Tips Mendapatkan Sendi Yang Sihat

9:12 am
Assalamualaikum..

SAKIT SENDI ! Adakah anda salah seorang yang mengalami masalah ini?
Ataupun orang - orang tersayang seperti mak dan ayah?
Sakit sendi memang menyeksakan lebih - lebih lagi jika pekerjaan kita sangat aktif.

Jadi, awak dan awak nak tahu tak cara SEMULAJADI , SELAMAT , MURAH dan HALAL untuk mengurangkan dan inshaAllah menyahkan terus kesakitan sendi ?

WAJIB BACA SAMPAI HABIS TAU :)

----------------------------------------------------------


Kenali Sendi Yang Sihat

Sendi merujuk kepada pertemuan antara tulang-tulang di dalam badan. Empat komponen utama di bahagian sendi ini adalah tulang rawan, bendalir sinovia, tendon, dan ligamen.

Tulang rawan bertindak sebagai ‘kusyen’ yang melindungi sendi, dan membenarkan tulang untuk geluncuran antara satu sama lain.

Manakala bendalir sinovia pula bertindak sebagai pelincir dan membekalkan khasiat kepada tulang rawan.

Tendon pula merupakan struktur berserat yang menghubungkan otot kepada tulang, dan ligamen merupakan serat yang fleksibel yang mengikat tulang.

Untuk mempunyai sendi yang sihat, keempat-empat komponen ini perlulah berada dalam keadaan yang baik.


Jenis-jenis Sakit Sendi

Terdapat banyak jenis sakit sendi, tetapi yang akan disentuh di sini adalah rheumatoid arthritis (RA), osteoarthritis (OA), tendinitis, dan seliuh.

Rheumatoid arthritis merupakan keradangan yang berlaku apabila bendalir sinovia diserang oleh sel darah putih teraktif, dan menyebabkan bahan kimia tertentu dilepaskan ke dalam bendalir sinovia (Minyak-minyak ikan atau herba seperti Boswellia membantu penghidap RA).

Osteoarthritis pula merujuk kepada kemerosotan tulang rawan yang menyebabkan kesakitan apabila tulang-tulang bergesel antara satu sama lain (Glukosamina membantu melambatkan kehilangan tulang rawan).

Tendinitis pula adalah keradangan, kegatalan dan bengkak pada tendon. Ianya juga mungkin disebabkan oleh tendon yang hilang keanjalan, berpunca daripada kecederaan, penggunaan berlebihan atau penuaan.

Seliuh pula merujuk kepada kecederaan pada sekitar ligamen satu sendi. Ianya berlaku apabila ligamen diunjurkan terlalu jauh atau ligamen terkoyak, dan menyebabkan sendi menjadi sakit dan bengkak.


Cara Melegakan Sakit Sendi

Cara yang biasa digunakan untuk merawat sakit sendi adalah dengan menggunakan ubatan dan suntikan. Tetapi ubatan dan suntikan ini hanya dapat melegakan kesakitan dan keradangan untuk sementara waktu sahaja. Dan pengambilan secara banyak dan berterusan boleh menyebabkan kerosakan organ-organ badan.

Selain itu, kaedah pembedahan juga turut digunakan bagi merawat penyakit ini. Walaubagaimanapun, tidak semua orang mampu melakukakannya disebabkan kos yang mahal, dan juga akan menyebabkan pergerakan menjadi terhad selepas pembedahan.

Jika anda ingin mengelakkan cara-cara ini dan inginkan cara yang lebih selamat, jom sambung lagi pembacaan!Set Shaklee Untuk Sakit Sendi

Penggunaan ubat untuk sakit sendi secara berterusan boleh menjejaskan organ dalaman anda. Jika anda ingin mengelakkan penggunaan ubat sakit sendi, anda bolehlah mencuba tiga suplemen semulajadi Shaklee ini yang digabungkan khas bagi merawat sakit sendi, iaitu; Advanced Joint Health Tablet (AJHT), Omega Guard, OsteMatrix.

Ia bukan setakat "ubat'' malah ia adalah nutrisi untuk melindungi sendi dan tulang yang sihat untuk keaktifan berpanjangan.

Macam mana ia bertindak?
Hanya dengan 3 langkah mudah !

Langkah 1: Membantu Mengekalkan Tulang Rawan Yang Sihat (AJHT)

AJHT memberikan manfaat kepada sendi dalam tiga cara, iaitu;

i- menyokong keselesaan sendi (melalui kesan daripada ekstrak Boswellia),

ii- meningkatkan kesan ‘kusyen’ (melalui kesan daripada ekstrak jagung yang kaya dengan glukosamina),

iii- memelihara tisu penyambung yang sihat (melalui kesan daripada vitamin C, zink, tembaga, dan mangan).


Langkah 2: Mengurangkan Inflamasi (Omega Guard)

Omega Guard dimasukkan ke dalam set sendi sihat ini kerana kajian terkini menunjukkan pengambilan asid lemak omega 3 bersama glukosamina dapat meningkatkan kesihatan sendi berbanding daripada mengambil glukosamina sahaja.

Omega-3 bertindak untuk melambatkan degradasi tulang rawan dan mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi. Ianya juga bertindak sebagai pelincir dalam membantu pergerakan yang lebih mudah.

Omega Guard Shaklee sangat berkualiti kerana 99% daripada kandungannya adalah Omega-3, berbanding dengan kapsul minyak ikan dari jenama lain yang hanya mempunyai antara 30-60% Omega-3.

Minyak ikan ini melalui pelbagai peringkat proses penyulingan yang ketat bagi membuang plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, PCBs dan lain-lain bahan pencemaran. Proses ini juga bertujuan untuk mengurangkan oksidasi dan pembentukkan lemak trans serta mengurangkan bau dan rasa ikan.


Langkah 3: Mengekalkan Sel Tulang Yang Sihat (OsteMatrix)

OsteMatrix Shaklee bukan hanya sekadar pil kalsium. Ianya turut dilengkapi dengan magnesium(membantu mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dan menguatkannya), vitamin D (merangsang penyerapan kalsium), boron (membantu dalam metabolisma tulang), serta mangan, tembaga, dan zink (mengaktifkan enzim yang membantu dalam pembinaan kepadatan tulang).
Haaa, dah tahu kan kelebihan produk ini dalam membantu merawat sakit sendi serta menjaga kesihatan sendi dan badan.

Dapatkan sekarang untuk diri sendiri dan hadiahkan buat yang tersayang.
Jangan biarkan sakit sendi menghalang pergerakan dan aktiviti anda!

DAPATKAN SEKARANG !
Bulan FEBRUARI ni untuk AJHT dan OSTEMATRIX ada PROMOSI GILA - GILA!

Hubungi Nadia dengan kadar paling laju !
FB - Nor Nadia Syakila
No tel - 015 255 8600

----------------------------------------------------------

Dengan cinta,
Nadia Syakila
Happy working at home wife

You Might Also Like

0 comments