Followers

17 September 2016

BAHAYA !! Jangan abaikan pemakanan anak-anak anda !

Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh,
Selamat pagi dan salam hari Sabtu untuk semua.

Takut kan tengok tajuk? 
Walaupun nadia masih ontheway menanti Allah kurniakan anugerah anak sendiri ni, 
tapi nadia wajib ambil tahu pasal isu ni. Sebab apa? Sebab inshaaAllah nadia akan ada anak sendiri kan? Soon - doakan tau.


Mendapat anak-anak yang pintar dan sihat adalah impian setiap ibubapa kan.
Banyak sebenarnya TIPS dan PETUA untuk merangsang dan membentuk anak-anak kita supaya sihat dan aktif. Antaranya ialah melalui FAKTOR MAKANAN. setuju ??

Cer check semula cara pemakanan untuk anak-anak kita.
Kalau macam nadia akan check je la pemakanan sendiri. heheeheh.
Sebab masih dalam fasa membetulkan dan mendapatkan diet yang seimbang.
(Itu nanti kita cerita kat entry lain ye. hehehe)


Kanak-kanak biasanya susah nak makan sayur. 
Ada yang berpendapat, ia bermula dari didikan ibu bapa.
Ada ibubapa mengajar anak-anak makan sayur sejak dari kecil. 
Malah, boleh dikatakan - sayur dijadikan finger food buat mereka. Best kan?

Ibu bapa prihatin hendaklah menjaga pemakanan anak-anak.
Memberikan anak-anak makanan yang sihat dan berkhasiat menjadi salah satu aspek dalam menyediakan kehidupan yang baik pada mereka.

Anak-anak perlukan makanan yang sihat dan berkhasiat.
Kerana ia memberi tenaga bagi mereka bergerak aktif , memberi tenaga kepada sel dan organ mereka untuk berfungsi dengan betul , pembinaan dan penggantian sel-sel tubuh mereka , menguatkan imuniti tubuh mereka melawan penyakit sel-sel badan.

Melalui pemakanan juga, kita dapat melindungi anak-anak kita daripada terkena penyakit atau virus yang tidak sihat.




Tips Pemakanan Untuk Membina Imuniti Anak-Anak 

1) Makan makanan yang disarankan oleh piramid makanan. Sekiranya anak suka makan bubur, campurkan sayur, daging, ayam, ikan dan sebagainya dalam buburnya, agar anak-anak mendapat semua khasiat makanan. 

Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK

2) Pengambilan vitamin membantu menguatkan imuniti anak2, terutama multivitamin dan vitamin C. Anak2 yang kurang selera makan terutamanya, berikan multivitamin lengkap dengan soya (Mealshake) kerana 2 sebab: 

-------------------------------
(1) Kurang selera makannya mungkin disebabkan oleh kekurangan vitamin/mineral tertentu, dan 

(2) Bila dia taknak makan, dia kurang zat dari makanan, jadi Mealshake ni boleh membantu 'support' keperluan badannya. 
------------------------------

>>>>> VITAMIN C yang sedap dan mudah dikunyah untuk kanak - kanak <<<<<
>>>>> VITAMIN C yang sedap dan mudah dikunyah untuk kanak - kanak <<<<<
>>>>> VITAMIN C yang sedap dan mudah dikunyah untuk kanak - kanak <<<<<

3) Madu lebah boleh diberikan kepada anak yang melebihi usia 2 tahun (putus susu). Madu lebah mengandungi agen yang membantu menghalang pembiakan bakteria jahat, serta tinggi kalori yang perlu untuk tenaga sel. 


4) Probiotik adalah bakteria baik yang sangat bagus untuk pertahanan badan. Sistem pertahahan badan kita terdiri daripada 2: 

-------------------------------
(1) sel darah putih
(2) bakteria baik dalam usus
-------------------------------

Jadi bekalkan probiotik (fiber) untuk anak-anak adalah sangat bagus bagi menguatkan sistem pertahanan badannya. 

Semoga ilmu yang disampai - sampai ini bermanfaat.
Ni nadia nak share sikit dengan semua TESTIMONI seorang ibu dengan perubahan anaknya.
Minta izin tau.

























Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK
Dapatkan >>>>> SET LENGKAP KESIHATAN ANAK SIHAT & BIJAK

Bersama konsultasi percuma inshaaAllah.
Kalau ada ibu-ibu terutamanya yang nak survey dan nak info lanjut berkenaan rangkaian produk Shaklee untuk anak-anak dan keluarga - boleh je terus hubungi nadia okey.

Nor Nadia Syakila 
Whatsapp  :  013 240 8600
Email  :  nornadiasyakila90@gmail.com


♥ Jazakallahukhairan Kathira ♥

No comments:

Post a Comment

Disclaimer #1

Sebarang penulisan di nadiasyakila,blogspot.com adalah perkongsian dan pendapat peribadi. Tiada kaitan dengan mana2 pihak samada hidup atau mati. Elakkan mengulang cetak / salin sesuka hati, untuk perkongsian ilmiah dibenarkan.

Disclaimer #2

Segala penerangan/penulisan/testimoni tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan bertauliah.

Nadia Syakila Copyright © 2015 Designed by MaiGraphikDesign