Tutorial : Install Whatsapp di PC / Laptop

5:00 am

Hai hello !
Assalammualaikum..
Apa khabar korang ? ececeh. 
Mesti tak sabar macam mana nak install whatsapp di pc atau laptop kan.

Fine, mungkin ada yang dah tahu.
Nadia baru tahu semalam sebab tengok dekat blog ni. sini lah.
Credit to her sebab dia lah - nadia buat tutorial ni.
Dan ada gambar yang nadia pinjam daripada sana.

Ok, tak nak cakap banyak.
Jom buat.

------------------------------------------------------------------

SYARAT WAJIB SAH yang kita kena ada ialah ;
1) ANDROID tapi tak kisah handphone apa yang anda pakai.
2) WHATSAPP latest version 2.11.498 
3) INSTAL GOOGLE CHROME siap - siap kat pc / laptop kalau takde. Yang lain tak nak !

LANGKAH (1)
Bukak whatsapp di hp kalian.
Cari di bahagian menu WHATSAPP WEB









Sekiranya tiada, ini bermakna kalian kena update whatsapp kalian sampai ada.

Kalau tak boleh juga, korang kena uninstall whatsapp dan install semua.

Sebelum tu, jangan lupa BACKUP CONVERSATION
Pergi MENU > SETTING > CHAT SETTING > BACKUP CONVERSATION





LANGKAH (2)
Kalau semuanya ok dan cantik.
Klik Whatsapp Web tu dan dia akan keluar macam ni.























LANGKAH (3)
Bukak Google Chorem
Taip address seperti yang disuruh :  https://web.whatsapp.com
Dan sila scan bar yang tertera.
Dia akan update dan sync automatik.
























LANGKAH (4)
Siap ! Dah boleh dah untuk berwhatsapp di PC.
Dia akan auto sync semua conversation di hp dengan laptop.







INFO TAMBAHAN
Amatlah digalakkan untuk korang log out PC / PC untuk whatsapp ini selepas guna.
Sebab ia mungkin akan makan lebih sikit data (kalau guna data hp)

Kat mana nak log out.
Kat bawah ni.














Siap !
Macam mana? Boleh buat tak?
Selamat mencuba.

Jangan lupa follow nadia kat semua medan sosial yang ada ok.
Hahahaha. 

With love,
Nadia Syakila
Happy working at home wife
013 255 8600 | nornadiasyakila90@gmail.com

You Might Also Like

1 comments