyak tenaga. Tenaga ini diperolehi daripada penukaran lemak dan karbohidrat sewaktu proses pembakaran kalori. Penyelidikan perubatan mendapati seseorang itu boleh dengan mudahnya berpeluh sebanyak 500 gram dalam dalam satu sesi sauna, membakar hampir 300-400 kalori.






Sungguhpun macam tu, ada beberapa langkah-langkah keselamatan yang perlu dijaga,
seperti :-

+ Jangan duduk dalam bilik sauna lebih daripada 45 minit.
+ Selepas meninggalkan sauna, pastikan anda mendapat rehat yang secukupnya.
+ Minum air yang mencukupi untuk menggantikan cecair dan mineral yang hilang semasa bersauna.
+ Tanggalkan kanta lekap (contact lense) sebelum memasuki sauna.
+ Wanita hamil tidak boleh sama sekali bersauna.

--------------------------------------------------------------

Dan alang2 ni nadia nak bagitahu jugak,
khas untuk bakal2 customer spa nadia, atau mereka yang berdekatan dengan nadia nak bersauna, nadia buat promosi tau. PERCUMA SAUNA !

Datang berfacial je, lepas tu terus sauna k.
Sauna herba lagi tau.

Kalau nak info lebih atau nak booking slot, 
boleh contact nadia atau terus like page TIPS SPA DARI RUMAH ni.
Macam2 tips menanti korang tau.





Baiklah, sehingga kita bertemu lagi tau.
Tengoklah gambar bawah ni, customer kita yang pertama.
Tuannya pun tak try lagi. hehehe.

























Wallahua'alam, barakallahulakum.
Bai bai ;)

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

10 October 2015

Saya Percaya, Saya Cantik

Assalammualaikum,

Nadia doakan sesiapa sahaja yang datang melawat blog nadia syakila ni agar senantiasa sihat, ceria serta diberkati dan dilimpahi rahmat Allah dunia dan akhirat.

SAYA PERCAYA , SAYA CANTIK

Adik kakak nadia yang kat luar sana percaya tak?
Anda percaya anda cantik? Mesti ada yang eh, macam nak percaya, tapi tengok cermin macam tak, eh. ye tak ye tak ?
















Macam nadia, 
nadia selalu tau fikir macam tu, nak2 bila kita ni tergolong dalam orang yang tidak memiliki bentuk tubuh yang ideal, huhuhuk !

Bila nak cerita , komen , tulis or borak pasal kecantikan rasa macam diri ni tak layak sangat sebab ye la, dah la tak cantik (perasaan sendiri) lepas tu tak pandai nak mekap2 ke atau bergaya so terus la berhuhu huhu menyepi bila kengkawan cerita pasal semua tu.

Tipulah kalau cakap yang tak teringin nak bergaya, nak bermake up semua,
ada je kot orang yang comel2 tapi bergaya. Tengok macam Sherry Al Hadad tu, kan comey je, tapi still rasa tak yakin. Risau dan seriau.




















Sampai lah..
Sampai satu masa yang tiba-tiba rasa yakin.
Eh, nadia rasa macam yes. Aku percaya, aku cantik sebenarnya.
Kita semua cantik tau , cantik sangat !

Sebab apa ?
Sebab Allah SWT dah cakap yang kita - manusia ni sebaik2 ciptaan Dia. betul kan?
Dan dalam diri kita adalah yang juara dan berjaya serta terpilih.

Antara percaya atau tidak,
sebenarnya kita ni secantik cantik ciptaan Allah,
cantik tu ada je pada setiap diri kita ni,
tak semestinya tang muka or kulit or saiz badan.

Personaliti kita, keluarga kita, hubungan kita,
percakapan dan akhlak kita does reflect our beauty !!
Pernah kan kita cakap walaupun orang tu tak putih ke licin kulit muka keee,
kita kata diaaa ni manisss sangat !

Haaa, ala2 skrip cerita P Ramlee,
hensem tiada, manis ada. hehe !

















Projek THE WALKING BEAUTY - SPA BERGERAK inilah titik mula nadia,
memang serius, awal2 masa Kak Tiera dan Farah bagitahu nadia untuk join projek ni,
terus tanya pada diri sindiri - layakkah aku?

Dan tanya juga pada diorang dan beberapa kawan lain,
boleh ke? layak ke? bukan projek cantik ni nak orang cantik je ke?

TIDAK SAMA SEKALI tau,
projek ni sebenarnya memang nak bantu adik kakak yang rasa tak yakin,
yang rasa macam eh nak cantik tapi tak berani nak cakap apa semua untuk kita semua jadi cantik, yakin dan sihat.

3 ni penting tau.

Then, barulah nadia faham.
Bila nadia buka bisnes ni, nadia dapat bantu wanita2 terutamanya suri rumah yang tiada masa nak pergi spa untuk dapatkan rawatan spa kat rumah.

Kemudian bantu juga mereka untuk jana pendapatan dari rumah dengan buka bisnes spa mereka sendiri dan ajar serta bantu mereka dari zero tu.

Dan bermula dari situ, berkembanglah kecantikan2 yang ada.
Kan seronok tu kan?


















Dengan projek ni, nadia dapat jadi lebih cantik , lebih sihat dan lebih berkeyakinan.
Bukan setakat cantik luaran, tapi dalaman.

Ingat lagi kata2 ayah,
Nak cantik kulit muka, nak kecikkan badan sekarang macam2 ada,
ada duit boleh buat. Tapi yang paling susah nak kasi cantik ialah hati tu, sikap, iman.

InshaaAllah,
time to time kita akan jadi lebih cantik dengan adanya kita sebelum ni tau.
Nadia bangga dapat join dis projek , asbab dis projek nadia tahu macam2 lagi pasal kecantikan tau, nak jaga itu, tips kecantikan ini.

Yang paling best ,
nadia YAKIN ! Even berbadan besar dan walaupun muka tidak sepersis ratu cantik malaysia ke apa , nadia cantik dengan cara nadia dan akan selalu cantik bersama anda di The Walking Beauty team , love u olss !

Dan nadia akan cuba juga untuk jadi sihat, 
taklah nak kurus betul asalkan BMI ideal dah cukup da, fighting nadia !









I am not a beauty queen,
I am just beautiful me !
Nadia Syakila the pretty <3










-----------------------------------------------------------------------------

Berminat untuk memiliki BISNES SPA BERGERAK anda sendiri?

Jika anda berminat untuk buka spa bergerak di kawasan anda, 
anda boleh menghubungi / whatsapp / mesej NADIA SYAKILA di +60132408600

Tawaran istimewa untuk anda termasuk :-

i. Dapat training facial + face massage secara PERCUMA. 

Biasanya di luar kursus macam ni kos RM500-RM1000 ke atas.

ii. Produk dan buku manual DISEDIAKAN

iii. Dapat akses kepada SECRET GROUP untuk bantu dari segi marketing dan konsultasi

iv. Mengetahui rahsia BALIK MODAL  dan jana pendapatan 4 ANGKA dalam masa sebulan



Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

10 September 2015

Review The Walking Beauty Project

Assalammualaikum semua,
ya Allah ! lama gila nadia tak bertinta dalam blog nadia ni.
seriesly lama ok.

Hari ni nadia nak review sikit, eh banyak.
Sebelum tu nak ajak korang throwback jap,
ingat tak entry nadia yang bertajuk Aku dan Spa tu?
Kalau belum baca lagi, meh nadia cerita sikit. 

Dalam tu nadia bagitahu betapa teruja nya nadia pergi training spa,
dan alhamdulillah dah buka my own bisnes dalam spa ni ha.
Jangan lupa like my page tau dan simpan siap my no telefon 013 240 8600.

THE WALKING BEAUTY PROJECT 
Ini adalah projek spa bergerak yang simple, fun dan best gila.
Sebab apa nadia cakap macam tu ?

Sebabnya projek ni dia nak bantu wanita / lelaki or mana2 individu yang nak jana pendapatan secara sampingan atau utama SETIAP HARI !

Mana taknya weh, dengan projek ni kan kita akan dapat duit harian dan duit bulanan, 
1 bisnes tapi dua income. haaa ! macam mana tu ?

Dan nadia mmg galakkan sangat pada korang - korang yg kat luar sana, 
yang memang bercita2 nak bukak spa sendiri tapi korang macam blur dan takde modal yg cukup, ha !! inilah platform nya.

KEISTIMEWAAN
Apa keistimewaan projek ni ?

Nadia bagi situasi ok, kalau orang tu nak buka spa.
Then dia akan hadiri kelas right ? Lepas tu dapat sijil dah boleh running spa sendiri, betul?
Tapi kita kena survey produk apa nak guna, nak kena buat poster / promosi sendiri, kemudian kena fikir macam2 untuk dapatkan kreativiti.

Lagi pulak bila ada masalah, kita akan mereput seorang diri sebab tak tahu mana nak dapatkan motivation or nasihat dr orang yg experience benda yg sama? betul ?

TAPI in dis project, korang takkan hadapi tau masalah ni.
sebab apa ?

✔ Bimbingan & Support Group yang berterusan secara PERCUMA
✔ Modul Latihan secara PERCUMA
✔ Sijil Penyertaan secara PERCUMA


Best sangat kan ?

Every week boleh dikatakan kami akan ada kelas dan meeting untuk brainstorm macam2 benda, sangat happening dan productive. syiook oh !

Oklah, nadia tak nak cerita banyak2 lagi.
Apa kata korang tengok our promosi video yang dibuat oleh IT TEAM (ada it team sendiri yang tak dibayar tau) pasal projek TWB ni di MELBOURNE !

Dan yes, kami akan ke Melbourne next year.InshaAllah.





Daku sudah terbayang lah. hehehe.
Okey, kalau awak2 nak info lebih boleh add nadia di facebook > SINI 
ataupun whatsapp nadia di +6013 2408600 tau.









































Be part of us !
A Certified Beautician & Spa Trainer

Wallahua'lam.


Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

3 August 2015

Tip Jaga Tulang Belakang

Tip Jaga Tulang BelakangSAKIT belakang di kalangan orang tua selalunya disebabkan proses penuaan. Fakta ini kita dapat terima dengan baik kerana sudah dijangka. Tapi kenapa anda boleh dapat penyakit tulang belakang yang serius di usia muda? Adakah proses penuaan pada tulang belakang kini berlaku pada orang muda?
Proses penuaan adalah disebabkan tindak balas radikal bebas kepada tubuh kita (rujuk pada artikel saya yang lepas). Proses ini boleh juga berlaku dikalangan orang muda dalam beberapa keadaan. Kecederaan masa lampau, postur serta ergonomik yang tidak seimbang dan faktor gaya hidup yang tidak sihat dikenal pasti mempercepatkan proses penuaan melalui penggunaan yang terlampau pada tulang belakang anda.
Postur ketika duduk, berdiri dan berjalan yang tidak sihat, ergonomik tempat kerja yang tidak seimbang (paras mata dengan skrin komputer) juga menjadi penyebab sakit kronik di zaman moden ini.
Sesetengah profesyen atau sukan pula memberikan kesakitan pada sebahagian tubuh badan yang agak khusus. Contohnya seorang kerani akan cenderung mendapat sakit otot bahu dan tengkuk kerana banyak mengangkat bahu semasa menaip. Doktor gigi akan cenderung untuk mendapat penyakit artritis sendi faset atau spondilitis servikal kerana banyak melakukan aktiviti gerudi (drilling). Apa yang berlaku, semua aktiviti ini mendorong kepada penggunaan tubuh yang terhad yang melampau. Semuanya ini akan menggalakkan proses penuaan.
Gaya hidup dan sakit kronik
Masalah kegemukan atau obesiti dan sikap malas bersenam turut menyumbang kepada proses penuaan. Kegemukan akan menjadikan paru-paru dan jantung tidak dapat berfungsi dengan cergas. Orang yang gemuk tulang belakang dan sendinya berkerja keras untuk menampung berat badan. Jadi tidak hairanlah mereka mudah dapat sakit lutut dan belakang.
Diet yang tidak seimbang, terutamanya kurang serat akan menyebabkan sembelit disamping juga akan memusnahkan keseimbangan bakteria baik dan jahat pada usus besar. Akibatnya pengumpulan toksin berlaku yang seterusnya akan menggalakkan pembentukan radikal bebas yang bertanggungjawab kepada proses penuaan. Selain itu tabiat merokok dan minum minuman keras juga akan menggalakkan pembentukan radikal bebas.
Saya kongsikan beberapa panduan untuk menjaga tulang belakang. Panduan ini penting dalam usaha untuk mengelakkan kecederaan dan penyakit pada tulang belakang dengan cara mengurangkan proses penuaannya. Panduan ini juga berguna kepada pengidap penyakit tulang belakang yang sudah menjalani rawatan. Ia dapat mengelakkan sakit tulang belakang berulang.
  1. Duduk
  2. Gunakan kerusi yang dapat menyokong belakang anda supaya sentiasa dalam posisi tegak. Elakkan posisi menyandar atau membongkok. Laraskan supaya paras meja bersesuaian dengan ketinggian kerusi anda untuk tujuan menulis. Anda boleh guna meja yang boleh diubahsuai ketinggiannya atau pun meja yang condong ke arah anda. Bila bangun dari kerusi jangan membongkok, tapi tetapkan bangun dengan menegakkan belakang anda.
  3. Memandu
  4. Ubahsuai posisi kerusi kereta anda supaya dapat memberi keselesaan semasa memandu. Pastikan kerusi anda tegak untuk menyokong belakang anda. Pastikan kerusi anda cukup jauh untuk meluruskan kaki anda. Elakkan memandu dalam masa yang terlalu lama.
  5. Berjalan.
  6. Tegakkan belakang semasa berjalan. Sentiasa meletakkan bahu anda pada posisi belakang. Bawa posisi dada anda ke hadapan dan perut ke dalam. Elakkan berjalan secara membongkok. Elakkan pertukaran posisi atau arah secara tiba-tiba.
  7. Mengangkat objek berat.
  8. Elakkan menggunakan tulang belakang untuk mengangkat berat. Pecahkan atau agihkan bebanan kepada bahagian yang lebih kecil. Sentiasa tegakkan belakang semasa mengangkat sambil membengkokkan sendi lutut dan paha, bukannya tulang belakang anda.
  9. Ketinggian pada tempat kerja
  10. Ubahsuai ketinggian meja atau tinggikan kerusi untuk mengelakkan tulang belakang dari membongkok. Sentiasa tegakkan belakang semasa apa saja kerja anda lakukan. Gunakan sendi lutut untuk turun mencapai barang di lantai.
  11. Batuk dan bersin
  12. Keraskan perut anda semasa batuk dan bersin. Tahan perut anda semasa batuk dan bersin dengan kedua tangan anda supaya pergerakan otot perut dapat dikawal.
  13. Tidur
  14. Berbaring pada tilam yang rata dan tidak melendut ke bawah. Anda perlu mengekalkan lengkungan tulang lumbar semasa tidur terlentang. Anda boleh menggunakan bantal kecil untuk melapik belakang anda. Tidur meniarap tidak digalakkan kerana posisi ini akan meningkatkan tekanan kepada sendi faset.
  15. Menyarung seluar
  16. Jika anda ingin memakai seluar, jangan mencuba ketika berdiri kerana ini menyebabkan anda terpaksa membongkok. Sebaliknya pakai seluar anda sambil duduk di kerusi.
  17. Elakkan pergerakan yang memberi impak langsung kepada tulang belakang
    • Sukan yang lasak seperti melompat, joging, ragbi atau berbasikal mendaki bukit.
    • Menukar arah posisi secara tiba-tiba.
    • Batuk atau bersin yang kuat.
    • Mengangkat atau mendukung benda berat.
    • Memungut sesuatu di lantai dengan tiba-tiba.
    • Elakkan obesiti.
    • Sembelit

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

1 July 2015

Wordless Wednesday


Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

24 June 2015

Hutang Hutang Hutang

Assalammualaikum,
salam Ramadhan yang ke 6 untuk semua,
semoga selama beberapa hari ini Allah terima doa dan ibadah kita ya.




Haa, cuba tengok gambar tu ?
Hari ni nadia nak cerita pasal hutang. Walaupun nadia bukanlah ahlinya yang pakar, tapi sekadar berkongsi pengalaman dan sedikit pendapat yang biasa - biasa.

Jangan risau, nadia juga seorang penghutang.
Dan ketahuilah, sangat terseksa menjadi seorang penghutang ini.

Mengikut dalil dalil yang di kongsikan oleh Ust Zaharuddin kan,
hutang ni dalam Islam tidak digalakkan dan boleh dikategorikan sebagai amalan tidak sihat.
Nak kata, selagi boleh selagi mampu kita jauhkan lah daripada hutang.

Ada banyak kategori hutang yang dikongsikan,
mungkin kalian boleh teruskan pembacaan di sini tentang BAHAYA HUTANG MENURUT ISLAM - USTAZ ZAHARUDDIN :)

Nadia pasti rata - rata semuanya pernah berhutang,
bila berhutang ni ya Allah terasa terbeban sangat diri,
dan bila dah habis rasa sangat - sangat legakan.

Ada hutang yg kita cari sendiri , macam den.
dan ada hutang yg kita terpaksa ambil atas sebab2 tertentu,
world is about money nowadays.

Macam nadia sendiri, 
bila senaraikan hutang yg ada, rasa nak terkojot.
PTPTN , TEKUN apa lagi yang personal pun ada,
dan yang paling terasa mcm sedikit penyesalan bila ambil perkakas rumah dengan hutang,
dapat duit fikir hutang dulu sangat sangat tak best !

Dan sama jugak keadaan dengan suami nadia,
haaa. ini kena amik iktibar, both of us pada zaman muda tidak ada kesedaran untuk menyimpang duit tau, ada tapi tak lama simpannya. mungkin dalam erti kata lain takda money management yg baik.

Sekitar beberapa ketika nak kawin,
baru kami sedar akan kesilapan, dan cuba minimize banyak benda,
dan sekarang kami rancang, tahun pertama kedua yang ada adalah fasa untuk melunaskan hutang2 yang ada. inshaAllah.

Nadia dan suami sepakat untuk setelkan hutang dulu bila dapat duit lebih,
barang2 rumah yang tak penting, semua kena hold termasuklah apa2 benda yg nak dibelanjakan yang mana dalam kategori KEMAHUAN ye, keperluan tu memang kena beli la.

Lebih lagi hutang peribadi dengan family, kawan2 dan sebagainya.
Kita perlulah menghargai pengorbanan dan pertolongan mereka, 
seeloknya kita kena bayar cepat dan jangan buat2 lupa ok.

Kesempatan ni nadia ambil untuk ucapkan terima kasih pada kawan2 dan keluarga yang pernah membantu kami, alhamdulillah !

Meh nak share tips dari Tuan Zulkifli ;


7 Strategi Saya Bebas Dari Hutang


Ini prinsip-prinsip yang saya gunakan untuk langsaikan semua hutang dalam masa singkat:

Strategi #1: Jangan buat hutang lagi.

Selagi boleh hidup tanpa hutang tu, jangan sekali-kali berhutang. Beli apa sahaja secara tunai. Kalau terpaksa berhutang, itu bermaksud kita belum mampu. So, kumpul duit dulu. Bila dah cukup baru beli. Banyakkan bersabar, bersabar, bersabar.

Strategi #2: Langsaikan hutang yang interest ratenya paling tinggi dulu.

Contohnya, hutang kad kredit (18% setahun) kena settlekan dulu sebelum car loan (3% – 5% setahun). So, cuba list down semua hutang-hutang yang ada mengikut interest ratenya. Interest rate paling tinggi tu kena settlekan dulu.

Hutang ‘berkat’ seperti housing loan perlu disettlekan paling last sekali sebabnya ia dikategorikan sebagai “good debt” iaitu hutang yang membuatkan kita bertambah kaya! Baca artikel “Hutang Berkat, Hutang Mudarat” untuk fahami topik ni.

Strategi #3: Buka Dana “Full-settlement Hutang”.
Buka akaun khas di bank untuk simpan duit yang akan digunakan untuk full-settlement hutang-hutang yang ada. Bayar ansuran pinjaman macam biasa, dalam masa sama kumpul duit lain ke dalam dana tersebut. Bila duit tu dah cukup, buat full-settlement terus. Dengan full-settlement, kita jimat dari bayar interest berbanding dengan tambah nilai ansuran bulan-bulan. Full-settlement maksudnya kita bayar nilai “pokok” jer, ansuran bulan-bulan maksudnya kita bayar nilai “pokok” + “interest”!

Antara sebab saya suka settlekan semua hutang jauh lebih awal dari tempoh sepatutnya ialah nak kurangkan bayar interest. Tak bazirkan duit bayar interest!

Strategi #4: Gunakan duit ‘durian runtuh’ seperti bonus tahunan untuk langsaikan hutang dulu.

Dalam tempoh 4 tahun tu, saya gunakan sebahagian besar duit bonus untuk bayar hutang! Memang tak merasa sangat duit bonus masa tu. Kena mujahadah la sikit.

Strategi #5: Simpan duit kenaikan gaji tahunan 100% ke dalam Dana Full-settlement Hutang.

Jangan gatal tangan usik dana tu! Setiap kali kenaikan gaji, saya akan kira berapa kenaikan kos sara hidup untuk setahun akan datang. Contohnya, gaji naik RM200, kos sara hidup bertambah RM120 sebulan sebab seorang lagi anak masuk sekolah. So saya masukkan lebihan RM80 (RM200 – RM120) sebulan ke dalam Dana Full-settlement Hutang.

Strategi #6: Bila dah settle satu hutang, simpan duit installment bulan-bulan seterusnya ke dalam Dana Full-settlement Hutang.

Contohnya, bila dah buat full-settlement car loan yang installmentnya RM600 sebulan, simpanlah RM600 tu masuk ke Dana Full-settlement Hutang tadi. Jangan sekali-kali anggap duit tu sebagai ‘kenaikan gaji’, apatah lagi untuk tukar kereta baru!

Strategi #7: Bayar hutang secara automatik!

Buat potongan gaji atau standing instruction di bank supaya kita tak lupa bayar. Bila terlupa bayar, itu yang jadi tertunggak tu.

=====================================================

Semoga entry kali ini memberi manfaat.
Doakan nadia dan suami bebas hutang tahun depan ok, inshaAllah.
Kena kerja lebih lagi untuk bisnes yang ada dan projek spa yg dabomb tu.

Dan semoga kita semua dapat melunaskan hutang2 kepada yg hak.


Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

23 June 2015

Hari Ayah





Macam mana setiap hari adalah hari emak,

macam tu la juga hari ayah.



Lagu ni khas untuk ayah,

walaupun nadia jauh dari ayah sekarang ni,

sampai bila pun setiap saat dalam doa nadia takkan pernah lupakan ayah,

semoga Allah bagi ayah syurga dan kehidupan yang sebaik - baiknya dunia dan akhirat !



Ayah, 

i love you.


Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

16 June 2015

Ramadhan Checklist

Assalammualaikum,
Alhamdulillah ~ esok dah boleh mula terawih.
Tak sabarnya nak mulakan ramadhan ni.

Semoga kita istiqamah dan eksaited,
bermula dari awal hinggalah ke akhirnya, inshaAllah.

Seperti yang nadia janjikan nak share,
nadia nak share pasal Ramadhan Checklist yang mana kita boleh google, print dan tampal.
Lepas tu pulak jangan tampal sahaja tau, kenalah update setiap hari.

Sebenarnya, kadang - kadang benda yang dalam bentuk visualize ni sedikit sebanyak membantu dalam meningkatkan action kita. Macam yang kita buat to - do list , mutabaah amal. Jadi, dia boleh jadi macam kayu ukur kita sejauh mana kita dah buat sesuatu tu.

Jadi, jom tengok contoh ramadhan checklist ni.
Lebih banyak pilihan kat google, kalian boleh pilih.
Dan ada juga organisasi atau persatuan atau pun pihak - pihak masjid edarkan pada orang ramai.


Ini contoh yang paling detail. Jadi boleh tanda setiap hari.





Ini pulak sangat sesuai untuk anak - anak kecil dan remaja, sebab fun tapi penuh isi.




Ini pulak sekadarnya, tak terlalu terperinci tak terlalu umum sangat.
so and so.

Jadi selamat memilih yang mana berkenaan di hati.
Haaa, tapi macam nadia sendiri nadia gunakan je apps yang ada dalam store tu.
Inilah yang nadia nak share, nadia pun tahu dan download lepas tengok kat status sahabat UIA jugak.


RAMADHAN LEGACY




Tengok tu, dia dah siap nanti bagitahu, kerja kita hanya updates je.
Selain tu, kita boleh set up target kita juga macam nak tahajjud ke apa.

Lagi yang best ?
Akan ada hadis / ayat akan di share setiap hari.
Lepas tu kita boleh add dan tulis status macam facebook dan socialize with kawan2 yang ada jugak benda ni ~ nanti dah download add nadia ok.
Alhamdulillah, inshaAllah. Sampai sini dulu,
mungkin nanti boleh share pulak resipi 30 hari puasa , jeng jeng !

Semoga bermanfaat, wallahua'lam ;)

Read more ...
♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di nadiasyakila,blogspot.com adalah perkongsian dan pendapat peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Elakkan mengulang cetak / salin sesuka hati, untuk perkongsian ilmiah dibenarkan.

Disclaimer #2

Segala penerangan/penulisan/testimoni tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan bertauliah.

Nadia Syakila Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign