Followers

2 April 2015

Makan Shaklee, Selera Makan Bertambah...



Assalammualaikum,
Hari ni nadia nak share topik best !
Boleh share tau kalau mungkin dengar kawan2 dok komplen isu yang sama.

Betul ke makan Shaklee menyebabkan selera makan bertambah?
Pernah dengar atau ada kawan - kawan nadia kat sini merasainya?

Macam nadia ambil Shaklee dah terbuang 12 kg, 
Tapi ada je kawan yang lain dan para customer kata dia ambil Shaklee, makan semakin membuak - buak pulak, acane ni ?

Haaa, jangan panik.
Soalan ni memang biasa kami sebagai pengedar Shaklee terima.
Yang paling banyak ialah B-Complex, Vita C mahupun ESP.
Masa awal - awal dulu join bis Shaklee, jadi cuak ok. Risau sangat.
Tapi, oohhh.. ada penerangan dia.

Baiklah,
biasanya kalau anda pernah dapatkan Shaklee daripada mana-mana SID mesti dia akan bagi konsultasi cara makan dan dalam masa yang sama akan suruh korang minum air dengan banyak at least 2 liter sehari, betul tak?

Kalau TAK, hmmm. 
Kena recheck balik ni dengan pengedar.
Sebagai pengedar Shaklee, lepas je barang sampai kat tangan, HAK customer perlu tahu cara makan dan apa tips2 tambahan yang ada tau.

Haaa, kalau susah sangat, beli dengan Nadia je ok lain kali ? heeee.
Konsultasi percuma, ada tips tambahan dan kadang2 dapat free gift lagi, alhamdulillah !







Meh nadia nak cerita,
Alkisahnya, TIPS MINUM AIR YANG BANYAK ni bukan sahaja boleh dipraktikkan hanya pada Shaklee je, tetapi untuk semua jenis suplemen, atau ubat - ubatan sekalipun.






Bila kita mengambil vitamin, ianya tak sama macam makan makanan biasa. 
Kebanyakan vitamin adalah dalam bentuk tablet/capsule, jadi dosnya adalah pekat. 
Oleh sebab itu, badan kita perlu mencairkan dan melarutkan nutrien ini untuk memudahkan pengangkutan dan penyerapan.

Jadi, bila kita tak cukup minum, sel2 tubuh kita akan 'dahaga' lalu ia menghantar isyarat ke otak. Tapi, isyarat dari sel yang kehausan itu diterima oleh otak sebagai isyarat lapar. Maka otak menghantar pesanan kepada sistem kita untuk cari makanan.

Sedangkan sebenarnya kita tak perlu makan pun, cuma sel tubuh kita yang haus. Dan biasanya kita pun cari makanan dan makan sampai kenyang. Masa inilah tubuh kita menerima protein, karbohidrat dan lemak berlebihan.

Maka jika anda berada dalam situasi ini, anda mungkin asyik rasa lapar, nak selalu makan dan mungkin boleh gemuk. Justeru, bila anda mengambil vitamin :

(1) Minum air sekurang2nya 3 liter sehari
yang terbaik setiap 25kg berat = 1 liter air, cuba kira berapa liter badan korang perlukan air.

(2) Kawal pemakanan, jangan ikut sangat nafsu
Ini benda biasa, heee. jangan tertukar nafsu dengan keperluan tau.

(3) Tukarkan karbohidrat kepada sumber low GI

▶ GI = Glisemix Index (atau dalam bahasa Melayunya indeks glisemik)
▶ Indeks glisemik = Indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa dalam darah.

Maknanya, makanan yang kita makan, akan ditukarkan menjadi glukosa dan akan diserap ke dalam salur darah. Makanan dalam kategori GI tinggi akan menyebabkan glukosa darah meningkat dengan cepat.

Manakala makanan yg GI rendah, glukosa lambat dicerna dan diserap. Ini akan meningkatkan paras glukosa dan insulin secara berperingkat dan telah terbukti bermanfaat pada kesihatan, termasuklah dalam pengawalan berat badan dan mengawal selera makan dan menambatkan rasa lapar. macam ESP

Makan Shaklee, selera makan bertambah? Oohh..patut la jadi lapar. Baru tahu kenapa asyik rasa nak makan jek. Hihi.. Satu cara nak membezakan sama ada kita benar-benar laparkan makanan ataupun tidak adalah dengan minum air. Bila dah minum air tu, tetap rasa lapar maka bolehlah ambil makanan tapi pastikan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap. Ada faham semua? Harap sangat entry kali ni membantu semua tau.

=
=
=
=
=
=

Jangan lupa dapatkan promosi APRIL 2015 tau.
DTX COMPLEX
CINCH SHAKE

Dengan cinta,
Nadia Syakila
Happy working at home wife

Shaklee Independent Distributor
ID 1028241  | 013 255 8600 | nornadiasyakila90@gmail.com


♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

No comments:

Post a Comment

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di nadiasyakila.blogspot.com adalah perkongsian dan pendapat peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Elakkan mengulang cetak / salin sesuka hati, untuk perkongsian ilmiah dibenarkan.

Disclaimer #2

Segala penerangan/penulisan/testimoni tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan bertauliah.

Nadia Syakila Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign